Spartan Race nie je pre každého.Tasr/martin Bauman/facebook/maroš Molnár/
StoryEditor

Ľudia ignorujú signály, idú na doraz. Pred ťažkým pretekom odporúčam prehliadku u lekára, hovorí Maroš Molnár o Sparťanovi

Viktória Revajová29.04.2024., 15:00h

Víkendové vytrvalostné preteky Spartan Honor Beast poznačila tragédia. V sobotu jeden z účastníkov skolaboval a pomôcť mu už nedokázali ani záchranári. Kondičný tréner Maroš Molnár upozorňuje, že extrémne náročné preteky nie sú pre každého.

Lajkuj Brainee.sk na

Sobotňajšie vytrvalostné preteky Spartan Honor Beast, ktoré sa konali na Záhorí v areáli vojenského obvodu, museli organizátori prerušiť z dôvodu kolapsu jedného z účastníkov na bežeckom úseku. 

Išlo o 47-ročného muža, ktorému prítomný záchranársky tím poskytol prvú pomoc. Následne bol vrtuľníkom prevezený do Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb. „Všetci sme verili do poslednej chvíle, že to zvládne, ale žiaľ, pretekár svoj boj v nemocnici prehral,“ uviedli organizátori preteku na sociálnej sieti.

Na Slovensku sa nič podobné počas Spartan Race nestalo. Podľa slov organizátorov bol 47-ročný muž členom spartan komunity a v sa zúčastnil viacerých pretekov. Tieto sa mu však stali osudnými. 

Spartan nie je pre každého

Spartan race sú vytrvalostné preteky, ktoré pozostávajú z niekoľkých náročných prekážok. Účastníci majú na výber niekoľko úrovní. Základná pozostáva z päťkilometrového behu a dvadsiatich prekážok, naopak pri najnáročnejšej úrovni musia účastníci prebehnúť 50-kilometrovú trať a zdolať 60 prekážok. 

Spartan race je čoraz populárnejší aj vďaka sociálnym sieťam, no nemusí byť pre každého. Tréner Maroš Molnár upozorňuje, že pred účasťou zvážiť svoj zdravotný stav. „Ak má človek zdravotné problémy, napríklad s tlakom, so srdcom alebo iné pohybové problémy napríklad s platničkami, tak tento pretek určite pre neho nie je vhodný,“ varuje Molnár.

image

Maroš Molnár.

Brainee/

Podľa Molnára je veľmi dôležité pred takýmto náročným pretekom zhodnotiť svoje fyzické možnosti a vnímať svoje telo. „Ľudia bohužiaľ v sebe potláčajú symptómy alebo signály tela, ktoré naznačujú, že niečo nie je v poriadku,“ upozorňuje. Ak sa necítiš dobre, nie je hanba to vzdať. „Keď vidím, že niečo so mnou nie je v poriadku je hlúposť ísť na takýto pretek, kde sa mení poloha tela a človek ide na doraz svojich možností,“ hovorí Molnár.

V prípade, že ti tvoje telo dáva najavo, že nevládze alebo dokonca signalizuje väčší problém, najhoršie, čo môžeš urobiť je náznaky utlmovať, prípadne ich úplne ignorovať. „Keď som sa bol na Sparťana niekedy pozrieť, boli tam ľudia, ktorí pravidelne športujú, ale nájdu sa aj takí, ktorí to berú ako hobby. Berú to ako zábavu a nerobia si ťažkú hlavu z toho, keď niečo nezdvihnú a dostanú penalty. Potom sú takí ľudia, ktorí hazardujú so svojím zdravím, idú na doraz až za čiaru a kašlú na to, čo im telo vysiela. Keď je to zlé, tak si šupnú nejaký energetický nápoj alebo ktovie čo a idú ďalej. Toto sú presne tie veci, ktoré by ľudia nemali robiť,“ upozorňuje kondičný tréner.

ANKETA
Bol si už niekedy na Spartan Race?

Molnár odporúča pred každým pretekom absolvovať zdravotnú prehliadku. „Nielen pred Sparťanom, ale pred každým pretekom. Keď som šiel Ironmana tiež som bol na prehliadke, kde som si nechal zmerať ako mi srdce reaguje v kľude a počas záťaže. Jednoducho som si nechal skontrolovať všetko, aby som vedel, že som stopercentne v poriadku, aby ma telo nesklamalo,“ hovorí.

Molnár odporúča absolvovať lekársku prehliadku pred absolvovaním pretekov všetkým, bez ohľadu na vek. Aj mladým. Tí sú podľa Molnára „často vystavovaní extrémnemu stresu a tým pádom telo je z tejto stránky veľmi vyšťavované.“

image

Ženy na tréningoch ponižuje a sexisticky napáda, napriek tomu má milión sledovateľov. Čo si myslí o metódach kouča Tomáša trénerka?

Nepodceňuj prípravu

Ak nie si aktívny športovec, no chystáš sa na vytrvalostné preteky podobného typu, nemal by si podceňovať prípravu. Rovnako by si sa podľa Molnára do toho nemal vrhať po hlave a vybrať si na začiatok náročnú trasu a úroveň.

„Treba si vybrať preteky, ktoré nie sú v tých najnáročnejších terénoch. Nevyberajte sa hneď do Valčianskej doliny, kde sú brutálne strmáky. Treba si vybrať preteky so základnou úrovňou a rovnejším terénom,“ radí. 

Dĺžka prípravy je podľa Molnára veľmi individuálnou záležitosťou a závisí od počiatočnej fyzickej vyspelosti jednotlivca. Rovnako si treba vopred určiť, aké máš od toho očakávania. Či chceš podať extrémny výkon a pretek vyhrať alebo si chceš trasu prejsť voľným tempom bez vysokých očakávaní. „Niekomu, kto dlhé roky rekreačne športuje trikrát do týždňa možno stačí na prípravu mesiac, dva a je okay. Niekto iný sa možno musí pripravovať pol roka,“ dodáva Molnár.

image

Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie

Nenechaj sa zmiasť tým, že si niekde na sociálnych sieťach videl príspevky ľudí, ktorí tvrdia, že vytrvalostné preteky sú hračka. Pre niekoho, kto má lepšiu kondičku a pravidelne trénuje nemusia byť náročné, pre iného môžu byť extrémnou záťažou. Preto podľa Molnára treba objektívne zhodnotiť svoje sily, zdravotný stav aj fyzickú pripravenosť ešte predtým, ako sa na niečo podobné odhodláš.

Ak už sa na niečo také dáš, pozorne vnímaj signály svojho tela a s nikým sa neporovnávaj. „Porovnávanie s ostatnými ľudí len hecuje. Treba sa porovnávať len sám so sebou,“ hovorí Molnár. „Toto sú reálne preteky, nie je to hra. So svojím životom netreba zbytočne hazardovať,“ uzatvára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:17