Fitness tréner Tomáš Rezák.Instagram/tomas.coach/
StoryEditor

Ženy na tréningoch ponižuje a sexisticky napáda, napriek tomu má milión sledovateľov. Čo si myslí o metódach kouča Tomáša trénerka?

rev29.04.2024., 11:30h

Svoje klientky ťahá za vlasy, hádže po nich predmety a bije ich po zadku. Fitness tréner Tomáš Rezák je hviezdou Instagramu, no jeho metódy sú prinajmenšom kontroverzné. Jeho správanie však nie je jediným problémom.

Lajkuj Brainee.sk na

Fitness tréner Tomáš Rezák sa na sociálnych sieťach prezentuje ako nekompromisný kouč, ktorý trénuje výlučne ženy. Ak si natrafil na jeho instagramový profil, potom ti je jasné, že pod jeho vedením nie sú dovolené žiadne ústupky. Svojim klientkam nakladá na činky vysoké váhy a musia ísť až do svalového zlyhania.

Hoci je na Instagrame populárny, jeho metódy sú otázne a príklad by si si z nich zrejme brať nemal. Trénerka upozorňuje, že nesprávnou technikou si môžeš ublížiť. 

image

Inštruktorka jogy: Svalnatí chlapi majú čo na hodine robiť, vďaka joge sa dá v pohode schudnúť

Kto je Tomáš Rezák

„Jak to položíš, tak tvoja tvár zbledne jak Michael Jackson. Krásavica z Wishu, šak máš položiť po každom opakovaní ty d*bil. Čo si si prišla vyvetrať mindžu, moré?“

Takéto vety vychádzajú z úst trénera Tomáša Rezáka, ktorý na Instagrame vystupuje pod prezývkou tomas.coach. Prezentuje sa ako nekompromisný tréner, ktorý svoje klientky ťahá za vlasy, hádže po nich predmety a bije ich po zadku. 

image

Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac

Aj napriek tomu (alebo možno práve pre to) je jeho obsah na sociálnych sieťach mimoriadne populárny. Na Instagrame má milión sledovateľov. Jeho metódy sú však prinajmenšom kontroverzné. Nie je to však jediný problém.

Rezákov instagramový profil je plný videí, v ktorých ho klientky s plačom prosia, aby nemuseli opakovať ďalšie série. Ani ten však na populárneho kouča nezaberá a nakladá im na činky stále viac kilogramov, no techniku zjavne príliš nerieši. 

Na technike záleží

Instagram je plný rád a tipov od fitfluencerov propagujúcich cviky, ktoré nemajú žiaden účinok. Neraz svojich sledovateľov naučia nesprávne techniky, ktorými si môžu ublížiť. Trénerka Zuzana Hanajková na svojom profile pravidelne vyvracia hoaxy o cvičení a vysvetľuje ako správne cviky robiť správne.

Tá si posvietila aj na Rezákovo najnovšie video, v ktorom jeho klientka predvádzala obľúbený cvik na rast sedacieho svalu - hip thrust. Hoci si Rezák potrpí na počte opakovania cvikov, technika mu je absolútne ukradnutá. Podľa Hanajkovej sa to môže vypomstiť na zdraví.

image

Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie

„Naloží im 100 kíl a s ohnutým chrbtom. Už rozumiem, prečo na jeho tréningoch ženy plačú. Opýtajte sa ich za 10 rokov či vedia chodiť (a nie kvôli príliš veľkému zadku ale kvôli problémom s chrbticou). Technika opustila konverzáciu,“ napísala na instagrame. „40 eur za tréning aby mi niekto zničil chrbticu a kašľal na mňa??,“ pohoršila sa.

Hanajková vysvetlila, že problém je najmä v prehýbaní panvy. Pri tomto cviku je dôležité mať panvu podsadenú. Ak cítiš pri tomto cviku bolesť v spodnej časti chrbta, niečo asi nerobíš správne. Trénerka predviedla ako má tento cvik po správnosti vyzerať.

Daj pozor kým sa inšpiruješ

Ani počet sledovateľov nezaručuje kvalitu toho, ktorého trénera alebo fitfluencera. Ak hľadáš na instagrame inšpiráciu pre svoje tréningy, mal by si byť obozretný. „Dokonca aj laici vidia, že tie tréningy, ktoré tento človek robí nie sú úplne dobré,“ povedala Hanajková v príbehu na sociálnej sieti.

Aj napriek tomu, že si o Rezákovom prístupe môžeš myslieť svoje, zdá sa, že práve vďaka tomu je na sociálnych sieťach taký populárny. „Je to jednoducho jeho marketingový ťah, jeho rola, v ktorej sa stále drží a drží sa v nej dobre, keďže má také veľké čisla. V podstate mu fandím, no len kiežby ich získaval niečím poctivým a robotou ktorá naozaj tým ľuďom pomáha a nie robotou, ktorá ich ničí,“ povedala Hanajková.

„Akonáhle vás chce tréner iba zničiť, aby ste až grcali na tréningu, tak to jednoducho nie je dobrý tréner,“ uzavrela.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 11:32