Jasmin ParisX/Daily Mail Online
StoryEditor

Ako úplne prvá žena dokončila náročný 60-hodinový maratón. Mala som halucinácie, spať sme nemohli, opisuje

Nikola Michalkova31.03.2024., 12:00h

Halucinácie a nedostatok spánku. Náročný maratón dokončila pod 60 hodín.

Lajkuj Brainee.sk na

Jasmin Paris má 40 rokov a pochádza z Edinburghu. Zároveň je to úplne prvá žena, ktorá dokončila ultramaratón, a to dokonca aj pod stanoveným limitom.

Bolo to náročné

Maratón sa konal v Tenesse v piatok 22. marca. Trasa bola dlhá 160 kilometrov. Jasmin Paris je docentka veterinárnej medicíny. A zároveň si môže pripísať ďalší úspech - stala sa prvou ženou, ktorá zvládla náročný Barkley Marahon.

Maratón existuje od roku 1989 a odvtedy sa ho pokúsilo zdolať viacero odvážlivcov. Z nich sa len málokomu podarilo ho dokončiť. Okrem toho, celú trasu musia účastníci zvládnuť za 60 hodín, uvádza sa na portáli LadBible. A to je teda poriadne dlhá doba.

Jasmin ale túto výzvu zvládla za 59 hodín, 58 minút a 21 sekúnd. „Problémom nie je ani to, že je to 160 kilometrov, ale skôr ten terén. Hneď, ako sme vyrazili, stúpali sme po takom strmom svahu, že mi občas skĺzla noha a musela som ísť znova,“ vyjadrila sa. Dodáva, že na niekoľkých miestach musela do kopca ísť aj po bruchu.

„A tento rok tam bol aj nový úsek, ktorý sa používal na ťažbu na svahu, celý bol zarastený ostružinami, takže sme mali nohy veľmi porezané,“ pokračuje. Okrem toho počas cesty nie je čas ani na spánok. Zdriemnuť si účastníci môžu tak len tri minúty, aj to je povolené pred poslednými piatimi okruhmi.

Halucinácie

Jasmin opísala, že práve nedostatok spánku spôsobil, že začala mať halucinácie. „Videla som dosť veľa ľudí v čiernych nepremokavých plášťoch. Stúpali na ten istý kopec ako ja, vždy v určitej vzdialenosti predo mnou. A bolo to bizarné, všetci mali zlovestnú predtuchu. Na takýchto pretekoch vždy vidím aj zvieratá.“

image

Slovenka založila národnú cirkusovú školu v Kanade. Jej úspech ocenili štátnym vyznamenaním

Halucinácie ale podľa jej slov stromy premieňali na pumu, veľkého psa alebo ležiace prasatá. Nebolo to ale prvýkrát, čo tento maratón skúšala. Celkovo sa ho zdolať pokúsila už dvakrát. Počas zdolávania tohto pokusu jej pomohli banány či sendviče so syrom a uhorkami, pizza či Snickers. „Je to najťažšia vec, akú som kedy urobila,“ dodala. Keď prešla cez cieľovú čiaru, len odpadla. Najbližšie sa chystá na preteky Scottish Island Peaks, ktoré zahŕňajú beh a plachtenie a konať sa budú v máji.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:17