Matúš Šutaj Eštok a Veronika RemišováPeter Mayer, TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Neprišiel som odpovedať na vaše otázky, ale povedať to, čo chcem. Šutaj Eštok nezvládol tlak v politickej diskusii

Miroslav Kamody28.01.2024., 13:54h

Záver relácie predstavil aj exkluzívny prieskum o prezidentských voľbách. Tie by vyhral Peter Pellegrini pred Ivanom Korčokom.

Lajkuj Brainee.sk na

Politická debata medzi Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) a Veronikou Remišovou (klub Slovensko) sa poriadne vyostrila. Stretnutie v televíznej relácii Na telo sa veľmi rýchlo preklopilo do konfrontačnej debaty o Trestnom zákone.

Zmeny v navrhovanej novele Trestného zákona budú reagovať na pripomienky Európskej komisie (EK) i Generálnej prokuratúry (GP) SR. V diskusnej relácii to avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Poslankyňa parlamentu Veronika Remišová kritizuje obsah novely, jej prijímanie v skrátenom legislatívnom konaní i skrátenie rozpravy.

„Ak sa vám nepáči spôsob, akým odpovedám, tak si ma sem nepozývajte,“ kontroval Šutaj Eštok moderátorovi Michalovi Kovačičovi. Ja nie som sudca, aby som rozhodoval, že vám poviem, kto má koľko času stráviť vo väzení, hovoril politik zo strany Hlas-SD, ktorý sa často vyhýbal odpovediam na viaceré otázky.

image

Prvé debaty prezidentských kandidátov priniesli hádky a urážky. Danko s Korčokom si nadávali do falošných vlastencov a bezcharakterných karieristov

Oponentke Veronike Remišovej skákal do reči, po upozornení reagoval tak, že „ja som sem neprišiel odpovedať na vaše otázky, ale povedať to, čo chcem. Musíte to rešpektovať,“ vyhlásil Šutaj Eštok, ktorému sa nepozdávali otázky moderátora Michala Kovačiča. Ten musel oboch politikov viackrát vyzvať na kultúrnu debatu.

O Dankovi radšej mlčí

Ako v diskusii potvrdil, v pondelok na koaličnej rade predstaví pozmeňujúce návrhy v Trestnom zákone. V utorok by následne mali byť predložené na výbory a o deň na to v parlamente. Ako potvrdil, zrušenie špeciálnej prokuratúry je aj naďalej v pláne a v tomto smere by sa nič nemalo meniť.

image

Matúš Šutaj Eštok

TASR/Jaroslav Novák/Tasr

Šutaj Eštok dostal otázku aj na dopravnú nehodu Andreja Danka, no odmietol sa k nej vyjadriť. „Dostal som pokarhanie od dozorujúceho krajského prokurátora, že hovorím veľa,“ vysvetlil v priamom prenose minister vnútra. Podľa neho je ale policajné vyšetrovanie už ukončené a momentálne sa čaká na prokuratúru.

Prezidentské voľby by vyhral Pellegrini

Záver relácie predstavil aj exkluzívny prieskum o prezidentských voľbách. Ten pre Markízu zostavila agentúra Focus. Petra Pellegriniho (Hlas-SD) vy v prvom kole volilo 38 percent ľudí, exministra zahraničných vecí Ivana Korčoka necelých 36 percent.

Na treťom mieste je s 11 percentnami Štefan Harabin, za ním je bývalý diplomat Ján Kubiš s piatimi percentami. Predsedu SNS Andreja Danka by volili asi tri percentá vodičov. Miroslav Radačovský by dostal 2,4 percenta a Krisztián Forró 2,3 percenta. Pod jedno percento by získali Ján Drgonec (0,9 percenta), Beáta Janočková (0,6 percenta), Peter Kuťka a Marta Čurajová (zhodne po 0,5 percenta).

image

GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho

Volebná účasť by dosiahla 63 percent. Voliť by nešlo 14,3 percenta opýtaných a 22,7 percenta respondentov nevie, či by prišlo k volebným urnám. Prieskum sa realizoval na reprezentatívnej vzorke 1015 respondentov v období od 16. do 23. januára 2024, konal sa tak po Dankovej medializovanej nehode.

V prípadnom druhom kole by Pellegrini porazil Korčoka s omnoho väčším náskokom. Predseda Hlasu-SD by získal 54 percent hlasov, Korčok len necelých 46 percent.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 10:46