Na snímke vpravo minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker a vľavo minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (obaja Hlas-SD).Martin Baumann/Tasr
StoryEditor

Policajt na každej škole či kamerové systémy. Slovenské školstvo sa pripravuje na bezpečnostné zmeny

Michal ČiernikTASR16.01.2024., 10:00h

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky spúšťa bezpečnostný audit na základných a stredných školách.

Lajkuj Brainee.sk na

Šéf rezortu Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) o tom informoval na pondelkovej tlačovej konferencii po rokovaní s ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD). Obaja ministri označili tému bezpečnosti na školách a duševného zdravia za prioritu.

Na základe auditu by sa mala nastaviť kategorizácia škôl z hľadiska bezpečnosti. „Z našej operatívnej činnosti vieme už dnes predikovať určité rizikové lokality, ale tento bezpečnostný audit by nám mal pomôcť a dať jasné ukazovatele aj v rámci dát a štatistík," načrtol Šutaj Eštok.

image

Andrej Danko v noci vrazil do stĺpa, z miesta nehody ušiel. „No a čo,“ reagoval arogantne

Kategorizácia škôl má dať predstavu, ako reagovať na bezpečnosť na školách efektívne a hospodárne. Podľa výsledkov dotazníka budú vedieť, do ktorých škôl sa oplatí dať konkrétne bezpečnostné zabezpečenie. „Na stole je otázka detekčných rámov, strážnej služby, turniketov alebo kamerového systému. Pri tom množstve škôl je každému jasné, že sa to nedá aplikovať na každú školu. Práve preto ich budeme kategorizovať," uviedol policajný prezident Ľubomír Solák. 

Solák ďalej skonštatoval, že niektoré bezpečnostné opatrenia môžu byť už dnes vnímané ako bežná vec. Ide napríklad o uzamykanie škôl.

Ohľadom kamerových systémov bude Šutaj Eštok rokovať napríklad s ministerstvom regionálneho rozvoja, ktoré pripravuje výzvu na kamerové systémy do miest a obcí. Tá by sa mala nastaviť tak, aby kamery pomohli aj pri mapovaní bezpečnosti na školách. Minister školstva však doplnil, že dnes neuvažujú o zavedení kamier do tried.

image

Jehovisti neuznávajú trasfúziu krvi. V skupine sme mali rodinu, ktorej kvôli tomu zomrelo dieťa, hovorí Viktória

Policajt na každej škole

Polícia je pripravená vyčleniť pre každú školu jednu kontaktnú osobu. V prípade útoku by mala zabezpečovať aj rýchlu intervenčnú časť v každom krajskom meste. Policajt by mal mať v škole na starosti bezpečnosť, v budove však nebude nonstop. „Nie je k dispozícii neustále, ale vyskytuje sa priebežne. Nemá byť strašiak, ale parťák pre žiakov," vysvetlila pre Noviny.sk hovorkyňa Prievidze Zuzana Krajčiová.

V oblasti duševného zdravia by chcel Drucker v rámci prevencie pôsobiť na deti, učiteľov i celé rodiny. Ako vysvetlil, deti by mali vedieť, ako sa správať v rôznych krízových situáciách alebo na koho sa obrátiť v prípade šikany. Tieto témy bezpečnosti by sa mohli podľa jeho slov vyučovať napríklad na občianskej náuke či triednických hodinách. „Aby chápali čo je to šikana, čo je kyberšikana, ako reagovať, zastať sa. Napríklad v Parchovanoch, kde to nezafungovalo a deti nevedeli ako pomôcť," povedal Drucker. Minister vnútra avizuje aj prípravu auditu pre vysoké školy. Ten by chceli pripraviť ešte v prvom štvrťroku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 10:31