.Univerzita Komenského v BratislaveWikipedia/Univerzita Komenského v Bratislave
StoryEditor

Slovenské školy reagujú na tragickú streľbu v Prahe. Čaká ich bezpečnostný audit, polícia bude monitorovať vytypované miesta

TASR06.01.2024., 13:46h

V súvislosti s tragickými predvianočnými udalosťami na pôde Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe zintenzívnila i slovenská polícia monitoring vytypovaných miest s vyššou koncentráciou a pohybom obyvateľov. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra (MV) SR, ktoré zároveň pripomína, že jedným z ďalších opatrení bude bezpečnostný audit na školách.

Lajkuj Brainee.sk na

Pripravuje ho pracovná skupina zložená zo zástupcov Prezídia a Akadémie Policajného zboru, odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra, takisto Fakulty bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity, Úradu vlády SR, rezortov školstva, dopravy i Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

Bezpečnostný audit sa uskutoční formou dotazníka, ktorý má poukázať na slabiny a medzery v zabezpečení konkrétnej školy. „Následne sa vypracuje systém odporúčaní na zvýšenie opatrení pre konkrétnu školu. Plošne spracované informácie zo škôl poslúžia ako východiskové údaje pre metodiku k zvyšovaniu bezpečnosti na jednotlivých úrovniach škôl,” povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

image

Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku

Školskí policajti

Minister pripomenul aj systém spolupráce medzi školami a políciou spočívajúci v tom, že príslušníci PZ nevystupujú v týchto prípadoch ako preventisti, ale ako tzv. školskí policajti, ktorí sú pre školy k dispozícii pre prípad riešenia podnetov vyžadujúcich si komunikáciu školy a polície.

„Napríklad pri podozrení z ohrozenia bezpečnosti školy, prejavoch násilia voči spolužiakom, alebo prejavoch radikalizácie a extrémizmu. Polícia je tak priamo zapojená do diania v škole,” doplnil tlačový odbor MV.

image

Sanitka smeruje k budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej  po streľbe v centre Prahy

TASR/AP Photo/Petr David Josek

Tisíce škôl aj policajtov

Do spomínanej spolupráce sú zapojené stredné a základné školy napojené na systém RIS - Rezortný informačný systém Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. „Takéto školy budú mať vytvorenú komunikačnú dvojicu: policajt a vedúci pedagogický pracovník, ktorej zámerom je vytvoriť bázu dôvery a mať pravidelne informácie o dianí v škole,” dodal rezort vnútra.

Na projekte participuje takmer 2 700 základných a vyše tisícka stredných škôl, rovnako tak približne 2500 pridelených policajtov. Vedenie škôl môže aj priamo komunikovať s jednotlivými krajskými riaditeľstvami PZ, na tento účel zriadili špeciálne e-mailové adresy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 19:00