Prvé debaty prezidentských kandidátov priniesli hádky a urážky.Tasr/Jaroslav Novák, Jakub Kotian/
StoryEditor

Prvé debaty prezidentských kandidátov priniesli hádky a urážky. Danko s Korčokom si nadávali do falošných vlastencov a bezcharakterných karieristov

Michal ČiernikTASR21.01.2024., 16:15h

V diskusnej relácii Na telo sa stretli prezidentský kandidáti Ivan Korčok a Andrej Danko. Kvôli ich nekultúrnemu vystupovaniu plnom urážok im musel moderátor vypnúť mikrofóny a neustále ich upozorňoval.

Lajkuj Brainee.sk na

Na začiatku diskusnej relácie Na telo s prezidentskými kandidátmi, šéfom SNS Andrejom Dankom a bývalým ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom, sa riešila nedávna dopravná nehoda podpredsedu Národnej rady.

Danko odmieta špekulácie okolo svojho zranenia, s ktorým ho moderátor Michal Kovačič konfrontoval. Poprel tiež, že by sa vyhýbal polícii alebo dychovej skúške na alkohol. „Poškodil som semafor, škodu som zaplatil, polícia to vyšetruje a určite som jej dal maximálnu súčinnosť,“ vyhlásil. Podľa svojich slov je v kontakte aj so starostom bratislavskej Dúbravky.

image

Humbuk okolo Andreja Danka neutícha. Satirické stránky spustili ďalšiu lavínu memečiek

Korčok považuje Dankovo správanie po nehode za zbabelé a arogantné. Namieste by bolo podľa neho vyvodiť politické dôsledky.

Obaja kandidáti sa do seba od začiatku pustili a na slušné dekórum zabudli. „To čo robíte v politike, a aj to s tým semaforom je grobianstvo,“ povedal Korčok na adresu svojho náprotivka. „Vy ste sa museli strčiť do zadnej časti Sulíkovi, aby ste sa stali ministrom,“ obviňoval nekonštruktívne pre zmenu Danko.

Zmeny v rokovacom poriadku

K praktickým a vecným veciam sa obaja vyjadrovali len ťažko. „Priniesol som návrh slovinského parlamentu, kde je desať minút v rozprave, päť minút ústnym prihláseniam a mnohé iné veci. To je moja predstava, lebo ináč sa nebude dať vládnuť,“ skonštatoval Danko. Zmeny by mal podľa neho navrhnúť predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD), je zvedavý na jeho postoj.

image

Danko odmieta špekulácie okolo svojho zranenia, s ktorým ho moderátor Michal Kovačič konfrontoval.

Jakub Kotian/Tasr

Podľa Korčoka si opozícia parlamentnými obštrukciami robí svoju prácu efektívne. „Stavia sa k tomu aj spôsobom sebe vlastným vládna koalícia, ktorá im už zamkla ústa. A teraz vidím, že pán Danko chce vložiť celé svoje úsilie a politický talent aj schopnosti, skúsenosti, aby to ešte aj systémovo zmenili,“ podotkol.

Vojna na Ukrajine

K téme Ukrajiny Danko povedal, že by nikdy nemala byť v Európskej únii. Mala by byť podľa neho nárazníkovou zónou. Apeluje na ukončenie konfliktu. Konflikt na Ukrajine „by sa nestal, keby vaši kamaráti (USA) nedráždili Rusov na Ukrajine,“ provokoval Danko. Korčok oponoval, že celistvosť a nezávislosť Ukrajiny je v záujme Slovenska. „Slovensko neohrozujú slniečkári ale fakeoví vlastenci ako ste vy,“ reagoval Korčok, ktorému sa nepáči, že Ficova návšteva Ukrajiny nebude v Kyjeve.

image

Podľa Korčoka si opozícia parlamentnými obštrukciami robí svoju prácu efektívne.

Jakub Kotian/Tasr

„Ako prezident, by som predstúpil pred občanov a povedal by som, že sa zastávam nezávislosti Ukrajiny, pretože je to slovenský záujem. Je zbabelé, keď niekto nevie zaujať jasné stanovisko,“ reagoval exminister.

Pellegrini o prezidentských voľbách

V inej diskusnej relácii na RTVS O 5 minút 12 sa zase stretli predseda parlamentu a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini a šéf KDH Milan Majerský. Okrem aktuálnych politických tém sa aj oni venovali prezidentským voľbám, v porovnaní s predošlými kandidátmi však v slušnom a profesionálnom duchu.

Pellegrini zopakoval, že o svojej kandidatúre uvažoval dlho. Na Slovensko chce priniesť pokoj. Koaličná zmluva sa podľa jeho slov po voľbách nezmení. "Sily sú podelené spravodlivo," podotkol. V prípade víťazstva navrhne do funkcie predsedu parlamentu buď Denisu Sakovú, alebo Richarda Rašiho. Majerský zopakoval, že kresťanskí demokrati vlastného prezidentského kandidáta nepostavia. O možnej podpore niektorého z kandidátov sa podľa jeho slov rozhodne na rade hnutia 17. februára. O prípadnej kandidatúre rokoval s historikom Patrikom Dubovským z Ústavu pamäti národa.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 15:06