PlávanieUnsplash/B Mat an gelo
StoryEditor

Svetový pohár v plávaní transrodových osôb je zrušený. Do súťaže sa totiž nikto neprihlásil

Miroslav Kamody06.10.2023., 13:00h

Mal to byť pioniersky pilotný projekt, nakoniec sa naň absolútne nikto neprihlásil a skončil fiaskom.

Lajkuj Brainee.sk na

Portál Code Sports oznámil, že World Aquatics zrušilo cez víkend Svetový pohár v plávaní v Berlíne pre nedostatočnú účasť. „World Aquatics môže potvrdiť, že neboli prijaté žiadne prihlášky na podujatia otvorenej kategórie,” uviedla organizácia.

„Vzdialenosti medzi termínmi rôznych podujatí sprístupnili súťaž pre otvorenú kategóriu, ktorá bola pilotne zavedená po prijatí politiky World Aquatics o spôsobilosti pre súťažné kategórie mužov a žien. World Aquatics Open Category Working Group bude pokračovať vo svojej práci a angažovanosti s vodnou komunitou na podujatiach otvorenej kategórie,” píše sa vo vyjadrení.

image

Nie každý otec je dobrý otec. Elon Musk o svojej transgender dcére povedal, že je komunistka s vymytým mozgom

Pioniersky pilotný projekt, ktorý zlyhal

„Aj keď v súčasnosti neexistuje dopyt na elitnej úrovni, pracovná skupina plánuje v budúcnosti preskúmať možnosť zahrnutia pretekov otvorenej kategórie na podujatiach Masters,“ dodala organizácia. Tá podujatie pre transrodové osoby zaviedla po tom, čo zakázala transatlétkam súťažiť v ženských elitných pretekoch na stretnutí v Berlíne.

Malo ísť o „pioniersky pilotný projekt“, ktorý vydláždi cestu zapojeniu ľudí v elitných kategóriách, no skončil fiaskom. Po zrušení bývalá britská olympijská plavkyňa Sharron Daviesová – hlasná kritička transrodových atlétov súťažiacich v ženských športoch – na sociálnej sieti napísala: „Ak trans ženy nebudú mať fyzický prospech z pretekajúcich žien namiesto iných mužov, potom nemám záujem!”

image

Plávanie

Unsplash/CHUTTERSNAP

Naopak, začiatkom tohto roka Swim England vytvoril „otvorené a ženské kategórie“, ktoré umožnili transgender ženám a nebinárnym ľuďom súťažiť v ženských pretekoch. Nové pravidlo, zavedené minulý mesiac, sa vzťahuje na plávanie, umelecké plávanie, skoky do vody a vodné pólo na všetkých podujatiach, kde sa časy a súťaživosť považujú za dôležité.

Inklúzia je dôležitá

Mike Hawkes, vedúci diverzity a inklúzie Swim England, povedal, že nová politika je spôsob, ako vytvoriť inkluzívne príležitosti pre transrodových športovcov a zároveň chrániť spravodlivosť v športe. „Sme však presvedčení, že akékoľvek zavedené opatrenia by mali byť minimálne obštrukčné a mali by ísť len tak ďaleko, ako je to potrebné na udržanie športovej integrity v rámci našej súťaže a talentov,“ povedal pre The Guardian.

image

Transrodovým šachistkám zakázali účasť na ženských turnajoch. Vraj majú vrodenú výhodu, lebo sú inteligentnejšie

Dodal, že toto pravidlo umožní „začlenenie až po najvyššiu možnú úroveň“. „Nie je to to najlepšie z oboch svetov, ale určite je to to najlepšie, o čom sme presvedčení, že je možné,“ dodal Hawkes.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 01:35