Jackie tvrdí, že má 28 rokov, hoci v skutočnosti má 39 rokov.Abema Prime/Youtube
StoryEditor

Prvá trans-age osoba: Japonec sa definuje ako 28-ročný. V skutočnosti je o jedenásť rokov starší

Nikola Michalkova28.09.2023., 08:00h

Na titulné strany sa dostal, keď sa označil za „trans-age“ osobu. Znamená to, že má síce 39 rokov, ale prezentuje sa ako 28-ročný.

Lajkuj Brainee.sk na

Japonec pochádza z Kjóta a funguje pod menom Jackie. Populárnym sa stal v máji, keď v reality show Abema Prime vysvetlil svoju „trans-age“ identitu. Trans-age znamená, že človek sa vnútorne cíti na iný vek, aký v skutočnosti má. 

Tvrdí, že má 28 rokov

Narodil sa 5. januára 1984, čo znamená, že má 39 rokov. Celú cestu k svojej „trans-age“ identite spustil incident v práci, ktorý sa stal pred približne siedmimi rokmi. Keďže v tom čase cítil ťarchu spoločenských očakávaní a odsudzovania, nakoniec sa rozhodol prijať vek, ktorý najviac rezonoval s jeho osobnosťou, píše sa na portáli Next Shark.

„Cítil som silnú túžbu zostať mladý, a zistil som, že 28 rokov je vek, v ktorom sa cítim najlepšie. Je to vek, v ktorom môžem vyvážiť zrelosť s mladosťou,“ povedal. Samozrejme, v úradných dokumentoch tento údaj zapísať nemohol, preto sa v nich uvádza jeho skutočný vek. V ostatných aspektoch svojho každodenného života ale vystupuje ako 28-ročný muž.

Japonská spoločnosť vek vníma inak

Jackie tvrdí, že japonská spoločnosť má tendenciu pripisovať dôležitosť skúsenostiam. Preto skutočný vek považuje len za záznam rokov, ktoré uplynuli od narodenia a tvrdí, že neurčuje schopnosti či úspechy človeka. 

K téme sa vyjadril aj psychológ a profesor na Kanagawskej univerzite Takashi Sugiyama. Pre Abema Prime vysvetlil, že osoby ako Jackie, ktoré vnímajú výrazný emocionálny a mentálny vekový rozdiel oproti svojmu skutočnému chronologickému veku, nie sú v dnešnej spoločnosti ničím výnimočným. Hovorí tiež, že Jackieho skúsenosť poukazuje na často podvedomý rozdiel medzi vnímaným a skutočným vekom. Takíto jedinci môžu tento rozdiel využívať na formovanie svojho sebavedomia, čo môže tiež posilňovať aj ich vnímanie seba samých. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 04:34