Kali hájil Daniela BombicaInstagram/dezertkalimusic, Polícia Slovenskej republiky
StoryEditor

Raper Kali hájil hoaxera Daniela Bombica. Ľudia ho zasypali vlnou kritiky, jeho názory vyvrátil známy novinár

Miroslav Kamody03.10.2023., 11:00h

Mať svoj názor je úplne v poriadku, no tváriť sa, že je správny, aj keď sa dá vyvrátiť rýchlejšie ako obsah žalúdka po prepitej piatkovej noci, už nie. Po raperovi Majkovi Spiritovi sa do tohto vreca pridáva aj Kali.

Lajkuj Brainee.sk na

Na známeho slovenského rapera Kaliho sa v posledných dňoch valí vlna kritiky. Dôvodom je sobotné agitačné video, v ktorom svojim 330-tisíc fanúšikom na sociálnej sieti vysvetľoval, prečo ide voliť. Ako prvý dôvod uviedol hoaxera Daniela Bombica, ktorý je podľa rapera neférovo stíhaný preto, že má iné „názory“, než je mainstream.

K videu sa okrem rozhorčených fanúšikov vyjadril aj novinár Vladimír Šnídl z Denníka N, ktorý na Instagrame vystupuje pod profilom krotimehoaxy„Domnievam sa, že aj keby si Kali prečítal nasledujúce fakty, tak by si stále išiel svoje, lebo tomu predsa rozumie najlepšie. Ale skúsme,” napísal na úvod rozsiahleho príspevku.

image

Hoaxer Daniel Bombic je na čiernej listine Facebooku. Ide zrejme o prvého žijúceho Slováka na tomto zozname

Agresívny hoaxer a masívnou podporou

Bombicove „ne-mainstreamové“ názory spočívajú v podpore Putinovho Ruska, pričom o Zelenskom napísal, že je „b*zna, Sorosova predkožka, potkan dosadený nosatým režimom“. Okrem toho píše klamstvá o „nosatých“, čím naráža na Židov a šíri antisemitizmus podobne, ako to robila nacistická propaganda.

Ako však Šnídl dodáva, toto nie sú tie názory, pre ktoré sa o neho začala zaujímať polícia. To prišlo až po tom, ako počas pandémie začal šikanovať lekárov, zverejňovať ich telefónne čísla a „huckal proti nim svoje agresívne publikum. Predstavte si, Kali, že máte príbuzného v nemocnici a niekto toto robí ošetrujúcim zdravotníkom,” odkázal mu novinár.

Jeho dcéru však ohrozuje džender

Okrem toho dodal, že Bombic je vysadený na ženy, často rozoberá výmysly o ich údajných gynekologických problémoch, šíri lži, kde s kým údajne niečo robili, komentuje ich vzhľad a postavu. „Hucká proti nim podobne frustrovaných jedincov s nádejou, že dotyčná bude mať z toho stres a úzkosti.” Jedna dokonca prezradila, že uvažovala nad samovraždou.

„Raper vo videu tiež dodal, že volí aj kvôli svojej dcére, ktorú vraj v škole ohrozuje nejaký džender. Možno aj Kali raz pochopí, že dcéru môžu v živote oveľa viac ohroziť internetoví, primitívni agresori, ktorí si liečia mindráky snahou ubližovať iným. A keď to nepochopí on, možno mu to raz vysvetlia doma,” dodal Šnídl na záver.

Raper Kali mu pod príspevok napísal iba strohé „ĎAKUJEM??vážim si to”. Ľudia pod Kaliho príspevkami však nešetrili kritikou. 

Pomýlený človek, reagujú ľudia

„Bravo, s tým svojím videom, v ktorom sa zastávaš neonacistu Dannyho Kollara a jeho nenávistných názorov si to dotiahol až k hviezde neonacistických a konšpiračných webov. S tebou som skončil, ty fašistický úbožiak,” napísal jeden z nich. „Pomýlený človek,” pokračovala ďalšia.

image

Polícia pátra po známom konšpirátorovi. „Danny Kollár“ pôsobil v Infovojne aj Kulturblogu

Tretí dodal: „Myslel som, že si z tých fašioidných názorov vyrástol za tie roky, očividne nie.” Na druhú stranu treba dodať, že mnohí z jeho sledovateľov si ho zastávali.

Obvinenie polície

My len dodáme, že orgány činné v trestnom konaní chcú Daniela Bombica dostať na Slovensko pre obvinenia z extrémistických trestných činov či neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Okrem toho ho Meta zaradila na čierny zoznam Facebooku a zrušila mu stránku.

Spoločnosť plánuje mazať všetok obsah s ním spojený. Ako sa dočítaš v našom staršom článku, ide zrejme o jediného žijúceho Slováka, ktorého Meta na tento zoznam zaradila. Dovtedy sa na ňom nachádzal iba Jozef Tiso.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:17