Rozhodnutie FIDE pobúrilo šachistovUnsplash/Michal Vrba
StoryEditor

Transrodovým šachistkám zakázali účasť na ženských turnajoch. Vraj majú vrodenú výhodu, lebo sú inteligentnejšie

Miroslav Kamody17.08.2023., 15:00h

Nové rozhodnutie Medzinárodnej šachovej federácie nahnevalo v podstate každého, kto sa o ňom dopočul.

Lajkuj Brainee.sk na

Transrodové ženy majú odteraz až do odvolania zakázané zúčastňovať sa súťažných šachových turnajov, ktoré sú výlučne pre ženy. Medzinárodná šachová federácia (FIDE) totiž oznámila, že nemajú miesto na ženských turnajoch najvyššej úrovne. Ako dodala, „takéto rozhodnutie by malo byť založené na ďalšej analýze“, čo môže trvať až dva roky, píše portál Unilad.

Prídu o tituly

Nové usmernenia tiež uvádzajú, že trans-muži budú zbavení svojich titulov, ak ich získali pred tranzíciou. „Zrušený ženský titul môže byť prevedený na všeobecný titul rovnakej alebo nižšej úrovne,“ uviedli regulátori.

image

Táto pekelná hra ťa privedie do šialenstva. Jej cieľom je vytvoriť najbezpečnejšie heslo na svete

„Ak hráč zmenil pohlavie z muža na ženu, všetky predchádzajúce tituly zostávajú oprávnené. Hráč môže použiť iba hodnotenie zverejnené v čase zmeny registrácie a všetky nasledujúce hodnotenia pri uchádzaní sa o ženské tituly.“

V platnosti už o pár dní

Nové nariadenie, ktoré vstúpi do platnosti 21. augusta, mnohých v šachovej komunite zarazilo. Yosha Iglesias, francúzska šachová trénerka, ktorá je držiteľom titulu FIDE Master a identifikuje sa ako transrodová žena, odsúdila novú zmenu pravidiel v sérii tweetov.

image

Rozhodnutie FIDE pobúrilo šachistov

Unsplash/Lance Reis

„Môže mi niekto povedať, čo sa kvalifikuje ako oficiálne podujatie FIDE? Bude mi dovolené hrať majstrovstvá Francúzska o tri dni? Európsky pohár klubov v septembri?“ pýtala sa rozhorčená hráčka.

Novinárka Ana Valens tiež spochybnila postoj FIDE a uviedla, že organizácia zaobchádza s transrodovými ženami ako s „hrozbou pre integritu“ cisgender žien hrajúcich šach. Dodala, že FIDE naznačuje, že byť pri narodení označený za muža predstavuje nespravodlivú výhodu pre cis ženy, pretože sú považované za menej inteligentné.

Vraj majú výhodu

„Prečo majú trans ženy zakázané hrať ženský šach? Aký to má zmysel? Sú trans ženy vrodene lepšie v šachu? Sme príliš múdri na to, aby sme sa hrali s cis ženami? Po prvé, nemyslím si, že som múdrejšia ako väčšina cis žien, ani si nemyslím, že moje roky pred prechodom mi dali nejakú vrodenú výhodu v šachu, takže by to tak nemalo byť,“ napísala.

image

Na tejto „olympiáde“ súťažia kúzelníci z celého sveta. Vyhrá iba ten, ktorému sa podarí každého oklamať

Nové pravidlá by tiež mohli byť v rozpore s vlastným Etickým a disciplinárnym kódexom FIDE z roku 2022, keďže v jednej jeho časti sa uvádza, že netoleruje diskrimináciu v šachu na základe „rasy, pohlavia, etnického pôvodu, farby pleti, kultúry, náboženstva, politického názoru, rodinného stavu, sexuálnej orientácie alebo akýkoľvek nespravodlivý alebo iný irelevantný faktor, s výnimkou prípadov povolených zákonom.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 20:18