ransrodové pacientky budú mať zákaz vstupu na ženské oddelenia.Twitter/ghntlgbt/
StoryEditor

Vyrazil do tvrdého boja proti queer ľuďom. Minister zdravotníctva chce pre transrodové pacientky osobitné izby aj toalety

Michal Čiernik03.10.2023., 13:30h

Britský minister zdravotníctva plánuje sprísniť pravidlá pre transrodových ľudí v nemocniciach. Podľa svojim slov tak chce ochrániť súkromie žien.

Lajkuj Brainee.sk na

Britský minister zdravotníctva Steve Barclay plánuje sprísniť rodové pravidlá v zdravotníctve. Obáva sa, že práva žien sú odsúvané a vytlačované transrodovými ľuďmi. V rámci tohto kroku chce do Národnej zdravotnej služby (NHS) vrátiť aj "rodovo špecifický" jazyk.

„Potrebujeme zdravý prístup k otázkam sexu a rovnosti v NHS. Preto predkladám návrhy na jasnejšie práva pre pacientov,“ cituje ministra zdravotníctva DailyMail.

Trans pacienti by mali vlastné izby

Zmeny poskytnú mužom a ženám právo zdieľať oddelenia s osobami rovnakého biologického pohlavia a mať intímnu starostlivosť len od osôb rovnakého pohlavia, informoval včera večer denník The Daily Telegraph. „Je nevyhnutné, aby bol v NHS vypočutý hlas žien a aby bolo chránené súkromie, dôstojnosť a bezpečnosť všetkých pacientov,“ povedal Barclay.

image

Ženu zastrelili kvôli dúhovej vlajke pred jej vlastným obchodom. Strelec bol krajne pravicový konšpiračný teoretik

„Pán Barclay má už dosť tejto agendy a škôd, ktoré spôsobuje, hovorenie o tehotných "ľuďoch" namiesto o ženách. Väčšinu ľudí to rozčuľuje a on je odhodlaný konať,“ povedal pre The Daily Telegraph zdroj blízky ministrovi.

Návrhy nasledujú po usmerneniach NHS z roku 2021, v ktorých sa uvádza, že transrodoví pacienti by mohli byť umiestňovaní na jednopohlavné oddelenia na základe pohlavia, s ktorým sa identifikujú.

Podľa navrhovaných zmien by transpacienti mohli byť ubytovaní v oddelených ubytovacích jednotkách alebo vo vlastných izbách.

Odpor zo strany LGBTI+ komunity

Je to už druhýkrát v priebehu niekoľkých mesiacov, čo sa minister zdravotníctva pokúsil vyhnať transpacientov z nemocničných oddelení, ktorí zodpovedajú ich rodovej identite.

Minister zdravotníctva Nick Markham navrhol podobné usmernenie už v apríli vtedy sa však stretol s veľkým odporom zo strany skupín za práva LGBTI+, uvádza portál The Pinknews.

Barclayove plány prichádzajú uprostred štrajku NHS kvôli platom mladších lekárov a konzultantov. V utorok 3. 10., kým Barclay bude predkladať svoj návrh na konferencii konzervatívcov, Britská lekárska asociácia bude vonku celých 24 hodín protestovať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 08:45