Beauty produkty po záruke môžu spôsobiť infekciu.Canva/
StoryEditor

Používaš kozmetiku aj po dátume spotreby? POZOR! Odborníci varujú, že to môže viesť k vážnym problémom

rev12.06.2024., 11:00h

Mejkap, peeling či telové mlieko - aj beauty produky majú svoj dátum spotreby, ktorý by sme nemali ignorovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Kozmetické produkty nemajú na obale uvedený dátum spotreby len tak náhodou. Niekedy môže byť ťažké rozlúčiť sa s krabičkou krému, ktorý má svoje najlepšie časy za sebou. Obzvlášť, ak ide o drahšiu značku. No používanie exspirovanej kozmetiky sa nemusí vyplácať.

image

Vegetariánske diéty výrazne znižujú riziko vzniku rakoviny a srdcových chorôb, tvrdí rozsiahla štúdia. Rolu tu hrá aj životný štýl

Môže spôsobiť infekcie

​Svoje o tom vie aj používateľka TikToku, ktorá nedávno zdieľala nepríjemnú skúsenosť. Po použití krému na akné, ktorému vypršal dátum spotreby jej tvár opuchla a v priebehu niekoľkých dní sa na nej objavili otvorené rany. Na tento prípad upozornil známy plastický chirurg doktor Anthony Youn, ktorého na sociálnej sieti sleduje vyše 8 miliónov ľudí.

Ako vysvetlil doktor Youn exspirovaná kozmetika u nej vyvolala silnú bakteriálnu infekciu. Youn tento prípad využil na šírenie osvety a varoval pred používaním produktov, ktoré sú po záruke. Hoci sa môže zdať, že použitie krému po dátume spotreby je neškodné, môže viesť k vážnejším problémom.

@doctoryoun Why you shouldn’t apply expired skin care products on your face! #skincare video credit: @BeastEater ♬ what was I made for? - Instrumental - Wheeler

„Po uplynutí dátumu spotreby sa ich chemické zloženie môže zmeniť a môžu sa v nich hromadiť baktérie,“ upozornil Youn. V tom najlepšom prípade produkty po záruke len stratia svoju účinnosť.

„Najväčšie riziká používania produktov starostlivosti o pleť po uplynutí doby použiteľnosti zahŕňajú stratu účinnosti a podráždenie degradačnými zložkami,“ hovorí pre Business Insider certifikovaná dermatologička Ivy Lee.

Vyššie riziko podráždenia pritom podľa nej predstavujú polotekuté produkty, čo zahŕňa aj mejkap. Produkty na báze vody sú totiž živnou pôdou pre baktérie. Kozmetické výrobky zvyčajne obsahujú konzervačné látky, ktoré kontrolujú rast baktérií alebo plesní. V priebehu času sa tieto konzervačné látky rozložia a vedú k premnoženiu baktérií alebo plesní, najmä ak kozmetiku skladuješ vo vlhkej a teplej kúpeľni.

image

Môžem vypiť drink, do ktorého spadla muška? Niektoré druhy ti môžu narobiť poriadne zdravotné problémy

Čo je PAO?

Ako si si možno všimla, niektoré produkty nemajú uvedený presný dátum spotreby. Na zadnej strane obalu sa však nachádza takzvaný symbol PAO (Period after opening), ktorý označuje odporúčanú dobu používania po otvorení produktu.

image

Symbol PAO - Period after opening

Canva/

Pri veľkom počte produktov môže byť náročné ustriehnuť, kedy uplynulo ich PAO. Dermatologička preto odporúča zaznačiť si na obal dátum otvorenia produktu.

Ako dlho vydržia jednotlivé produkty

Ako dlho teda môžeš používaj jednotlivé produkty? Pri mejkapoch alebo korektoroch je zvyčajná doba spotreby jeden rok. Ak si však nie si istá, ako dlho v tvojej kozmetickej taške leží, na to že je produkt po záruke ťa upozorní zmena konzistencie či vône. Najmä pri mejkape sa po dlhšej dobe jednotlivé zložky od seba oddelia. Ak teda vidíš, že vo fľaštičke pláva číra tekutina, je lepšie produkt vyhodiť.

image

Kliešťová sezóna je v plnom prúde.Internetom kolujú tipy, ktoré by ti proti nim mali pomôcť, opak je však pravdou

Produkty, ktoré majú púdrovú konzistenciu vydržia dva roky. V takýchto produktoch sa baktérie rozmnožujú oveľa pomalšie. Opačným prípadom je riasenka. Odporúčaná doba používania po otvorení je pri tomto produkte šesť mesiacov. Dlhšie používanie produktu sa nevypláca a môže viesť k očným infekciám.

Rúž môžeš bez obáv používať dva roky. Ak sa ti však nezdá jeho vôňa alebo sa ti drobí na perách, je na čase sa s ním rozlúčiť.

Rolu hrá aj skladovanie

Nezabúdaj na to, že kozmetické produkty môžeš znehodnotiť oveľa skôr tým, že ich budeš nevhodne skladovať. Napríklad opaľovacie krémy majú zvyčajne záruku jeden rok. Ak ich však dlhšie necháš vystavené slnku, svoj účinok môžu stratiť. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 23:01