Nový TikTok trend propaguje ricínový olej ako zázračný elixír na všetko.Tiktok/vanillaswirl/sarahjmce/
StoryEditor

Odborníci varujú pred nebezpečným trendom na TikToku. Čarovný elixír na chudnutie je v skutočnosti extrémne silné preháňadlo

Antiyoutuber05.06.2024., 10:00h

TikTok znova diktuje trendy v oblasti zdravia. Tentoraz influenceri propagujú ricínový olej, ktorý má byť čarovným elixírom na všetko - od problematickej pleti, cez detoxikáciu až po chudnutie. Odborníci však varujú pred jeho nebezpečným vedľajším účinkom.

Lajkuj Brainee.sk na

TikTok nie je len zdrojom vtipných videí. Ľudia na ňom radi zdieľajú a sledujú najrôznejšie návody na to, ako žiť zdravšie. Niekedy ide o neškodné recepty, inokedy sú to tipy, ktoré zdraviu môžu paradoxne uškodiť. A práve taký trend sa na populárnej sieti teraz šíri. Hlavnú rolu v ňom hrá ricínový olej, píše portál Antiyoutuber.

image

Fasting je to najhoršie, čo môžeš spraviť. Jesť len dve hodiny denne nedáva zmysel, hovorí trénerka

Cesta za vytúženou postavou

Objavuje sa v spojitosti s takzvaným „hot girl summer”, teda trendom, ktorý nabáda dievčatá k čo najlepšej postave na letnú sezónu.

„Ricínový olej mi pomohol so všetkým. S pleťou, s riasami, s nadúvaním, so všetkým. Opomínaný, ale tak super prípravok,“ vychvaľuje ricínový olej jedna z TikTok influencerek vystupujúca pod pseudonymom Vanilla Swirl. Nie je jediná. Na čínskej platforme koluje viac ako 60-tisíc príspevkov označených hashtagom „​castoroil”.

Vedľajšie účinky

Ricínový olej je na TikToku prezentovaný predovšetkým ako účinný prostriedok na detoxikáciu tela. Lenže všetko nie je také ružové, ako by sa vo svete influencerov mohlo zdať. Odborníci varujú, že konzumácia ricínového oleja môže mať nežiadúci vedľajší účinok - silnú hnačku.

„Po požití ricínového oleja dochádza k aktivácii receptorov prostaglandínu, čo vedie k rýchlym sťahom, ktoré poháňajú obsah vášho čreva tak rýchlo, že nie je čas na riadne strávenie a formovanie pevnej stolice,“ vysvetľuje Jane Clarke, odborníčka na inkontinenciu z austrálskeho Confidence Club.

Odborníčka dodáva, že ricínový olej „bráni absorpcii tekutín v črevách“, čo spôsobuje zrýchlené črevné pohyby a môže viesť k dehydratácii, podvýžive a nerovnováhe elektrolytov. „Z týchto dôvodov, a napriek tomu, o čom by vás TikTok influenceri chceli presvedčiť, je vhodné vyhnúť sa požívaniu ricínového oleja úplne,“ radí.

image

Bývalá OnlyFans modelka s varovaním pre všetky ženy: Svoje rozhodnutie ľutujem, zvážte, či vám to nepokazí celý život

Lieči choroby?

Aj keď bol ricínový olej v minulosti používaný na liečbu zápchy alebo na vyvolanie pôrodu, dnes už na tieto účely nie je odporúčaný kvôli obavám o bezpečnosť.

Ricínový olej má však iné využitie, napríklad v kozmetike je považovaný za vynikajúci hydratačný prostriedok, a všeobecne sa považuje za bezpečný na vonkajšie použitie. Ale zjemnenie pleti a vlasov sú zhruba všetky výhody, ktoré prináša.

Napriek tomu, že mnohí ľudia na TikToku tvrdia, že ricínový olej môže zázračne obnoviť rast vlasov alebo zjemní tmavé kruhy pod očami, niektorí tvorcovia propagujú takzvané „balenie ricínového oleja” – nanášanie oleja na látku a prikladanie na brucho, čo má údajne pomáhať tráveniu, zmierniť kŕče, detoxikovať telo a liečiť choroby. Ale zdravotníci tieto tvrdenia označujú za nezmyselné.

„Nie je pravda, že by aplikácia oleja do pupku liečila choroby, ale môže vám to zničiť oblečenie,“ komentuje Clarke ďalší mýtus, ktorý sa vo vzťahu k ricínovému oleju na TikToku šíri.

„Najnebezpečnejšie mýty, ktoré neustále vidíme na platformách ako je TikTok, nielen od samotných tvorcov, ale najmä v komentároch, sú, že 1) ricínový olej je liek na všetko, vrátane rakoviny, a že 2) ricínový olej je zázrak na chudnutie,“ vysvetľuje Clarke. 

„Neexistuje žiadny vedecký dôkaz, že by ricínový olej mal akýkoľvek vplyv na vážne choroby ako je rakovina. To je jednoducho nepravda a tieto mýty sú škodlivé.“

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. jún 2024 14:05