Bizarný prípad obletel svetové médiá.Facebook/chioma Egodi Jnr /erisco Foods Limited/
StoryEditor

Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia

Viktória Revajová05.04.2024., 13:00h

Nigérijčanke hrozí až sedem rokov za to, že na Facebooku zverejnila negatívnu recenziu na plechovku paradajkového pretlaku. Údajne tým porušila zákony o počítačovej kriminalite, ktoré v jej krajine platia.

Lajkuj Brainee.sk na

39-ročná Nigérijčanka Chioma Okoli zverejnila na Facebooku status, ktorým si narobila problémy, o akých sa jej ani nesnívalo. Pre negatívnu recenziu na paradajkový pretlak jej teraz hrozí 7-ročné väzenie a šelí zastrašovaniu zo strany výrobcu. O bizarnom prípade informuje portál Oddity Central.

image

Riaditeľ školy ušetril na káve necelé tri eurá. Pripravil sa však o nárok na dôchodok a ešte ho aj vyhodili

Kauza pretlak

V septembri minulého roka sa Chioma Okoli obrátila na Facebook, aby vyjadrila svoj názor na plechovku paradajkového pretlaku. Svojim sledovateľom sa posťažovala, že obsahuje príliš veľa cukru a zároveň ich vyzvala, aby sa podelili o svoj názor na paradajkovú zmes Nagiko od spoločnosti Ericso Foods.

Pod príspevkom sa nazbieralo 3-tisíc komentárov. Čo však asi Chioma nečakala, príspevok si všimla sestra majiteľa potravinárskej spoločnosti, ktorá pretlak vyrába, píše DailyMail. Tá ju v komentári požiadala, aby prestala kaziť dobré meno firmy jej brata. „Ak vám nechutí, zavolajte na zákaznícky servis a nevyťahujte to na sociálnych sieťach,“ vyzvala ju.

Chioma sa však nenechala odbiť. „Pomôžte mi poradiť vášmu bratovi, aby prestal zabíjať ľudí svojim produktom, včera som ho vyskúšala prvýkrát a je to čistý cukor,“ odpovedala údajnej sestre majiteľa spoločnosti Erisco Foods.

Problémy s políciou

Vyjadrenie názoru na sociálnej sieti sa jej okamžite vypomstilo. Len niekoľko dní po zverejnení statusu ju zadržala polícia v civile počas bohoslužby v kostole v nigérijskom Lagose. Vo väzbe ju držali celé hodiny, aj napriek tomu, že Chioma je v pokročilom štádiu tehotenstva. Prípad preto zaujal aj popredné svetové médiá. 

Vo väzbe navyše čelila neľudským podmienkam. „Nebolo tam žiadne miesto na sedenie, takže som stála až do nasledujúceho dňa,“ povedala pre stanicu CNN. Cez deravú strechu dovnútra natiekla voda a Chioma celú noc stála v kaluži. „Myslela som na svoje deti, ktoré boli doma,“ dodala. Nasledujúci deň ju letecky previezli do nigérijského hlavného mesta Abuja, kde ju ešte držali na miestnej policajnej stanici. O deň neskôr ju prepustili na kauciu. 

image

Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom

Čelí následkom

Matka troch detí bola obvinená z dvoch samostatných trestných činov, z ktorých najzávažnejší by ju mohol dostať za mreže až na sedem rokov. 

Spolu s ďalšími dvomi osobami čelí obvineniu zo sprisahania s „úmyslom podnecovať ľudí proti Erisco Foods Limited“, za čo jej hrozí trest odňatia slobody na sedem rokov. Bola tiež obvinená z vedomého šírenia nepravdivých informácií, za čo jej hrozia tri roky väzenia a pokuta sedem miliónov nair, čo je v prepočte takmer päť tisíc eur.

Chioma navyše čelí aj občianskej žalobe, ktorú voči nej podala spoločnosť Erisco Foods. Žiadajú odškodné vo výške päť miliárd nair, v prepočte takmer tri a pól milióna eur. Spoločnosť to odôvodňuje tým, že po negatívnej recenzii s ňou viacero dodávateľov prerušilo vzťahy. 

image

Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete

Drsný spor

Chioma čelí nielen vážnym obvineniam, ale aj zastrašovaniu. Generálny riaditeľ Erisco Foods Eric Umeofia pobúril Nigérijčanov svojím nedávným vyjadrením pre televíziu Arise. 

„Radšej zomriem, než by som dovolil niekomu pokaziť dobré meno, na ktorom som pracoval 40 rokov,“ uviedol. V rozhovore tiež zverejnil adresu, na ktorej Chioma býva spolu s rodinou. 

Právnicky tím obvinenej Nigérijčanky už podal dve protižaloby, jednu voči polícii, za neprimeraný zásah, ďalšiu voči potravinárskej spoločnosti. 

Tvrdý súboj, ktorý prebieha okolo právneho sporu zaznamenala aj organizácia Amnesty International, ktorá vyzýva na ukončenie zastrašovania a obťažovania Chiomy Okoli.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:32