Arnaldo býval na letisku 9 mesiacov.X/addtothelist/yourube/screenshot/
StoryEditor

Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom

Viktória Revajová31.03.2024., 13:00h

Príbeh Taliana, ktorý býval deväť mesiacov na letisku, môže pripomínať film Terminál, ktorého hlavnú postavu stvárnil Tom Hanks. 83-ročného Taliana však k životu v letiskovej hale doviedla iná situácia.

Lajkuj Brainee.sk na

Taliansko zasiahol príbeh 83-ročného muža, ktorý deväť mesiacov prespával v letiskovej hale, pretože si z dôchodku nedokázal zaplatiť podnájom, píše portál Metro. Dôchodca sa na letisko Marconi v Boloni “presťahoval” vlani, keď si už nemohol dovoliť platiť prenájom a skončil na ulici.

Mal šťastie na ľudí

Muž známy pod menom Arnaldo pochádza zo Sicílie, no roky žil v Bastiglii, meste na severe Talianska. Po náraste cien mu už dôchodok nestačil na pokrytie nájomného, a tak prišiel o strechu nad hlavou. Istý čas prespával na ulici, pretože „nechcel byť nikomu na obtiaž.“ S príchodom zimy si však musel nájsť nejaké útočisko, a tak sa zo svojím jedným kufrom ocitol v letiskovej hale.

Jeho prítomnosť čoskoro upútala pozornosť personálu letiska, ktorý sa mu časom stal druhou rodinou. Zamestnanci sa mu snažili pomáhať, ako len mohli. Pravidelne mu nosili jedlo a kávu. Arnaldo sa skamarátil aj s predavačom novinového stánku, ktorý mu dával noviny, aby si mohol dlhé chvíle na letisku krátiť čítaním. Jeden zo zamestnancov mu zas kúpil spacák.

image

Kvôli filmom žil na ulici s bezdomovcami, extrémne chudol, skákal zo vzťahu do vzťahu. Život Jareda Leta ťa skutočne prekvapí

Úrady o jeho situácii nevedeli

Po čase sa Arnaldov príbeh dostal do miestnych médií, vďaka čomu si jeho neľahkú životnú situáciu všimli aj úrady. Tie uviedli, že nevedeli o životných podmienkach 83-ročného muža, kým si neprečítali správy z médií.

Bolonský poradca pre sociálne veci Luca Rizzo Nervo povedal, že ho mrzí, že sa úrady dozvedeli o Arnaldovom prípade týmto spôsobom. Samospráva zasiahla a poskytla mu ubytovanie v hoteli, kým pre neho nenájdu nový domov.

Príbeh ako z filmu

Arnaldov príbeh sa dostal do svetových médií aj vďaka tomu, že nápadne pripomína film Terminál z roku 2004. Film je inšpirovaný skutočným príbehom muža, ktorý prežil na letisku dlhých 18 rokov.

image

Tom Hanks vo filme Terminál.

X/addtothelist/

ehran Karimi Nasseri, ktorého v snímke stvárnil Tom Hanks prežil veľkú časť života v odletovej hale letiska Charlesa de Gaulla v Paríži. V roku 1977 získal azyl v Belgicku, po tom čo v Iráne vypukli nepokoje. Vďaka tomu, mohol ísť do ktorejkoľvek európskej krajiny, a keďže predtým študoval v Británii, rozhodol sa letieť z Francúzska do Londýna.

Počas jeho cesty mu však niekto ukradol kufor, vrátane dokladov. Po prílete mu však úrady zakázali vstup do krajiny, pretože nedokázal preukázať svoju totožnosť a poslali ho späť do Francúzska, kde bol zadržaný. Keďže do krajiny vstúpil legálne, no nemal žiadne doklady, ocitol sa v patovej situácii a jediným miestom, na ktorom sa mohol zdržiavať bolo letisko.

image

Mehran Karimi Nasseri, ktorého život inšpiroval známy film.

X/addtothelist/

V roku 2006 bol Nasseri hospitalizovaný a v jeho neprítomnosti bolo jeho obvyklé miesto na sedenie na letisku demontované. Následne mu ponúkli prístrešie v Paríži, kde zostal až do svojej smrti v roku 2022.

Kríza životných nákladov v Taliansku 

Arnaldo je len jedným z mnohých Talianov, ktorých vysoké ceny dostali do absolútnej chudoby. Taliansky národný štatistický úrad hovorí, že každý 12. človek v krajine žije v absolútnej chudobe. Mnoho obyvateľov kvôli tomu prišlo o domov. V roku 2023 vzrástol počet bezdomovectva v Taliansku o 6,8 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Kríza v oblasti životných nákladov v krajine je jednou z najhorších v západnej Európe. Podľa prieskumu YouGov z roku 2022 bolo 82 percent Talianov nespokojných s tým, ako ich vláda krízu rieši.

image

Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu

V rovnakom prieskume sa zistilo, že viac ako deväť z desiatich Talianov muselo znížiť svoje obvyklé výdavky. Problémy s platením účtov za energie má 41 percent Talianov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 14:22