Američanka opísala hrozné podmienky v Ruskom väzení.Facebook/fsb Video/
StoryEditor

Sprcha len raz za týždeň a nonstop zasvietené svetlá. Žena opísala neľudské podmienky v ruskom väzení

Viktória Revajová09.03.2024., 12:30h

V cele nemá prístup k teplej vode, sprchovať sa môže len raz za týždeň a svetlá sú zapnuté 24 hodín, sedem dní v týždni. Američanku s dvojitým občianstvom väznia kvôli tomu, že mala darovať 51 dolárov ukrajinskej charite.

Lajkuj Brainee.sk na

Bývalá balerína s dvojitým občianstvom Ksenia Karelina svojmu partnerovi Chrisovi Van Heerdenovi opísala hrozné podmienky ruskej väznice v liste, informuje portál New York Post. 

32-ročná žena je väznená zo šialeného dôvodu. Čelí obvineniu z vlastizrady, pre údajné darovanie peňazí ukrajinskej charite na začiatku ruskej invázie. 

Neľudské podmienky

Chris prezradil, že v ruskom väzení, ktoré sa nachádza v Jekaterinburgu musí dodržiavať prísny režim. „Povedala mi, že má budíček o šiestej ráno a spať musí ísť o desiatej v noci,“ uviedol. Dodal, že kvôli nonstop zapnutým svetlám v celách má problémy so spánkom. 

image

Ksenia je bývalá balerína.

Faceook/

Ďalej spomína, že je neustále zatvorená a vychádzky nepripadajú v úvahu. Ksenia síce môže vychádzať na strechu väznice, ale keďže stráže zamykajú dvere a nechávajú väzenkyne hodiny mrznúť, radšej sa rozhodla vôbec von nevychádzať. Američanka ďalej v liste píše, že sprchy má povolené len raz týždenne, čo Chris považuje za šialené.

Vypomstila sa je návšteva starej mamy

Ksenia, ktorá žije v Spojených štátoch amerických od roku 2012 pricestovala do svojej rodnej zeme ešte v januári, aby navštívila svoju 90-ročnú babičku. Verila, že je to bezpečné, no dva dni pred plánovaným odletom bola zadržaná.

Pôvodne ju držali vo väzbe za údajné výtržníctvo a kladenie odporu pri zatýkaní. Neskôr ju však začala vyšetrovať bezpečnostná služba FSB pre podozrenie z vlastizrady, ktorá sa trestá doživotným väzením. Ksenii hrozí 20-ročný trest odňatia slobody.

image

Ako dva roky vojny premenilo Rusko? Prevláda ľahostajnosť, Putin zaviedol vojenskú cenzúru

Úrady sú bezmocné

Ako Chris ďalej uvádza, ani po vyše mesiaci sa americkému ministerstvu zahraničia nedarí so svojou občiankou skontaktovať. „Na ruskej strane to veľmi sťažujú. Kseniu neuznávajú ako Američanku,“ vysvetlil s odkazom na oficiálnu ruskú štátnu politiku, ktorá neuznáva dvojité občianstvo. Úrady to však nevzdávajú. 

Chris verí, že jeho partnerka by mohla byť oslobodená výmenou za zajatcov. Povedal, že dôležité je pridať jej meno na zoznam ďalších Američanov uväznených v Rusku, ktorí by mohli byť potenciálne vymenení. Na takomto zozname sa nachádzajú aj exponované osoby, ako reportér Wall Street Journal Evan Gershkovich, na ktorého repatriácii má záujem aj americká verejnosť.

image

Ktorá európska krajina najviac potláča slobodu médií? Na zozname sa umiestnilo aj Slovensko

Niekedy už stráca nádej

Pred týždňom ruský súd zamietol jej žiadosť o zrušenie väzby a nahradenie domácim väzením. Aj napriek tomu sa Ksenia snaží držať hlavu nad vodou. Niekedy však klesá na duchu a stráca nádej na návrat do svojho skutočného domova.

„V jeden deň sa prebúdza s veľkou nádejou a pozitivitou, no postupom času už nemá žiadnu nádej,“ povedal partner väznenej Američanky, ktorá sa obáva, že strávi zvyšok svojho života za mrežami.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. máj 2024 13:52