VäzenieUnsplash/Matthew Ansley
StoryEditor

Muža neprávom väznili 24 rokov za čin, ktorý nespáchal. Cítil som sa ako dieťa, opisuje skúsenosti po návrate do spoločnosti

Miroslav Kamody06.03.2024., 08:00h

Keď skončil za mrežami, neexistovala väčšina technológií, ktoré dnes využívame denne. Wayne sa však nevzdáva a preto začal chodiť do školy.

Lajkuj Brainee.sk na

Znie to ako nočná mora, ale aj teraz s najväčšou pravdepodobnosťou niekde vo väzení sedí niekto za zločin, ktorý nespáchal. Ako píše portál Unilad, teraz už 61-ročný Wayne Burgess túto nočnú moru prežíval viac ako 24 rokov. Do väzenia ho poslali v roku 1999 za vraždu 16-mesačnej dcéry svojej priateľky v americkom štáte Tennessee.

Svedectvo súdneho lekára však bolo zdiskreditované a Burgess tvrdil, že jeho podpísané priznanie od neho vynútila polícia s tým, že bol oklamaní. Muži zákona mu mali povedať, že ide len o „rutinný postup“. Lekár v odvolacom konaní však potvrdil, že muž zločin nemohol spáchať.

image

Neprávom odsúdený Poliak si zbytočne odsedel 18 rokov vo väzení. Po pár rokoch na slobode zomrel na rakovinu pľúc

Bolo nemožné čin spáchať

Hlavná súdna lekárka povedala: „Je pravdepodobnejšie, že dieťa utrpelo smrteľné zranenie niekoľko hodín alebo dokonca dní pred príchodom do nemocnice.” To znamenalo, že pre dieťa bolo „fyziologicky nemožné“ tak rýchlo vnútorne vykrvácať po tom, čo ju Wayne údajne udrel do žalúdka, ukázalo hodnotenie pitvy dieťaťa.

Jeho právnik sa vyslovil, že Burgess čin nielen nespáchal, ale dokonca bolo nemožné, aby to urobil. V máji minulého roka ho tak prepustili na slobodu. Stretnutie s rodinou bolo dojemné, no ak bol človek vytrhnutý zo spoločnosti a sveta viac ako 20 rokov, zaradiť sa naspäť je neuveriteľne náročné, hlavne v tak rýchlo vyvíjajúcej sa ére.

Nový svet

V rozhovore pre News Channel 5 Burgess vysvetlil, že si veľmi dobre uvedomuje, ako veľmi sa svet zmenil. Vychutnáva si slobodu a žije so svojou rodinou, pričom povedal, že je to, akoby sa narodil do „úplne nového sveta“. „Všetko sa zmenilo. Vyšiel som (z väzenia) na svet ako novonarodené dieťa,“ priznal Burgess.

Len pripomeňme, že v čase, kedy skončil vo väzení, neexistovali cloudové úložiská, Blockchain, mobilné operačné systémy, iPhone, sociálne siete, 3G, 4G, 5G, YouTube, virtuálna realita, streamovacie služby, tenké či dotykové zariadenia, umelá inteligencia, Bluetooth, Amazon či Wikipedia.

image

Herec zo Squid Game má na krku obvinenie zo sexuálneho obťažovania. 79-ročnému O Jong-suovi hrozí väzenie

Nenávisť necíti

Napriek neprávoplatnému odsúdeniu sa zdá, že má aj veľmi pozitívny postoj k svojej budúcnosti. „Veľa ľudí by cítilo nenávisť, ale ja nie. Je to niečo, čím si musíte prejsť,“ povedal. Chodí do školy a ako hovorí, potrebuje pomoc zo samotnou výučbou.

Jeho rodina medzitým založila GoFundMe v nádeji, že získa peniaze, aby mohol znova začať naplno žiť svoj život. Okrem toho jeho právnici žiadajú od štátneho fondu odškodné pre ľudí, ktorí boli neprávom uväznení.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 05:14