Držiteľ titulu najstaršieho muža na svete zomrel vo veku 114 rokov.X/nicolás Maduro/
StoryEditor

Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete

Držiteľ titulu najstaršieho človeka na svete zomrel vo veku 114 rokov. Kto bol Juan Vincente Pérez Mora?

Lajkuj Brainee.sk na

Venezuelčan Juan Vincente Pérez Mora zomrel vo veku 114 rokov, informovali o tom venezuelské úrady. „Juan Vicente Pérez odišiel na večnosť vo veku 114 rokov,“ uviedol venezuelský prezident Nicolás Maduro.

image

Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste

Zápis do knihy rekordov

Muž bol zapísaný do Guinessovej knihy rekordov ako najstarší žijúci človek 4. februára roku 2022, keď mal 112 rokov. Budúci mesiac by oslávil svoje 115 narodeniny.

„Bolo mi cťou osláviť neuveriteľne dlhý život prvého úplne overeného superstoročného muža vo Venezuele. Pán Peréz Mora bol nielen najstarším občanom svojej krajiny a prvým Juhoameričanom, ktorý bol uznaný za najstaršieho žijúceho muža, ale teraz je štvrtým najstarším mužom v histórii, ktorého vek bol oficiálne ratifikovaný,“ uviedol v reakcii  šéfredaktor Guinessovej knihy rekordov.

Príbeh rekordéra

Peréz Mora sa narodil 27. mája 1909 v obci El Cobre vo venezuelskom štáte Táchira. Bol deviatym z desiatich detí. Prežil obe svetové vojny, zažil príchod televízie, bol svedkom pristátia človeka na Mesiaci a prežil aj svetovú pandémiu covidu.

Peréz strávil život so svojou manželkou Ediofinou del Rosario García až do jej smrti v roku 1997. Mali 11 detí, šesť synov a päť dcér. Neskôr do rodiny privítal 42 vnúčat, 18 pravnúčat a 12 prapravnúčat.

image

Juan Vincente Pérez Mora

X/nicolás Maduro/guinnessworldrecords/

Príčinu svojej dlhovekosti videl v tvrdej práci a odpočinku počas sviatočných dní, píše portál iDnes. Od piatich rokov totiž pracoval so svojím otcom a bratmi na poliach. Pomáhal so zberom cukrovej trstiny a kávy. Svoju dlhovekosť pripisoval aj vo svojej láske k Bohu a pravidelnému požívaniu aguardiente. Pohárik alkoholického nápoja, ktorý je rozšírený najmä v Latinskej Amerike si doprial každý deň.

image

Podarilo sa im to, čo nikdy nikomu. Otec so synom pokorili Point Nemo, najizolovanejšie miesto na zemi

Titul najstaršieho človeka na svete by mal teraz prevziať 112-ročný Gisaburo Sonobe z Japonska, uvádza Guinessova kniha rekordov. Čaká sa už len na potvrdrdenia, ktoré má dodať jeho rodina.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 15:43