Po štyroch rokoch chytili zlodejov zlatého záchoda.Profimedia.cz/
StoryEditor

Po štyroch rokoch chytili zlodejov zlatého záchoda. Mal hodnotu päť a pol milióna eur

Petr LánskýiDnes.cz22.11.2023., 11:00h

Bol z osemnásť karátového zlata, mal cez deväťdesiat kilogramov a hodnotu cez päť a pol milióna eur. Provokatívne umelecké dielo talianskeho umelca Maurizia Cattelana v roku 2019 vystavovali v britskom paláci Blenheim. Odkiaľ ho kvôli ľahkomyseľnej sebaistote vystavovateľov ukradli.

Lajkuj Brainee.sk na

Najskôr si Cattelano myslel, že je to fór, prezradil pre The New York Times. „Kto by bol taký hlúpy a kradol záchod?“ napadlo vraj Maurizia Cattelana v prvej chvíli, keď mu polícia oznámila, že našla zločincov podozrivých z krádeže jeho diela. Od tej doby vytvoril a vystavoval množstvo ďalších, nemenej výrazných, provokatívnych diel. Akokoľvek je to prekvapujúce, na svoj záchod z drahého kovu pozabudol.

image

Najväčšia lúpež umenia nie je uzavretá ani po 33 rokoch. Ukradnuté obrazy sa nenašli ani po vypísaní miliónovej odmeny

Lenže potom si pripomenul, že jeho dielo, ktoré pred štyrmi rokmi vystavoval vo Veľkej Británii, nebolo iba rebelské. Funkčná zlatá toaleta bola aj extrémne drahá.

Zlatá okázalosť pre masy

Mala byť protestom proti svetu umenia, ktorý sa točí v luxuse a okolo peňazí. Ktorý je prístupný iba onomu symbolickému jednému percentu najbohatších. 

image

Extravagantnú záchodovú misu zo zlata totiž taliansky provokatér ponúkol najprv v roku 2016 v newyorskom Guggenheimovom múzeu na tamojších záchodoch. 

Profimedia.cz/

Extravagantnú záchodovú misu zo zlata totiž taliansky provokatér ponúkol najprv v roku 2016 v newyorskom Guggenheimovom múzeu na tamojších záchodoch. Mohli ju použiť všetci, čo si jednoducho kúpia na výstavu lístok.

„Bezprecedentný prístup k niečomu, čo má nespochybniteľnú hodnotu,“ uviedol vtedy múzejný katalóg. A dodával, že je to v umeleckom svete, kde platí poučka „nedotýkať sa“, mimoriadna príležitosť užiť si s dielom veľmi súkromnú chvíľku. Napríklad redaktor denníka Wall Street Journal Ralph Gardner to urobil a hlásil, že doska ide zdvihnúť len veľmi nízko a zlato je oveľa studenšie ako materiály, na ktoré sme zvyknutí.

image

Maurizio Cattelano sa najviac preslávil týmto legendárnym banánom.

Profimedia.cz/

Cattelano sa nechal inšpirovať samozrejme Fontánou, obráteným pisoárom Marcela Duchampa, ale aj svojou vášňou pre toaletné misy ako predmet. Toalety mnohých podôb totiž zbieral, aby porovnával ich rozdielne konštrukcie.

Výstava v Anglicku

V roku 2019 sa extravagantná toaleta presunula do Blenheimského paláca v britskom Oxfordshire. Aj tam mala byť k dispozícii návštevníkom, kvôli obrovskému záujmu sa však obmedzila doba použitia. Užiť si so záchodovou misou malicherne vyrobenú zo zlata mohli iba po tri minúty. A bolo treba sa dopredu objednať. 

image

V roku 2019 sa extravagantná toaleta presunula do Blenheimského paláca v britskom Oxfordshire.

Profimedia.cz/

Za hodinku sa teda zvládlo dvadsať návštev. Pred miestnosťou, v paláci bola hneď oproti izbe, kde sa narodil Winston Churchill. Nakoniec sa na mise dočkalo kratučkého uvelebenia okolo stovky tisíc ľudí. Neodolal ani zakladateľ Blenheim Art Foundation Edward Spencer - Churchill. „Narodil som sa so zlatou lyžičkou v ústach, ale nikdy som nesedel na zlatej toalete, takže sa teším,“ prezradil.

Uvoľnenú, žartovnú náladu mu nerušili ani obavy, že by snáď zlatú misu mohol niekto ukradnúť. „Po prvé je zapustená. A po druhé, prípadný zlodej nebude mať páru o tom, kto toaletu používal ako posledný a čo predtým jedol. Takže nie, neplánujem ju strážiť,“ bol si istý.

Krádež

V septembri 2019 ale toaleta z paláca zmizla. Zostala po nej potopa z poničeného potrubia. Ja som to nebol, hlásil hneď v denníku The Guardian Cattelano. Bolo to na mieste, pretože predtým sa provokatér krádeže vlastného diela dopustil. „Dúfame, že týmto hlúpym a nezmyselným aktom sa dielo nášho drahého priateľa Maurizia Cattelana zveční a získa nesmrteľnosť,“ vyhlásil naopak riaditeľ Bleihemského paláca Dominic Hare.

Polícia zistila, že v čase lúpeže boli v okolí paláca dve vozidlá. Krátko po incidente zatkla šesťdesiatšesťročného muža, po ňom ešte tridsaťšesťročného. Potom ďalších dvoch mužov a jednu ženu, hlásila vtedy agentúra BBC.

image

Obhajovali skutočných zločincov, teraz to ľutujú: Advokáti prezradili, ktoré prípady radšej nemali brať

Vyšetrovanie však uzavreli až teraz. Z lúpeže, prípadne zoskupenia za účelom obchodu s tovarom získaným trestnou činnosťou, obvinila štyroch podozrivých vo veku tridsaťdeväť, tridsaťosem, tridsaťpäť a tridsaťdeväť rokov.

Že by sa však Cattelaneho dielo našlo, polícia nepredpokladá. „Osobne sa obávam, že podobu toalety už zlato nemá,“ priznal Matthew Barber z miestnej polície agentúre BBC už v roku 2021 . Páchatelia mali veľa času, aby toaletu roztavili.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 03:56