„Zastupoval som chlapíka v prípade jazdy pod vplyvom alkoholu. Mal záznamy v registri trestov, takže ďalšie odsúdenie znamenalo prísnejší trest a stratu vodičského preukazu,“ opisuje obhajca svoj prípad, na ktorý nikdy nezabudne. Brainee/canva/
StoryEditor

Obhajovali skutočných zločincov, teraz to ľutujú: Advokáti prezradili, ktoré prípady radšej nemali brať

Michal Čiernik11.08.2023., 11:00h

Nie všetky súdne spory končia skutočne spravodlivým verdiktom. Niekedy svoje víťazné pojednávania ľutujú aj samotní právnici.

Lajkuj Brainee.sk na

Právnici majú povesť bezohľadných ľudí, ktorí robia všetko potrebné, aby vyhrali prípad. Aj keď možno nesúhlasia so všetkým, čo ich klient eticky urobil, každý má právo na právne služby. Niekedy však aj právnici ľutujú, ako to v súdnej sieni dopadlo. Jeden zvedavý používateľ Redditu požiadal právnikov, aby sa anonymne podelili o prípady, v ktorých si želali prehru. 

Závislák na heroíne 

Príbeh právnika, ktorý zastupoval otca, v minulosti závislého na heroíne, ktorý stratil väčšinu práv o starostlivosť svojho dieťaťa. „Prišiel za mnou, že je čistý, žije usporiadaný život a chce obnoviť vzťah so svojim synom,“ napísal právnik.

Neskôr sa skutočne potvrdilo, že bol čistý takmer deväť mesiacov, nerátajúc čas vo väzení, a zdalo sa, že úprimne chce obnoviť plnohodnotný vzťah so svojím synom. „Druhá strana tvrdo bojovala, aby mal so synom len minimálny kontakt aj to pod dozorom, ale zvíťazili sme a dostal možnosť pomerne častých návštev bez dozoru,“ priznal právnik na platforme. Krátko nato, len asi tri mesiace po prípade, sa však vrátil k heroínu, predal väčšinu svojho nábytku a čo bolo najhoršie, vymyslel si falošnú zbierku GoFundMe v boji proti „rakovine“ svojho dieťaťa.

„Jeho dieťa nikdy nemalo rakovinu, takže asi vieme, kam tie peniaze išli. Bol to najhorší prípad aký som kedy vyhral,“ opísal právnik.

Sexuálne napadol svoju osemročnú nevlastnú dcéru

„Zastupoval som chlapíka v prípade jazdy pod vplyvom alkoholu. Mal záznamy v registri trestov, takže ďalšie odsúdenie znamenalo prísnejší trest a stratu vodičského preukazu,“ opisuje obhajca svoj prípad, na ktorý nikdy nezabudne. Išlo o muža, ktorého polícia sledovala ako odchádza z baru.

image

„Zastupoval som chlapíka v prípade jazdy pod vplyvom alkoholu. Mal záznamy v registri trestov, takže ďalšie odsúdenie znamenalo prísnejší trest a stratu vodičského preukazu,“ opisuje obhajca svoj prípad, na ktorý nikdy nezabudne. 

Brainee/canva/

„Na súdnom pojednávaní som zo zatýkajúceho policajta vymámil priznanie, že počas štyroch kilometrov, ktoré ho sledoval, nezaznamenal ani jeden priestupok v doprave. Žiadne prekročenie rýchlosti, chaotickú jazdu, jazda cez plnú čiaru, či jazdu na červenú,“ priznal právnik. „V skratke sa porota vrátila za 15 minút s verdiktom, že je môj klient nevinný. Chlap bol nesmierne vďačný a jeho milá rodina sa mne a našej kancelárii veľmi láskavo poďakovala. Z celej veci som mal dobrý pocit,“ uviedol obhajca.

O pár mesiacov neskôr sa však zistilo, že krátko po súde násilne sexuálne napadol svoju osemročnú nevlastnú dcéru.

Vybojoval kauciu, aby ho potom zabili

Právnik sa na reddite zveril hneď s dvomi prípadmi, ktoré ho budú strašiť do konca života. Podarilo sa mu pre jeho klientov vybojovať prepustenie na kauciu, aby ich krátko na to hneď zavraždili. „Prvý prípad bol v budove, kde údajne predával drogy, prenasledovala ho polícia a došlo k zápasu, pri ktorom ho strelili priamo do hlavy. Matka mi povedala, že je to moja vina, že ho zabili, a že spolupracujem s prokurátorom a políciou,“ priznal zdrvený obhajca.

image

Muž vyhral v lotérii tri milióny eur. Namiesto luxusného života investoval do veľkovýroby kryštalického metamfetamínu

Druhýkrát mladíka, ktorému nebolo viac ako 16 rokov, prepustili, kým čakal na súd za lúpež. Jednou z podmienok prepustenia bolo, že bude dodržiavať zákaz vychádzania. Ešte v tú istú noc porušil zákaz vychádzania,vlámal sa do cudzieho domu a bol zabitý pri lúpeži spojenej s drogami. „Jeho matka ma obvinila a povedala, že sme všetci démoni,“ spomína právnik.

Všetci sme vedeli že klame

Ďalší prípad riešil muža, ktorý kvôli nehode utrpel zranenia, ktoré mu údajne neumožňujú šoférovať ani pracovať v kancelárii. Žaloval svojho zamestnávateľa, ktorý ho prepustil po tom, čo bol takmer rok na práceneschopnosti. „Niekoľko mesiacov pred pojednávaním sme zistili, že hral v národnej, amatérskej lige amerického futbalu. Dokonca existovali zábery, na ktorých skóruje počas obdobia, keď tvrdil, že je príliš zranený na to, aby sedel za stolom,“ prezradil právnik.

image

Ďalší prípad riešil muža, ktorý kvôli nehode utrpel zranenia, ktoré mu údajne neumožňujú šoférovať ani pracovať v kancelárii.

Brainee/canva/

„Aj keď som ho s tým konfrontoval, tvrdil, že počas zranenia nehral - napriek tomu, že mal štatistiky a zábery z hier datované v dňoch, keď údajne absolvoval liečbu,“ priznal obhajca, ktorý tento prípad vyhral a pre svojho klienta vysúdil kompenzáciu vo výške 20-tisíc dolárov.

Víťazstvo, pretože klient zomrel

Tento srdcervúci príbeh je od právnika, ktorý sa venuje trestnému a rodinnému právu a zastupuje prevažne mladistvých. „Tohto klienta som zastupoval už ako mladistvého, keď bol obvinený z výtržníctva v škole a za bitky. Potom, keď sa stal dospelým, za veci, ako je držanie marihuany,“ opisuje právnik.

image

Ilustračná fotka

Brainee/canva/

Pracoval s ním dlhé roky, a okrem právnických služieb sa mu snažil pomôcť aj v osobnom živote a posunúť ho tým správnym smerom. Úspešne dokončil strednú školu, navštevoval klub anonymných narkomanov, začal navštevovať kurzy na komunitnej vysokej škole a našiel si prácu na čiastočný úväzok.

image

Sudca Mazák o vzťahu Záleskej a Tódovej: Bude súdna rada riešiť konflikt záujmov?

V noc jeho 21. narodenín bol obvinený z jazdy pod vplyvom alkoholu. Asi o šesť mesiacov neskôr, kedy mal prebiehať súd, sa neukázal. „Kým som sa snažil zistiť kde je, na súd prišla informácia z iného prípadu, kde sa objavilo jeho meno. Išlo o streľbu v bare, kde boli obvinené tri osoby z vraždy,“ vysvetľuje právnik. „Obžaloba začala sudcovi hovoriť o skutočnostiach prípadu a spomenula niekoľko mien obetí. Medzi nimi aj meno môjho klienta. Utrpel viaceré strelné poranenia a na mieste zomrel,“ vysvetľoval obhajca. „Keďže nemôžete stíhať mŕtveho, štát musí svoje obvinenie stiahnuť. Technicky som teda vyhral,“ opisuje zdrvujúci zážitok.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 23:24