Ilustračné fotoBrian Snyder/Reuters
StoryEditor

Snaha Lega o ekologické stavebnice zlyhala. Dva roky testovania nepriniesli želaný výsledok

Viera Nemcová04.11.2023., 09:30h

Svetoznámy výrobca stavebnicových hračiek Lego oznámil, že jeho pokusy vytvoriť ekologické stavebnice zlyhali. Pokus vytvoriť stavebnicové dieliky, ktoré by redukovali uhlíkové emisie, nakoniec dopadol celkom nečakane. Aktuálne svoje plány zacieli na dosiahnutie iných cieľov.

Lajkuj Brainee.sk na

Lego túži vytvoriť ekologické stavebnice

Hádam každý z nás, sa už počas svojho života s Legom stretol. Každý rok táto hračkárska značka vyprodukuje 36 miliárd dielikov a vďaka obrovskej svetovej popularite bolo Lego koncom 20. storočia označené ako „hračka storočia“. 

Spoločnosť vznikla v roku 1932 a odvtedy priniesla radosť, nadšenie a predstavivosť niekoľkým generáciám detí. Názov vznikol spojením dvoch slov – leg a godt, ktoré spolu znamenajú „dobre sa hrať“. Dokonca, v latinčine slovo lego znamená „skladať“, ale ide len o náhodu, pretože zakladateľ značky Ole Kirk Kristiansen o tom nemal vedomosť.

Vplyv hračkárskeho impéria možno pocítiť na viacerých rovinách. Ekonomickej, sociálnej, kreatívnej a v poslednom období už aj na environmentálnej. Asi pred dvomi rokmi sa Lego rozhodlo, že chce byť ohľaduplnejšie k životnému prostrediu. Dánska spoločnosť sa pustila do výroby plastových skladačiek z recyklovaných plastových fliaš. Tie sú vyrábané z polyetyléntereftalátu známeho pod označením PET.

Dva roky výroby a testovania však nepriniesli želaný výsledok. Len pred pár týždňami Lego oznámilo, že s touto výrobou nebude pokračovať, pretože paradoxne viedla k zisteniu, že týmto spôsobom produkuje viac emisií uhlíka.

Naďalej pokračuje v odhodlaní nájsť trvalo udržateľné riešenie pre svoje stavebnicové dieliky. a preto si stanovil nový termín, konkrétne do roku 2032.

Prechod Lega na udržateľné alternatívy

Našťastie, pribúdajú viacerí výrobcovia, ktorí sa snažia o to, aby ich práca nebola záťažou pre životné prostredie. Niektorým sa to darí viac, iným menej. No a niekedy plány nevyjdú celkom podľa predstáv.

Pôvodné stavebnicové dieliky Lego už roky vyrába z plastov na báze ropy. Spoločnosť investovala viac ako 1,2 miliardy dolárov do iniciatív udržateľnosti ako súčasť úsilia o prechod na udržateľnejšie materiály. Súčasne si stanovila cieľ znížiť emisie uhlíka o 37 percent do roku 2032.

Keďže pôvodné plány s dielikmi vyrobenými z PET plastu nevyšli, v súčasnosti Lego testuje aj výrobu z iných alternatívnych a udržateľných materiálov, vrátane recyklovaných plastov a plastov vyrobených z alternatívnych zdrojov, ako napríklad e-metanol. Výrobu stavebníc z tohto materiálu však očakáva v dlhodobejšom horizonte a vývoj prototypov potrvá niekoľko rokov.

Lego uvádza, že e-metanol je v poradí už tretím udržateľným materiálom, ktorý testuje v snažení vyvinúť plasty s nízkym obsahom uhlíka. Predtým vývojom prešli biopolypropylén a potom PET recyklovaný plast.

E-metanol využíva obnoviteľnú energiu

E-metanol je známy aj ako zelený metanol, pretože sa skladá z odpadového oxidu uhličitého a vodíka vytvorených s využitím obnoviteľnej energie. Ak oxid uhličitý pochádza z biogénnych zdrojov (napríklad poľnohospodárstvo) nazýva sa biometanol. Ak oxid uhličitý pochádza z iných priemyselných procesov, vzniká z neho e-metanol. Oba sú považované za „zelené“ alternatívy.

Napriek tomu, že Lego sa zameriava na testovanie a vývoj výroby skladačiek s e-metanolom, naďalej plánuje používať biopolypropylén. Jeho využitie vidí najmä v podobe obalového materiálu, ale aj na komponenty ako listy, stromy, doplnky, pneumatiky a iné.

Vo svojom stanovisku Lego uviedlo: „Veríme, že z dlhodobého hľadiska to podporí zvýšenú produkciu udržateľnejších surovín, ako sú recyklovateľné oleje a pomôže to podporiť náš prechod k trvalo udržateľným materiálom.“ 

Legom sa dá upozorniť aj na klimatické problémy

To, čo sa cez lockdown počas COVID-19 začalo ako vtip, sa nakoniec stalo dôležitým nástrojom na boj proti klimatickej kríze. Britský artivista Woody (zo slova artivist = človek, ktorý spája umenie a aktivizmus) počas pandémie začal farebnými skladačkami zobrazovať skutočné environmentálne akcie.

Pri budovaní prvého projektu sa inšpiroval aktivistickou skupinou Extinction Rebellion, ktorá v roku 2019 umiestnila ružovú loď na najznámejšiu nákupnú ulicu Oxford Circus v Londýne. Kúpil si Lego z druhej ruky a vytvoril repliku tohto činu. Ukázal ju priateľom aktivistom a každý z nich sa ho pýtal, čo urobí ako ďalšie.

Prečo vlastne začal vytvárať takéto scénky z Lega? Poznal príbeh jedného ruského mesta, v ktorom boli protesty zakázané. Jeho obyvatelia našli medzeru v zákone a zatiaľ, čo občania sa protestu nemôžu zúčastniť, tak figúrky či hračky áno, pretože nie sú občanmi krajiny. A tak sa to celé začalo.

Činy environmentálnych alebo iných aktivistov sú málokedy vtipné. Pomocou farebných skladačiek zaujmú fantáziu, predstavivosť a privodia úsmev uprostred šialenstva celej klimatickej krízy. Na klimatickom samite v Glasgowe v roku 2021 (COP26) sa jeho výtvory už dočkali celosvetového uznania.

Vtedy Woody vytvoril dielo na protest proti spoločnosti Shell. Tá umiestnila ropné pole Cambo v Severnom mori. O tri týždne po tom, ako dielo videl celý svet, sa Shell zo Severného mora stiahol.

No akí by sme to boli ľudia, keby sme všetci nevyhnutne nepotrebovali presadiť svoj názor, však? Tak, ako časť ľudí tomuto nápadu fandí, druhá časť kritizuje, že na zobrazovanie týchto scénok používa plastové skladačky. Woody má na to vysvetlenie: „Je tu dôležitá alegória, ktorá nebola zámerom, ale je to niečo, čo som sa pokúsil rozvinúť pomocou rozprávania príbehov. Lego rebeli sú súčasťou problému, rovnako ako ľudské bytosti sú súčasťou problému.“

Narážal na skutočnosť, že Lego je z plastu, a teda z derivátov ropy, ktoré sú veľkým environmentálnym problémom. Aj preto používa Lego kúpené z druhej ruky, darované alebo vyrobené z cukrovej trstiny. Niektoré skladačky pochádzajú zo 60 – tych alebo 70 – tych rokov minulého storočia a používa ich opakovane. 

Obrovský prínos svojej práce vidí počas toho, ako sleduje interakcie medzi deťmi a rodičmi. Rodičia sa im pomocou Lego zobrazení snažia vysvetliť, aké veľké problémy pre ľudstvo zobrazujú. To ho utvrdzuje v presvedčení, že aj samotný jedinec dokáže prispieť k zmene.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 15:00