Len v okolí Obchodnej ulice nájdeš sedem second hand predajní. Ktorá je najlepšia?Brainee/
StoryEditor

Centru Bratislavy kraľujú sekáče a Gen Z ich miluje. Ktorý má najlepší výber a ceny? Zisťovali sme to za teba

Viktória Revajová19.06.2024., 12:00h

Len v okolí Obchodnej ulice sa nachádza sedem second hand predajní rôznych značiek. Pozreli sme sa, aký sortiment ponúkajú. Niektoré možno zrovnávať so značkovými butikmi.

Lajkuj Brainee.sk na

Popularita oblečenia z druhej ruky v posledných rokoch vzrástla. Rovnako sa rozšírili aj predajcovia, ktorí dávajú obnoseným kúskom druhú šancu. V Bratislave sa nachádzajú desiatky predajní. Len na Obchodnej ulici a v jej okolí nájdeš sedem predajní. Zaujímalo nás, ktorá má najlepší pomer ceny a kvality. Urobili sme teda malý prieskum. 

image

Aktivisti chceli poukázať na ničivé následky fast fashion. Gigantickú skládku textilného odpadu premenili na módne mólo

Prada, Gucci a 50-percentné zľavy

Ako prvé naše kroky vedú do predajne Genesis, ktorá sa nachádza uprostred Obchodnej ulice. Z jej skleneného priečelia sa na mňa vyškiera krikľavý plagát, ktorý oznamuje 50-percentné zľavy. Veľmi rýchlo zlákal dve ženy, ktoré sa prekĺzli dovnútra tesne predo mnou. A nie sú jediné. Malá predajňa dnes praská vo švíkoch. 

Hoci prevažná časť môjho šatníka pozostáva zo second handových úlovkov, v tejto predajni som nikdy predtým nebola. Plagáty pri vchode hlásia, že tu nájdem značky ako Prada, Gucci či Armani, a tak sú moje očakávania dosť vysoké.

image

Len v okolí Obchodnej ulice nájdeš sedem second hand predajní. Ktorá je najlepšia?

Brainee/

Najskôr zamierim k stojanu s pánskym oblečením, ktoré sa nachádza na samom konci predajne. Niežeby som vyhľadávala oversize kúsky, ale pri stojanoch s dámskym oblečením je akosi plno. Rovnako ma však zaujíma, do akej miery myslí Genesis na zákazníkov mužského pohlavia. Neraz sa totiž stretávajú s tým, že sekcia s pánskym oblečením je neporovnateľne menšia než sekcia s dámskym sortimentom.

Pre pánov majú vyčlenenú približne jednu tretinu predajne. Na dvoch stojanoch tu visia desiatky sák, ktoré sa pohybujú v sume približne 15 eur. Košeľu tu kúpiš za 10 eur a ceny nohavíc začínajú na hranici 13 eur. Trochu mi tu chýba výber jarného a letného oblečenia pre pánov.

image

Odborníci varujú pred nebezpečným trendom na TikToku. Čarovný elixír na chudnutie je v skutočnosti extrémne silné preháňadlo

Naopak, výber pre dámy pozostáva prevažne z letných šiat a sukní, ktoré sa pohybujú v sumách od 6 do 15 eur. Nemilo ma prekvapila cena tričiek. Aj na obyčajných neznačkových kúskoch visí desaťeurová cenovka. Nohavice ťa vyjdu približne rovnako. V ponuke majú aj kabelky či topánky a ich cena začína na hranici 15 eur.

Pri rýchlej prehliadke sa mi nepodarilo natrafiť na sľubované značky, no našli sa aj nejaké značkové kúsky. Podarilo sa mi nájsť napríklad džínsy Pepe Jeans, sako od Chantall či bundičku značky Pietro Filipi. Natrafila som aj na tričká značky Tommy Hilfiger a Lacoste. 

Väčšina oblečenia, ktoré Genesis ponúka, je v celkom dobrom stave. Zľavnené kúsky však už boli viac obnosené. Celkový dojem je aj napriek tomu pozitívny. 

image

Second hand

Brainee/

Servis ako v značkovom butiku

Hneď oproti Genesisu sa nachádza ďalšia predajňa, ktorá ponúka obnosené oblečenie. Hoci veľkosťou je na tom podobne, už pri prvom pohľade na predajňu Nosene badať veľké rozdiely. Vďaka minimalistickému dizajnu ani nepôsobí ako second hand, pripomína skôr značkový butik. Na dobrom dojme pridáva aj starostlivosť o zákazníkov, ktorá je na vysokej úrovni. Hneď pri vchode ma zdraví personál a po chvíli sa jedna z predavačiek opýta, či nepotrebujem pomoc.

image

Second hand

Brainee/

Zdvorilo odmietam a začínam sa prehrabovať oblečením na vlastnú päsť. Na to, aká malá je táto prevádzka v nej nájdeš široký sortiment. Okrem oblečenia z druhej ruky ponúkajú aj upcyklované kúsky. „Máme vlastnú upcyklovanú kolekciu Renewals by Nosene, v ktorej prerábame pánske košele na dámske šaty, topy a podobne. Tiež pracujeme aj s prírodnými kvalitnými materiálmi, z ktorých vzniká udržateľná kolekcia formou zero waste strihov,“ približuje pre Brainee zakladateľka značky Nosene Katarína Hutyrová.

Okrem upcyklovaných šiat tu nájdeš aj ekologickú obuv od slovenskej značky Novesta, obaly na notebooky vyrobené z textilného odpadu, prírodnú kozmetiku, knihy, šperky a mnoho ďalšieho. Treba však rátať s tým, že cena upcyklovaných kúskov je násobne vyššia než oblečenie z druhej ruky.

image

Krutá daň za lacné oblečenie zo Sheinu. Zamestnanci nemajú žiaden osobný život, pracujú aj 75 hodín týždenne

Cenové rozpätie oblečenia z druhej ruky sa pohybuje od 1,50 do 15 eur, no nájdu sa aj drahšie kúsky. Ceny nastavujú v závislosti od stavu a kvality oblečenia. „V prípade kvalitnejšej značky a materiálu a samozrejme skvelého stavu je cena vyššia, avšak stále férovo nastavená tak, aby odrážala daný kúsok a bola výhodná oproti novému kúsku,“ približuje Hutyrová. 

Za tričko alebo blúzku tu zaplatíš päť eur, cena nohavíc začína na sume 10 eur. Šaty ťa v priemere vyjdu 15 eur a ceny topánok začínajú na hranici päť eur. Našla som tu aj veľmi zachovalé kabelky z pravej kože a najväčším prekvapením bol široký výber slnečných okuliarov. 

Za najväčšie výhody tohto second handu považujem výborný stav obnosených kúskov, širokú ponuku a zákaznícky servis. Nákup ti vždy úhľadne zabalia do papiera, na ktorý napíšu poďakovanie. Veľkou nevýhodou je však malý sortiment pre pánov. V predajni som našla len dva malé stojany s pánskym oblečením, ktoré už boli dosť preriedené.

image

Second hand

Brainee/

Všetko za euro. To vážne?

Ďalej moje kroky vedú do predajne TEXTILE house, ktorý sa nachádza hneď vedľa. Genesis dnes nie jediný, kto spustil zľavy. V ráme okna predajne visí plagát s nápisom "1 euro za kus". Vchádzam do zatiaľ najväčšej predajne, v ktorej sa ozýva zvuk netrpezlivého posúvania vešiakov po tyčke stojanov. 

image

Karma fast fashion udrela ako bumerang. Krajiny zaplavujú hromady vyhodeného oblečenia, fabriky kúria Adidas tričkami

Vyzerá to tak, že veľká časť sortimentu sa už rozpredala. Predajňa je však stále z polovice plná. Dnes majú na cenu zákazníci šťastie, o pár dní totiž dorazí nová kolekcia. Bežne by tu však za svoj úlovok zaplatili aj desať eur. Cenová relácia je veľmi podobná tej v Genesise. Dámske šaty zväčša stoja 10 eur, rovnako aj nohavice. Tričká a blúzky kúpiš aj za polovičnú sumu. Ceny topánok začínajú na hranici osem eur.

Podobne sa pohybujú aj ceny pánskeho oblečenia. Sortiment majú o niečo väčší ako v predošlých predajniach. Do TEXTILE house chodím často, no len málokedy si tu aj niečo kúpim. Jeho nevýhodou je, že sa treba prehrabávať veľkým množstvom oblečenia, kým nájdeš niečo zaujímavé. Diskutabilná je aj kvalita a stav oblečenia. 

image

Second hand

Brainee/

Kráľovstvo vintage kúskov

Najnovším prírastkom je v tejto oblasti Vintage Shop, ktorý patrí pod značku TEXTILE house. Sídli na Poštovej ulici a svoje brány otvoril len pred mesiacom. Veľmi rýchlo si však získal popularitu. Predajňa je plná ľudí a na kabínky sú dlhé čakačky.

Už na prvý pohľad má nový vintage second hand veľmi peknú estetiku. Sortiment je krásne usporiadaný podľa farieb. Vidieť, že oblečenie prechádza užším výberom, pretože všetky kúsky sú z kvalitných materiálov. Nájdeš tu aj známe značky. Natrafila som napríklad na sandále Birkenstock alebo tenisky Converse a Vans. Najväčším prekvapením však bola kožená bunda od Ralpha Laurena, ktorá stála vyše 53 eur.

image

V novootvorenej predajni na Poštovej ulici nájdeš vintage kúsky v dobrej kvalite. Našli sme tu napríklad kožená bunda značky Ralph Lauren.

Brainee/

Vintage Shop má o niečo vyššie ceny ako ostatné prevádzky, no nájdeš tu naozaj zaujímavé retro kúsky, ktorými svoj look výrazne odlíšiš od ostatných. Nájdu sa aj kúsky v sumách do desať eur, no za značkové a kvalitnejšie oblečenie si priplatíš. 

Predajňa má dve poschodia. Na prvom sa nachádza sekcia s dámskym oblečením, pričom celé dolné poschodie je vyčlenené pre pánov. Vintage Shop má zatiaľ najväčší sortiment s mužským oddelením, čo hodnotím ako veľké plus. 

V prípade, že by si si neulovil svoj sekáčový kúsok v týchto predajniach, len pár desiatok metrov od Obchodnej ulice sa nachádzajú ďalšie. Na Klobučníckej a Špitálskej ulici nájdeš ďalšie predajne Genesis a jednu menšiu predajňu TEXTILE house.

image

Len v okolí Obchodnej ulice nájdeš sedem second hand predajní. Ktorá je najlepšia?

Brainee/

Odkiaľ pochádza tvoje oblečenie?

Zaujímali nás nielen ceny a sortiment, ale aj pôvod oblečenia, ktoré nájdeš v týchto prevádzkach. Oslovili sme teda jednotlivé firmy, ktoré nám prezradili viac.

Oblečenie v predajniach Genesis pochádza zo Slovenska a Česka. „Tovar pochádza od ľudí, ktorí si uvedomujú potrebu chovať sa ekologicky, a tak napríklad posielajú svoje už nepotrebné kusy v dobrom stave do našej Eko-výzvy. Ďalším zdrojom sú tiež naše zberné boxy na textil,“ hovorí Peter Anderle z Genesisu.

image

Módny gigant zobral influencerov na výlet, aby im prezentoval skvelé pracovné prostredie. V skutočnosti ľudia pracujú 18 hodín denne

Oblečenie zbierajú priamo vo svojich prevádzkach, pričom darcov odmeňujú kreditmi, ktoré môžu využiť na nákup. „Každý balík Eko-výzvy prejde dôkladnou kontrolou našich kolegýň na centrálnom sklade, ktoré ohodnotia obsah a udelia príslušné množstvo kreditov podľa toho, aký je aktuálne dopyt na trhu. Tieto kredity môžu byť ďalej použité na úhradu objednávok z nášho e-shopu,“ dodáva.

Podobným spôsobom to funguje aj v predajniach Nosene. Všetok tovar, ktorý nájdeš v ich prevádzkach pochádza zo Slovenska. Oblečenie zbierajú priamo na predajni alebo na zberných miestach. Darcov odmeňujú formou poukážky. „Zákazník od nás získa 15 % zľavu na nákup noseného oblečenia v predajni alebo našom e-shope,“ približuje zakladateľka značky Nosene Katarína Hutyrová.

image

Tieto tipy pri rozširovaní šatníka musíš poznať. Hlavne mysli ekologicky, dôležitá je kvalita, nie kvantita

S otázkami sme sa obrátili aj na spoločnosť TEXTILE house, tá nám však neodpovedala. Na jej prevádzkach neprebieha zber oblečenia od zákazníkov, takže jeho pôvod je nejasný.

Ročne sa cez predajne second handov premelie obrovské množstvo oblečenia. Nie každý kúsok si však nájde svojho majiteľa. Čo teda robia s nepredaným oblečením? „Vďaka nášmu dômyselnému systému prakticky neexistuje tovar, ktorý by sa nepredal, pokiaľ nedôjde k jeho poškodeniu, alebo nie je vyradený už na začiatku triediaceho procesu ako nepredajný,“ hovorí Anderle z Genesisu. Vyradené kúsky ďalej podľa jeho slov putujú na recykláciu a vyrábajú sa z nich rôzne produkty, ako koberčeky do automobilov či stavebná izolácia. Podobne to funguje aj v Nosene. „Takéto veci stiahneme a putujú na ďalšie spracovanie na čistiace handry, prípadne ďalší predaj,“ uvádza Hutyrová.

image

Prečo sekáče a aplikácie na predaj nepotrebného oblečenia neriešia problém s odpadom? Vysvetlíme ti, v čom je problém

Nakupuj rozumne

Najmä v posledných rokoch popularita second handov výrazne vzrástla. Kým v minulosti boli zdrojom lacného oblečenia, dnes sú aj záležitosťou štýlu. S obľubou ich vyhľadáva aj generácia Z, ktorú motivuje aj environmentálna zodpovednosť. „Vzhľadom na to, že študujem, je pre mňa výhodné, keď si kúpim oblečenie za prijateľnejšie ceny. Rovnako je však dôležité dbať aj na ekologickú stránku, keďže naša planéta je v ohrození a do veľkej miery k tomu prispieva aj priemysel rýchlej módy,“ hovorí Lenka (23). 

Presmerovanie nákupov z reťazcov fast fashion do second handov však ešte nemusí byť zárukou environmentálne zodpovedného prístupu. Veľké množstvo oblečenia, ktoré sa v týchto obchodoch vyskytne pochádza práve z fast fashion. Jediný udržateľný spôsob je, ak nakupuješ zodpovedne. Preto sa nenechaj zlákať extrémnymi zľavami, ale naozaj si premysli, či daný kúsok budeš nosiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/moda, menuAlias = moda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. jún 2024 12:48