Koncept MINT prichádza do DubajaMedusa/Andrej Lencucha
StoryEditor

Medusa expanduje do Dubaja. Náklady presiahnu sedemcifernú sumu, na 50 pozícií sa hlásilo vyše 500 uchádzačov

Miroslav Kamody21.12.2022., 09:00h

Gastrokoncept MINT si doteraz mohli užiť len Bratislavčania. Teraz však skupina Medusa otvára úplne prvú prevádzku v Dubaji, a to rovno na najluxusnejšom mieste v celých Emirátoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Medusa je so svojimi vyše štyridsiatimi prevádzkami najväčšou gastronomickou skupinou pôsobiacou na slovenskom trhu. Najviac gastrozariadení nájdeš na Slovensku, spoločnosť však už expandovala aj do Rakúska a Česka.

A teraz prichádza s ďalšou expanziou, ktorá smeruje ďaleko za hranice Európy. Koncept MINT, ktorý nájdeš aj v Bratislave, totiž prichádza do luxusného Dubaja.

image

Pracoval aj 14 hodín denne, raz podpálil kuchyňu: Daniel začínal u Jamieho Oliviera, po prvom dni dostal zaujímavú prezývku

Zatiaľ čo jedna prevádzka v Dubai Mall, jednom z najväčších obchodných centier v komplexe, ktorého súčasťou je aj najvyššia budova sveta, je už otvorená, presnú polohu druhej v tejto chvíli Medusa ešte prezrádzať nechce.

„Najviac zavážili referencie, zvládnuté kreatívne koncepty a dlhoročné skúsenosti skupiny Medusa,” hovorí pre Brainee CEO skupiny Medusa Peter Štecko. Toho sme sa okrem iného pýtali, prečo padlo rozhodnutie ísť do Emirátov a či si v Dubaji dopraješ tradičné halušky.

Medusa prvýkrát prekročí hranice kontinentu. V Dubaji plánujete otvoriť rovno dve prevádzky konceptu MINT. Prečo ste si vybrali práve Spojené arabské emiráty?

Mimo Európy ideme aj preto, lebo európske gastro je po korone v kríze. Drvia ho očakávania poklesu kúpnej sily kvôli stúpajúcej inflácii a reálny nedostatok pracovných síl. Naopak, Spojené arabské emiráty a ich obyvatelia a návštevníci sú hladní po všetkom novom, profitujú z dobrej pracovnoprávnej legislatívy a nám sa tam podarilo získať dva excelentné priestory.

image

Peter Štecko

Medusa/Andrej Lencucha

Prvú dubajskú prevádzku otvárate v jednom z najväčších obchodných centier na celom svete – Dubai Mall. Konkurencia tu je neporovnateľná s tou slovenskou. Čím ju chcete prekonať?

Myslíme si, že MINT bude úspešný najmä vďaka zaujímavému konceptu, v ktorom si každý niečo nájde. Originálne ľahké jedlá a vlastné nápoje sú v MINT-e, podľa mnohých, výnimočné.

Dubai Mall patrí k najprestížnejším priestorom na planéte. Máte už vyčíslené, koľko vás bude spustenie prevádzky v tomto priestore stáť?

Náklady na prvé dva MINT-y v Emirátoch presiahnu sedemcifernú sumu. Treba ale dodať, že kvôli dvom prevádzkam do Dubaja nejdeme. Berieme ich ako test, či sa tam naše nápady nájde dosť priestoru.

image

MINT v Dubai Mall

Medusa

Spomenuli ste, že priestory sa tu nedajú kúpiť len peniazmi, ale musíte presvedčiť manažérov centra aj konceptom a referenciami. Čo ich najviac zaujalo na MINT-e?

Najviac zavážili referencie, zvládnuté kreatívne koncepty a dlhoročné skúsenosti skupiny Medusa. To je to, na čo sa manažéri takýchto centier, ktorí hľadajú spoľahlivých a zabehnutých partnerov, pozerajú najviac.

V čom vidíte najväčší rozdiel medzi slovenským a dubajským gastrotrhom?

Dubaj je veľmi špecifické miesto so státisícmi bohatých expatov a s ročnou „náložou 15 miliónov turistov. Je tu veľký hlad po všetkom novom. Verím, že je to prostredie ako stvorené pre nás.

Dostanú sa do menu aj niektoré slovenské špeciality?

MINT je postavený na originálnych inšpiráciách rôznych svetových kuchýň, v tejto chvíli na tom nebudeme nič meniť.

image

Peter Štecko

Medusa/Andrej Lencucha

Budú v dubajskej prevádzke variť Slováci, alebo v Spojených arabských emirátoch zaškoľujete tamojší personál?

Pandémia bola pre gastro sektor na Slovensku nesmierne náročná. Po jej skončení slovenské reštaurácie prišli o mnoho zamestnancov, ktorí si našli prácu v iných odboroch. Nám sa to až do takej miery nestalo, lebo sme všetkých zamestnávali pred pandémiu tak, že sme na každého spolupracovníka vedeli získať od štátu pomoc, ktorá nám umožnila udržať si ho. No zamestnať tu do nových podnikov, alebo v lete počas topsezóny, kvôli skostnatenej pracovno-právnej legislatíve, šikovných a talentovaných ľudí z krajín mimo EÚ, ako sú napríklad Ukrajina, Srbsko či Moldavsko, je takmer nemožné.

A iní na európskom trhu nie sú. V Spojených arabských emirátoch takýto problém neexistuje. Dokonca sme náborové konanie museli uzatvoriť už po prvých dňoch, keďže sa nám na 50 pracovných pozícií hlásilo viac ako 500 uchádzačov. Viac prihlášok by sme fyzicky nedokázali vyhodnotiť. Počítame teda s tým, že si tu dôkladne zaškolíme lokálny personál.

image

MINT v Dubai Mall

Medusa

Medusa zastrešuje takmer 40 prevádzok v troch krajinách, teraz pribudne štvrtá. Máte v budúcnosti na pláne expandovať aj do ďalších krajín?

V súčasnosti je pre nás prioritné otváranie už pripravených, oznámených prevádzok. Okrem dvoch dubajských prevádzok MINT otvárame v Bratislave aj úplne nový koncept COMO CAFE, ktorý vznikne v projekte Eurovea 2.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 23:04