Pozri si kde sa umiestnila Bratislava v rebríčku najlepších vegánskych metropol Európy.Pexels/lina Kivaka, Unsplash/martin Katler/
StoryEditor

Si vegán a chystáš sa cestovať? V týchto európskych metropolách sa naješ najlacnejšie, umiestnila sa aj Bratislava

Michal Čiernik14.12.2022., 08:00h

Enormný nárast zástancov čisto rastlinnej stravy má za následok stále väčší výber podnikov s vegánskymi jedlami. V článku sa dozvieš, ktoré Európske mestá sú najviac vegánske a cenovo najprístupnejšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Vegánstvo je nepochybne trend posledných rokov. Termín vegán bol vytvorený v roku 1944 Donaldom Watsonom, spoluzakladateľom The Vegan Society. Spočiatku sa tento výraz používal na označenie nemliečnych vegetariánov. Avšak v roku 1951 Vegánska spoločnosť aktualizovala definíciu.

„Vegánstvo je filozofia a spôsob života, ktorý sa snaží vylúčiť, pokiaľ je to možné a uskutočniteľné, všetky formy vykorisťovania a krutosti voči zvieratám na potravu, oblečenie alebo akýkoľvek iný účel,“ uvádza sa na oficiálnej stránke The Vegan Society.

Obrovský záujem po živote bez krutosti na zvieratách zaznamenal za posledných päť rokov aj samotný Google. Pojem vegánstvo zaznamenal nárast vo vyhľadávaní takmer o 600 percent. Oveľa dôležitejšie sú však štatistiky organizácií zameriavajúcich sa priamo na vegánov. Podľa The Vou je na svete takmer jedno percent celkovej populácie na vegánskej strave. Keďže sme tento rok prekonali osem miliárd ľudí, radikálnych bojovníkov za práva zvierat by tak malo byť približne 80 miliónov.

image

Konope ako budúcnosť poľnohospodárstva. Najnovšie má prispieť aj k riešeniu klimatickej krízy

Stály nárast tohto čísla prinútil konať aj gastro sektor. Podľa štatistiky pozostávajúcej z viac ako 21 000 vegánskych reštaurácií v 62 veľkých miest v Európe sa zistilo, ktoré z metropol sú k vegánom najpriaznivejšie. Štúdia hodnotí odhadované priemerné ceny jedál spolu s hustotou vegánskych reštaurácií, hodnoteniami užívateľov a bezplatným Wi-Fi pripojením na internet, aby sa vytvorila dostatočná hodnotiaca metrika pre každé mesto.

Najlepšie je na tom poľský Krakov. S priemernou cenou vegánskych reštaurácií 11,19 eur za jedno jedlo a 50,95 percentami vegánskych reštaurácií s cenami pod 20,11 eur je bezkonkurenčne na prvom mieste. Na druhom mieste v rebríčku najviac vegánskych miest sa umiestnil estónsky Tallinn. V tomto baltskom meste stojí vegánske jedlo v priemere 16,50 eur. Síce je to viac ako si zaplatí vegán v Budapešti, ktorá sa umiestnila na treťom mieste, v hlavnom meste Maďarska je však len okolo 28 vegánskych reštaurácií na 100-tisíc obyvateľov, čo je najmenej z prvých štyroch miest.

image

Obchod s olivami, biznis s vegánskymi syrmi či vlastný butik. Tieto celebrity slávu v Hollywoode vymenili za normálne práce

Na štvrtom mieste je hlavné mesta Slovinska Ľubľana s priemernou cenou jedného jedla 16,57 eur a celkovým hodnotením 80,16 bodov. A na piatom mieste zo 62 krajín sa umiestnila Bratislava. Napriek 94 vegánskym podnikom, čo ju v tomto smere radí na chvost tabuľky, získala 78, 58 bodov. Priemerná cena za jedlo sa vyšplhala na 13 eur a 44, 68 reštaurácií ponúka svoje zeleninové pochúťky pod priemernou cenu 20,11 eur. Až 70 percent podnikov má k dispozícii Wifi pripojenie zadarmo a priemerné hodnotenie zákazníkov sa pohybuje na úrovni štyroch hviezdičiek.

Najväčší počet reštaurácií je v Londýne až 1602, no v prepočte na 100-tisíc obyvateľov vyhráva Monaco. Tento prímorský raj si však za vegánsky luxus pýta najviac, priemerná cena je tu 48 eur za jedno jedlo. Na opačnom konci rebríčka sú švajčiarske mestá Ženeva a Zürich, ich žalostné hodnotenia zákazníkov odrážajú aj ich celkové body v rebríčku. Najmenej vegánskych reštaurácií je v tureckej Antalyi, len 32.

image

Zjedol by si lososa z 3D tlačiarne? V obchodoch ho možno nájdeš už budúci rok

V súčasnosti pojem vegánstvo zahŕňa niekoľko variácií okolo vykorisťovania zvierat a konzumácie produktov živočíšneho pôvodu. Jednoducho povedané, vegán je človek, ktorý sa zdržuje používania akýchkoľvek produktov živočíšneho pôvodu nie len potravín. Nástup vegánstva do módy však rozdelil vegánov na takzvaných diétnych vegánov zameraných na stravu a vegánov životného štýlu známych aj ako etických vegánov.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 00:12