Konzumácia mäsových výrobkov zvyšuje riziko rakoviny čriev. Môžu za to konzervačné látky.Unsplash/Jack Hunter
StoryEditor

Vegáni a vegetariáni si môžu vydýchnuť. Konzervačné látky v mäse zvyšujú riziko rakoviny čriev, odhalila štúdia

mor07.01.2023., 11:00h

Vedecká práca prináša dôkazy, že existuje spojitosť medzi prijímaním zlúčenín dusíka (konzervantov) z mäsových výrobkoch a zvýšeným rizikom rakoviny čriev.

Lajkuj Brainee.sk na

Zverejnenie štúdie doviedlo profesora Chrisa Elliotta, popredného vedca v Spojenom kráľovstve k tomu, že vyzval svoju vládu, aby zakázala používanie zlúčenín dusíka v mäsospracujúcom priemysle.

image

Vedkyňa a nutričná expertka: Označiť bielu múku a cukor ako biele jedy je scestné. Som za racionálnosť

Začiatkom tohto roka francúzska zdravotnícka agentúra ANSES potvrdila súvislosť medzi dusitanmi a dusičnanmi v šunke a údeninách a rozvojom kolorektálneho karcinómu – inak známeho ako rakovina čreva.

Francúzska vláda odvtedy začala plánovať znižovanie alebo postupné odstraňovanie dusitanov zo spracovaného mäsa v krajine, objasňuje francúzsky magazín RFI. Elliott spolu s kolegami z Kráľovskej Univerzity v Belfaste vykonal štúdiu konzumácie bravčového mäsa na myšiach počas ôsmich týždňov.

Potvrdené na myšiach 

Jednej skupine myší bola podávaná strava pozostávajúca z 15 percent buď bravčového mäsa a párkov bez dusitanov, alebo párkov obsahujúcich dusitany. Táto skupina bola následne porovnávaná s myšami, ktoré boli kŕmené stravou pozostávajúcou výlučne z vyváženej stravy pozostávajúcej hlavne z obilnín.

image

Odborníčka na výživu: Ovocie a zeleninu maj na tanieri každý deň

Pri porovnávaní oboch skupín sa zistilo, že myši, ktoré jedli párky obsahujúce dusitany, mali o 53 percent viac gastrointestinálnych nádorov než kontrolná skupina chovaná na obilninách.

Autori štúdie poznamenali, že zatiaľ čo 15 percent dusičnanového bravčového mäsa v strave predstavovalo „relatívne vysoký príjem spracovaného mäsa“, všetky predchádzajúce predklinické štúdie používali v strave minimálne 50 percent spracovaného mäsa. „Jasne to dokazuje, že aj nižšie dávky dusitanov v strave môžu zhoršiť chorobu,“ píše sa v štúdii.

Ohrozené verejné zdravie

Kolorektálny karcinóm je zároveň jedným z najrozšírenejších rakovinových ochorení v Európe vôbec. Zároveň aj jednou z hlavných príčin predčasných úmrtí. Mnohé zdravotnícke orgány odporúčajú znižovať toto riziko zdravou stravou a vyhýbaním sa mäsu. Britská organizácia pre verejné zdravie NHS odporúča, aby každý, kto zje viac ako 90 gramov červeného alebo spracovaného mäsa denne, znížil toto množstvo na 70 gramov, čo by zároveň mohlo pomôcť znížiť aj riziko rakoviny čriev.

image

Ako sa stravovať v zime? Vhodné sú teplé polievky a prívarky

Profesor Chris Elliott vyzval vládu Spojeného kráľovstva, aby zakázala používanie dusitanov ako vo Francúzsku. „Výsledky novej štúdie ešte viac objasňujú riziko rakoviny spojené s mäsom konzervovaným dusitanmi. Každodenná konzumácia slaniny a šunky s obsahom dusitanov predstavuje veľmi reálne riziko pre verejné zdravie,“ povedal.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 15:37