Dve ženy zo skupiny otužilcov sa kúpu počas vianočného otužovania v jazere Loch Insh v Národnom parku Cairngorms pri škótskom meste Aviemore 23. decembra 2022. Jane Barlow/Tasr
StoryEditor

Dočkáme sa v januári snehu? Padnú teplotné rekordy, meteorológovia prirovnali Európu k Afrike

mor03.01.2023., 09:00h

Najmenej osem krajín v EÚ zažíva rekordne vysoké teploty a horúčavy, tvrdia meteorológovia. Najteplejší januárový deň bol zaznamenaný v najmenej ôsmich európskych krajinách vrátane Poľska, Dánska, Českej republiky, Holandska, Bieloruska, Litvy a Lotyšska.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyplýva to z údajov zhromaždených Maximilianom Herrerom, klimatológom, ktorý sleduje extrémne teploty. V poľskom Korbielówe ortuť vystúpila až k 19 stupňom Celzia – teda teplotu, na ktorú je sliezska obec zvyknutá skôr v máji, a 18 stupne nad ročným januárovým priemerom 1 stupeň. V Javorníku v Českej republike bolo 19,6 stupňov v porovnaní s priemerom 3 stupne v tomto ročnom období.

image

Sneh na Vianoce už zrejme uvidíme len vo filmoch. Ani v minulosti to ale nebolo také „biele”, ako sa môže zdať

Náš kontinent na prelome rokov 2022 a 2023 zasiahla vlna veľmi teplého počasia. Môže za to veľmi teplý, pôvodom až tropický vzduch, ktorý do našej oblasti prúdi od juhozápadu, píše sa na iMeteo.sk.

Padali rekordy

Teploty v bieloruskom Vysokaji by sa za normálnych okolností v tomto ročnom období pohybovali okolo nuly. V nedeľu dosiahli 16,4 stupňov, čím prekonali doterajší januárový rekord krajiny o 4,5 °C. Inde na kontinente boli prekonané miestne rekordy na tisíckach jednotlivých meracích staníc, pričom len v Nemecku sa ich od 31. decembra do 2. januára nahlásilo takmer 950, uviedol Herrera.

Severné Španielsko a juh Francúzska sa vyhrievalo na slnku s 24,9 stupňami, šlo o najteplejším januárový deň v histórii, a rekordy boli prekonané na staniciach v Kantábrii, Astúrii a Baskicku. Iba Nórsko, Británia, Írsko, Taliansko a juhovýchodné Stredozemie nezaznamenali žiadne záznamy.

image

Roztápajúci sa permafrost vyháňa domorodých obyvateľov z Aljašky. Život na dedinách je takmer nemožný

„Môžeme to považovať za najextrémnejšiu udalosť v európskej histórii,“ povedal Herrera pre The Guardian„Pravdepodobne môžeme povedať, že je to prvýkrát, čo je extrémne počasie v Európe (v zmysle extrémneho tepla) porovnateľné s extrémom v Severnej Amerike.“

Ani Slovensko neobišli horúčavy

Nočné maximálne teploty sa na našom území pohybovali na úrovni 16 stupňov. Najteplejšie z oficiálnych staníc Slovenského hydrometeorologického ústavu bolo v Tatranskej Polianke, kde o tretej hodine ráno namerali až 16 stupňov. Nezaostávala ani Tatranská Javorina s maximom na úrovni 13,4 stupňov, a to v rovnakom čase.

SHMÚ hlási, že niektoré stanice v podtatranskej oblasti pokorili aj mesačné januárové rekordy maximálnej teploty vzduchu. Podobne teplo pritom miestami bolo aj počas dňa.

Aj napriek tomu, že viaceré meteorologické stanice na Slovensku prekonali svoj teplotný rekord, k prelomeniu maximálnej teploty za január u nás nedošlo nedošlo. Tento rekord si stále drží bratislavská Mlynská dolina, kde v roku 2002 na konci januára namerali až 20,2 stupňov.

image

Krajiny po rokovaniach v Egypte prijali klimatickú dohodu. Pre ľudí aj planétu je nedostatočným krokom vpred

Česko bolo teplejšie

Každopádne našim susedom Čechom sa "darilo" lepšie. Už ráno tam padol absolútny teplotný rekord za celý január. V Javorníku bolo už nadránom nameraných 19,6 stupňov. Rekordne vysoké teploty boli zaznamenané naprieč Osoblažského a Javornického výběžku v Slezsku.

Portál iMeteo dodáva, že v Čechách sa prekonal 21-ročný teplotný rekord. Vôbec najvyššia januárová teplota bola doteraz nameraná 29. januára 2002 v Ústí nad Labem, kde bolo 18,8 stupňov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:59