Severský jedálniček v mnohom pripomína slávnejšiu „stredomorskú diétu“. Je bohatý na ovocie a zeleninu, semienka a orechy, strukoviny, ryby a prospešné tuky. Výskumy naznačujú, že môže dlhodobo prospievať nášmu zdraviu – najmä pokiaľ ide o srdce. Tvrdí to aj epidemiologička Cecilie Kyro z Dánskeho inštitútu pre výskum rakoviny, ktorá sa o niektoré svoje poznatky podelila s magazínom New York Times, píše portál iDnes.
Kyro vyrastala v Dánsku a časť detstva trávila na ostrovoch Langeland a Orø, kde sa jedlo tradične: nespracované potraviny, jednoduché jedlá z toho, čo bolo dostupné, zásoby nakladanej zeleniny a rýb. Na základe vlastných skúseností sa rozhodla pustiť do vedeckého výskumu, ktorý by potvrdil súvislosť medzi severským jedálničkom a prevenciou chorôb.
Čo patrí na tanier u severanov?
Hoci má so stredomorským jedálničkom z nutričného hľadiska mnoho spoločného, ten severský prirodzene odráža regionálne špecifiká. Napríklad: zatiaľ čo v Taliansku, Grécku či Španielsku hrá prím olivový olej, Dáni, Nóri, Švédi a Fíni uprednostňujú lokálny repkový olej.
Zo zeleniny dominujú plodiny, ktorým sa darí v chladnejšom podnebí. Typickými príkladmi sú mrkva, cvikla, petržlen, kvaka, kapusta alebo karfiol. Z ovocia vedú najmä plody ako čučoriedky, jahody a brusnice, ale aj jablká a hrušky. Nechýbajú ani huby. V tomto smere je severský jedálniček v podstate blízky tomu nášmu, stredoeurópskemu. Jeho základné suroviny možno máš už v záhrade – alebo vieš, kde si ich nazbierať.
Tak ako pri všetkých tradičných jedálničkoch, ktoré odrážajú miestne podmienky, platí, že v „menu“ nájdeš len minimum priemyselne spracovaných potravín. Pečivo je väčšinou celozrnné; z ovsených vločiek, jačmeňa a raže sa pripravujú chrumkavé knäckebroty aj obilné kaše.
Ryby, skyr a ďalšie poklady zo severu
Zdrojom bielkovín sú často nízkotučné mliečne výrobky, predovšetkým jogurt alebo islandský skyr (ktorý sa vyrába podobne ako grécky jogurt). Podobne ako ich stredomorskí náprotivky, aj Severania jedia veľa rýb – najmä tých tučnejších, ako sú losos, makrela, sleď alebo sardinky. V týchto prípadoch ide o zdravé nenasýtené tuky.
Vajcia a hydina sa konzumujú v primeranom množstve, červené mäso či údeniny sú v tradičnom severskom jedálničku skôr zriedkavé. Alebo ide o sezónnu záležitosť v podobe zveriny.
Ešte väčšou raritou sú jedlá s vysokým obsahom aditív, sladidiel a sodíka. Na rozdiel od stredomorskej diéty, v ktorej je povolený pohár červeného vína, tu alkohol nie je súčasťou denného režimu.
Recept na zdravé srdce a dlhší život
„Pretože je bohatý na vlákninu a zdravé tuky, logicky by mal byť prospešný aj pre srdce,“ hovorí Kjetil Bjørnevik, epidemiológ a odborník na výživu z Harvardu. Jedlá bohaté na vlákninu podľa neho môžu prispievať aj k zníženiu hladiny tzv. „zlého“ cholesterolu. A výskumy jeho slová potvrdzujú.
Cecilie Kyro napríklad vo svojej práci našla súvislosť medzi celozrnnými obilninami, ako sú ovos, jačmeň a raž, a zníženým rizikom cukrovky 2. typu aj rakoviny hrubého čreva. Vysoký podiel omega-3 nenasýtených mastných kyselín a naopak nízky podiel nasýtených tukov môže zasa pomáhať pri prevencii infarktu či mozgovej príhody.
Už v roku 2010 sa nordickým jedálničkom zaoberala experimentálna švédska štúdia: výskumníci rozdelili 88 dospelých s mierne zvýšenou hladinou cholesterolu do dvoch skupín. Jedna jedla na severský spôsob, druhá sa držala klasickej západnej diéty. Už po šiestich týždňoch sa skupine na severskom jedálničku podarilo výraznejšie znížiť hmotnosť, hladinu cholesterolu aj krvný tlak.
Metaanalýza dánskych vedcov z roku 2023 tiež dospela k záveru, že severský jedálniček by skutočne mohol prispievať k nižšiemu krvnému tlaku, nižšej hladine cholesterolu a dokonca aj k zníženiu rizika úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia.
Chute severu u nás doma
Vyhlásené „zdravé“ jedálničky – či už ide o severský, stredomorský alebo tradičný japonský a kórejský – sú vždy založené na využívaní lokálnych surovín. Preto nemá vždy zmysel držať sa ich doslovne. Skôr ide o všeobecné zásady: minimum sodíka a spracovaných potravín, veľa sezónnej zeleniny, ovocia, strukovín a obilnín, bielkoviny v kombinácii so zdravými tukmi. To platí univerzálne.
Severský jedálniček je pritom dosť blízky tomu, ako sa stravovali naši predkovia. Svedčí o tom dôraz na obilné kaše, koreňovú a nakladanú zeleninu, huby a lesné plody, jablká a hrušky. To všetko je nám blízke a ponúka množstvo možností objavovať a skúšať (staro)nové recepty. Minimálne v tomto smere nás teda môže severský jedálniček inšpirovať – a zdravotné benefity budú prirodzene nasledovať.
Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.