Revo Foods vytvorila 3D vytlačených lososov vyrobených z rastlín.Instagram.com/revo Foods/
StoryEditor

Zjedol by si lososa z 3D tlačiarne? V obchodoch ho možno nájdeš už budúci rok

Michal Čiernik04.08.2022., 16:00h

Určite si už počul o 3D tlačiarňach. Spomínaný stroj vie už teraz vyprodukovať takmer všetko. Od dekorácií a predmetov každodennej potreby cez budovy až po simulované prostredie Marsu. Najnovšie zožali 3D tlačiarne úspech aj v gastro priemysle. Európska firma pomocou nich tlačí vegánske ryby.

Lajkuj Brainee.sk na

Revo Foods, technologický startup založený na rastlinnej výrobe, je pripravený začať zásobovať regály obchodov s udržateľnými „morskými plodmi“ už v roku 2023. Nie, nejde o morské plody ulovené z oceánu, namiesto toho spoločnosť Revo Foods vytvorila 3D vytlačených lososov vyrobených z rastlín.

Spoločnosť so sídlom vo Viedni v súčasnosti predáva balíčky údeného „lososa“ vyrobeného z hrachového proteínu, extraktu z rias a rastlinných olejov. Chuť a textúru skutočných rýb napodobňujú bez dopadu na životné prostredie.

Produkt bol pôvodne vyrobený z tofu, ale nová varianta vymieňa sóju za hrachový proteín, aby bol vhodný pre alergikov. Novo vyvinutý výrobný proces 3D tlače má tiež zlepšiť textúru, takže spotrebitelia môžu variť kúsky lososa na rastlinnej báze rôznymi spôsobmi bez kompromisov v štruktúre alebo chuti.

&type=youtube&iframe_regex_params">

„3D tlač, ktorá sa nazýva aj „aditívna výroba“, je proces vytvárania trojrozmerných objektov z digitálneho súboru,“ vysvetľuje Revo Foods na svojej webovej stránke. To znamená, že objekt vzniká ukladaním vrstiev materiálu na seba.

Podľa Revo Foods sa tento vlajkový produkt predáva už v 16 krajinách. Webová stránka spoločnosti uviedla, že tento proces produkuje až o 86 percent menej emisií ako bežný losos a spotrebuje o 95 percent menej sladkej vody.

image

Začni už konečne žiť udržateľnejšie. Máme pre teba päť najjednoduchších tipov, ktoré môžeš začať robiť okamžite

Morské plody sú balené vo vonkajšom obale z recyklovateľného papiera a vnútornom obale z recyklovateľného plastu.

Cieľom spoločnosti je vyrábať vegánske morské plody, aby sa znížil vplyv človeka na oceány a zabránilo sa konzumácii morských plodov obsahujúcich toxíny a ťažké kovy, ako je ortuť.

Spoločnosť Revo Foods, ktorá bola založená v roku 2020, prvýkrát predstavila 3D tlačeného lososa na degustačnej akcii vo Viedni.

image

Griluješ? Vyskúšaj tipy od profi vegánky

Revo Foods však nie je prvým, kto vyrába 3D tlačené jedlo z rastlín, a nebude ani posledným. Vegánsky startup Plantish tiež vyvinul 3D tlačeného lososa, ktorý by mal byť uvedený na trh v roku 2024. Redefine Meat vyrába množstvo 3D tlačených alternatív vegánskeho mäsa pre hovädzie, jahňacie a bravčové mäso.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:53