Naša planéta trpíBrainee X Canva/
StoryEditor

Začni už konečne žiť udržateľnejšie. Máme pre teba päť najjednoduchších tipov, ktoré môžeš začať robiť okamžite

kam03.07.2022., 09:00h

Len málokto z nás robí pre planétu dostatok, a to znamená len jedno - patríme k tým, ktorí robia málo. Vďaka týmto tipom to veľmi rýchlo zmeníš.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý z nás miluje našu planétu, všakže. Ruku na srdce, čoho všetkého zo svojho pohodlia si však ochotný sa vzdať, len aby niekde tisíce kilometrov od teba neznámi ľudia netrpeli extrémnymi horúčavami? Veľa toho asi nebude, čo? Ako píše portál Mashable, nie je žiadnou veľkou novinkou, že znečistenie a klimatické zmeny ohrozujú našu planétu.

Vedci už desaťročia kričia, že náš životný štýl je neudržateľný a prosia ľudí, aby boli pozornejší a ohľaduplnejší. Aj napriek tomu stále kupujeme veci v plastových obaloch a spaľujeme fosílne palivá, ako keby zajtrajšok ani nemal prísť. No, on vlastne týmto tempom prísť ani nemusí.

Aj preto sme pre teba vybrali päť úplne najjednoduchších tipov na to, ako žiť udržateľnejšie. Ich výhodou je, že ťa nič nebudú stáť (možno dokonca ešte aj ušetríš) a čo je najdôležitejšie - môžeš s nimi začať už hneď. A najlepšie hneď teraz.

image

Teplo môže zabíjať. Čo nám spôsobujú tropické horúčavy?

1. Zastav vodu, keď si umývaš zuby

Pokiaľ toto robíš, zrejme ešte nemusíš platiť účty za vodu. EPA uvádza, že ak necháte doma ako rodina vždy tiecť vodu pri čistení zubov, denne miniete aj 30 litrov vody. Jasné, nie je to veľa, no spočítaj si to na celé mesto, okres, kraj, krajinu, ... Samozrejme, je ťažké zbaviť sa týchto návykov, no rozhodne neexistuje absolútne žiadny dôvod pokračovať v nich.

Tommy Wiedmann, profesor výskumu udržateľnosti na UNSW Sydney, a Lisa Heinzeová z University of Sydney, ktorá sa zaoberá výskumom udržateľnosti, pre Mashable povedali, že to je nevyhnutné. Hoci je voda technicky obnoviteľný zdroj, existuje obmedzené množstvo, ktoré je čerstvé a neznečistené a nie je vždy dostupné všade. Dôležité je zachrániť to, čo máme.

image

Čistenie zubov

Unsplash/diana Polekhina/

S vyčerpaním podzemnej vody v USA, klimatickými zmenami, ktoré si vyžadujú menej zrážok a väčším výparom, a rastúcou populáciou je vodná kríza hroziacou realitou. Najmenej 40 štátov USA očakáva do roku 2024 nedostatok vody a polovica svetovej populácie bude do roku 2030 vystavená vážnemu nedostatku vody. Mysli na to, keď budeš najbližšie v kúpeľni.

2. Používaj verejnú dopravu

Ale keď nákup sa lepšie nesie v kufri auta, ako päť minút na zastávku a potom šesť minút pešo zo zastávky domov, všakže? Jasné, autobusy vždy meškajú, vlaky sú špinavé a na Slovensku vlastne nemáš istotu, či vôbec prídu. Ale čo keby si to miesto ustavičného kritizovania aj naozaj vyskúšaš na vlastnej koži? Doba sa posunula a efektivita verejnej dopravy sa zlepšuje.

„Doprava je po sektore elektriny a energetiky stále druhým najväčším producentom skleníkových plynov na svete, čo predstavuje 15 percent celkových svetových emisií skleníkových plynov,“ povedal pre Mashable Dr. Chris De Gruyter, výskumný pracovník prorektora v Centre pre mestský výskum univerzity RMIT v Melbourne.

image

Mestská hromadná doprava

Unsplash/oksana Simanovscaia/

Nedávny výskum zistil, že život bez áut má jeden z najvyšších potenciálov na zníženie emisií uhlíka, dokonca je ešte lepší ako prechod na vegánsku stravu. Podľa EPA priemerné auto vypúšťa ročne okolo 4,6 metrických ton oxidu uhličitého. Pokiaľ už musíš cestovať autom, skús sa radšej poobzerať po car sharingu, napríklad cez appku Bla Bla Car.

image

Zmena klímy ovplyvňuje aj najvyšší vrch Zeme. Základný tábor pod Everestom presunú z roztápajúceho sa ľadovca

3. Prestaň kupovať balenú vodu

Naplniť fľašu vodou z vodovodu a nosiť ju so sebou si vyžaduje len trochu predvídavosti a prípravy. Napriek tomu nespočetné množstvo ľudí stále odmieta urobiť toto nevyhnutné minimum a radšej si kúpia jednorazové plastové fľaše s vodou, ktoré neskôr vyhodia do koša. Toto je typ hedonizmu, ktorý zahubí ľudstvo a my si proste to zaslúžime.

Kým sa totiž plast rozloží na menšie častice, trvá to viac ako 500 rokov, no aj vtedy pokračuje v ničení životného prostredia. Existuje reálna šanca, že mikroplasty sa dostanú do potravinového reťazca, kde ešte úplne nepoznáme účinky na ľudské zdravie. Väčšiu kapacitu mozgu však zrejme neprinesú, to nám môžeš veriť.

image

Plastové fľaše

Unsplash/jonathan Chng/

4. Ignoruj dátumy minimálnej trvanlivosti

Jesť jedlo po dátume „minimálnej trvanlivosti do“ stanoveného výrobcom je ako tanec s diablom v bledom mesačnom svite, píše Mashable. Jasné, je rozdiel, či si našiel niečo dva dni alebo tri mesiace po dobe minimálnej trvanlivosti. Striktné dodržiavanie týchto dátumov je však v drvivej väčšine prípadov úplne zbytočné a len prispieva k tvorbe zbytočného potravinového odpadu.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva uvádza, že s výnimkou dojčenskej výživy je potravina po uplynutí stanoveného dátumu stále bezpečná na konzumáciu – pokiaľ nevykazuje žiadne známky znehodnotenia, ako napríklad „nepríjemný zápach, chuť alebo textúru“.

image

Mliečne výrobky

Unsplash/marjan Blan/

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo odhaduje, že priemyselné krajiny produkujú približne 95 až 115 kg spotrebiteľského potravinového odpadu na obyvateľa. To následne prispieva k zmene klímy vo forme emisií metánu pochádzajúcich zo skládok a emisií uhlíka spojených s výrobou, spracovaním a dopravou.

image

Eko Inak Podcast: Všetko, čo chceš a potrebuješ vedieť o zálohovaní na Slovensku

5. Hlasuj!

Aj ty patríš k tým, ktorí hovoria, že ich jediný hlas nič nezmení a zastupovať nás budú vždy len blázni, ktorí kradnú? Gratulujeme, nič si na našom systéme nepochopil a preto ti nikdy nebude dobre. A tvoje prapravnúčatá budú pravdepodobne trpieť na nové choroby spôsobené miktoplastami v tele. Ale to tebe predsa nevadí ty už nebudeš žiť!

„Ak chceme, aby boli správne podmienky, politiky, pravidlá a podporné štruktúry schopné žiť udržateľne, potrebujeme, aby naši lídri boli súčasťou riešení,“ povedal Dr. Simon Lockrey, výskumník udržateľného dizajnu na univerzite RMIT, ktorý je tiež členom predstavenstva Medzinárodnej spoločnosti pre výskum udržateľného rozvoja.

image

Tvoj hlas rozhoduje

Unsplash/arnaud Jaegers/

Prakticky všetky vládne politiky nejakým spôsobom ovplyvňujú životné prostredie, ale Lockery poznamenáva, že niektoré z najvýznamnejších problémov sa týkajú energetiky, odpadu, lesníctva, vody a poľnohospodárstva. Ovplyvňujú „veľké položky pre udržateľný život“, ako je zmena klímy, ohrozenie biotopov alebo určitých druhov a environmentálna toxicita. Na tvojom hlase záležalo, zaleží a vždy aj záležať bude!

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:49