PrievidzaBrainee x Canva
StoryEditor

Slovenské mestá za víkend - Je Prievidza skutočne taká diera? Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo

Miroslav Kamody16.12.2023., 15:30h

Pripravili sme si pre teba dokonalý víkendový plán, ktorý ťa nielen presvedčí o tom, že Prievidza je skvelé miesto na víkendový výlet, ale zároveň ponúkne aj ceny a tipy podľa toho, aký máš budget.

Lajkuj Brainee.sk na

Prievidza je častejšie terčom posmeškov než cestovateľov. Môže za to neslávne známa rovnomenná pesnička od kapely Karpina, v ktorej sa spieva, že „najväčšia diera je Prievidza”. Aj keď toto mesto ani zďaleka nepatrí k najnavštevovanejším v rámci Slovenska, rozhodne by si sa mu nemal vyhýbať.

Tentokrát sme si preto na mušku zobrali práve toto centrum hornej Nitry. V rámci série Slovenské mestá za víkend sme ti už priniesli BratislavuKošicePrešovBanskú Bystricu a Trenčín. Na konci článku nájdeš aj tipy na ubytovanie a gastrozážitky.

image

Navštívili sme slovenskú Prahu: Obchod privezú dvakrát do týždňa, v krčme ti nenalejú – žiadna tu nie je

Cesta do Prievidze

Z Bratislavy sa do tohto mesta najpohodlnejšie dostaneš vlakom. Šesťkrát do dňa ide priamy spoj, vďaka ktorému si v Prievidzi za necelé tri hodiny. Je však dôležité zdôrazniť, že rýchlik po novom už nejde z bratislavskej Hlavnej stanice, ale zo stanice Bratislava - Nové mesto. Tento krok bol hlavne zo strany hornej Nitry vo veľkom kritizovaný.

Cesta z Košíc je už o niečo komplikovanejšia. Buď sa vyberieš vlakom a prestúpiš vo Vrútkach, prípadne ešte môžeš nájsť o niečo rýchlejší prestup na autobus v Žiline. Tak či onak ti však cesta zaberie približne päť hodín. Z Banskej Bystrice zase chodí autobus, ktorý ťa do Prievidze dopraví za približne hodinu a pol. 

image

Pohľad na Bojnice a Prievidzu

Brainee x Canva

Čo sa týka MHD, v rámci Prievidze ju príliš nevyužiješ. Okrem toho dopravca neponúka 24-hodinový lístok. Obyčajný lístok ťa bude stáť 80 centov, rovnako tak aj prestupný lístok do 45 minút. MHD sa však budeš presúvať zrejme jedine v prípade, že sa vyberieš do blízkeho okolia.

Mesto parkov

Pokiaľ si milovníkom zelene, Prievidza je pre teba ako stvorená. Navštíviť môžeš park Skotňa, na ktorého mieste sa kedysi nachádzala prístupoví cesta k hradu, ktorý je už len dávnou spomienkou. V strede parku sa nachádza neskororománsky kostol, vedľa ktorého sa na vrchole Mariánskeho vŕšku otvára výhľad na mesto a jeho okolie

image

Lanovka na Lomnický štít je svetový unikát. Pri jej výstavbe v ťažkom teréne umierali robotníci

Okrem toho môžeš navštíviť Mestský park, cez ktorý preteká rieka Nitra. Nachádza sa tu minigolf, náučné chodníky, romantické zákutia, cyklotrasa či dráha na in-line korčuľovanie. Jednou z popredných atrakcií je pikniková zóna v ktorej si môžeš opekať alebo grilovať. Okrem toho sa nad mestom nachádza ešte rozsiahly lesopark, ktorý si ťa získa svojou pokojnou atmosférou.

Centrum mesta

Za približne desať minút chôdze od autobusovej/vlakovej stanice sa dostaneš na Námestie slobody, centra Prievidze. Po ceste prejdeš okolo gigantického piaristického kostola s kláštorom.

image

Piaristický kostol

Brainee x Canva

Okrem nádhernej výzdoby sem ľudí láka aj stará legenda, ktorá hovorí o prepojení tejto stavby so studňou na Bojnickom zámku. Pod kláštorom sa totiž nachádza spleť chodieb s neidentifikovaným smerom.

Na zrekonštruovanom námestí (cena verejnosti CE.ZA.AR 2017) sa nachádza Fontána pod Lipami, kde si môžeš dopriať oddych. Okrem toho je námestie lemované obchodmi a kaviarňami.

image

Námestie slobody

Brainee x Canva

Navštíviť môžeš napríklad aj Galériu mesta Prievidza, prípadne Galériu REGIONART, kde sa pravidelne striedajú významy. Vynechať by si však nemal unikátne múzeum Vtedy, ktoré funguje ako stroj času. Ocitneš sa v druhej polovici 20. storočia, vo vtedajšej Československej socialistickej republike.

Súčasťou múzea je ukážková replika bytu zariadená v štýle 70-tych a 80-tych rokov rokov minulého storočia, v ktorej nechýba linoleum, tapety či starý nábytok s vinylovým obrusom na kuchynskom stole. V trvalých expozíciách nájdeš staré telefóny, televízory, rádiá či gramofóny, ktoré boli považované za pýchu vtedajšieho európskeho priemyselného dizajnu. Súčasťou múzea je aj expozícia školy a obchodu. 

image

Múzeum Vtedy

Prievidza.sk

Vydaj sa do podzemia

Horná Nitra je známa predovšetkým baníctvom. Aj keď sa v samotnej Prievidzi uhlie neťažilo, v okolí to bolo inak - Handlová, Nováky či Cigeľ. Práve v poslednej menovanej obci sa nachádza obrovský banský skanzen.

Cez autentické prostredie od samotnej prípravy na prehliadku, cez návštevu jedinečných priestorov, cestu vláčikom v podzemí, samotnú banskú expozíciu, až po ukončenie prehliadky, sa má možnosť návštevník vžiť do pocitov baníka so všetkým, čo k tejto profesii patrí. Za vstup zaplatíš 12 eur, pokiaľ si ešte študent, tak len osem. Nezabudni sa však vstupenky rezervovať vopred.

Jeden z najkrajších zámkov na svete

Pred písaním tohto článku sme si dali podmienku, že nebudeme Bojniciam venovať príliš veľa pozornosti na úkor Prievidze, aj keď tieto mestá delí len niekoľko desiatok metrov. Nájdeš tu čarokrásny Bojnický zámok, zoologickú záhradu, kúpele s rozsiahlym parkom, ale aj množstvo ďalších atrakcií.

image

Neuveríš, že toto ubytovanie je práve na Slovensku. Prinášame tipy na miesta, ktoré by aj v zahraničí žali slávu

Rozhodne sa oplatí navštíviť vyhliadku Čajka v oblakoch, ktorá sa nachádza priamo nad mestom. Uvidíš z nej takmer celú hornú Nitru ako na dlani. Vstupné ťa vyjde na 10 eur.

Stravovanie

Lacné - New Bei Jing. Čínska reštaurácia, ktorá na svojom mieste stojí už celé roky. Okrem denného menu tu nájdeš aj All you can eat za bezkonkurenčnú cenu. Za jedlo tu zaplatíš od štyroch eur a v prípade obeda sa aj s polievkou pohodlne zmestíš do šiestich eur. 

Drahé - Meridiana. Názov pre reštauráciu a penzión vznikol na brehu ligúrskeho mora, v malom mestečku Arenzano. Nachádza sa neďaleko mestského parku a ponúka skvelú kuchyňu pre pôžitkárov. Obed s predjedlom, polievkou a dezertom ťa tu vyjde na približne 32 eur.

Netradičné - Palmstreetboyz. Chalani z Handlovej si povedali, že aj Prievidza si zaslúži svoje miesto na gastromape Slovenska. Do srdca hornej Nitry priniesli tie najlepšie ázijské jedlá, za ktoré si síce priplatíš, ale rozhodne stoja za to. Viac sa o ich príbehu dozvieš v našom rozhovore.

Vegánske - Simply Vegan. Ďalšie miesto, v ktorom sa spája skvelá gastronómia s jedinečným príbehom. Dve kamarátky si spoločne založili vegánske bistro, a to bez mentora či investora. Spoločne vybudovali podnik, ktorý sa teší čoraz väčšej obľube.

image

Gastropodnik PalmStreetBoyz ukazuje, že Prievidza nie je len diera. Dvojica bratov doniesla do centra mesta kvalitnú Áziu

Ubytovanie

Najlacnejšie - Hotel Hokejka. Na polceste medzi centrom mesta, mestským parkom a Bojnicami nájdeš hotel Hokejka. Už jeho názov prezrádza, že sa nachádza pri hokejovom štadióne. Za dvojlôžkovú izbu so samostatnou kúpeľňou zaplatíš 42 eur. 

Najrozumnejšie - Chyža retro apartmán. Priamo uprostred starého sídliska nájdeš retro apartmán s extra veľkou posteľou, ktorý budeš mať len a len pre seba. Pokiaľ cestujete dvaja, cena za noc bude 64 eur, pokiaľ sa vyberieš na sólo trip, zaplatíš 57 eur.

Najzaujímavejšie - Drevený dom na čerešni. Výnimočne musíme pridať ešte jednu kategóriu. Priamo v Prievidzi totiž nájdeš unikátny dom na strome. Okrem výhľadu na mesto sa môžeš tešiť aj na raňajky z domácich vajíčok. Majiteľ však upozorňuje, že chatka je vhodná na pobyt od apríla do októbra v závislosti od počasia, pretože nie je zateplená. Za noc zaplatíš 46 eur.

Najdrahšie - RM Hotel wellness&congress. Najdrahšie ubytovanie v rámci Prievidze sa ani zďaleka nechytá na tie v iných mestách. Najdrahšou možnosťou je totiž hotel za 114 eur, pričom v tejto cene máš zároveň aj raňajky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 22:51