Banská BystricaBrainee x Canva
StoryEditor

Slovenské mestá za víkend - Banská Bystrica. Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo

Miroslav Kamody16.12.2022., 12:00h

Pripravili sme si pre teba dokonalý víkendový plán, ktorý ťa nielen presvedčí o tom, že Banská Bystrica je skvelé miesto na víkendový výlet, ale zároveň ponúkne aj ceny a tipy podľa toho, aký máš budget.

Lajkuj Brainee.sk na

Bratislava, Košice a Tatry. To je svätá trojica nielen pre zahraničných turistov, ale aj pre mnohých Slovákov. Mnohí z nás idú po navštívení týchto miest radšej do zahraničia, než aby objavovali krásy našej krajiny. V našom cestovateľskom seriáli Slovenské mestá za víkend ťa však presvedčíme, že aj mnohé ďalšie stoja za návštevu.

Tentokrát sme si na mušku zobrali metropolu stredného Slovenska a šieste najväčšie mesto našej krajiny, Banskú Bystricu. V rámci série Slovenské mestá za víkend sme ti už priniesli BratislavuKošice a Prešov. Na konci článku nájdeš aj tipy na ubytovanie a gastrozážitky.

image

Kam letieť priamo z Bratislavy? Do týchto miest môžeš letieť za pár drobných a nemusíš cestovať na Schwechat

Cesta do Banskej Bystrice

Banská Bystrica sa nachádza v samom srdci Slovenska, takže sa sem bez problémov a rýchlo (pokiaľ nejdeš v zime cez Donovaly) dostaneš z akéhokoľvek kúta našej krajiny. Je však možné, že sa budeš musieť po ceste pripraviť na prestup.

Vďaka MHD sa dostaneš úplne kamkoľvek, pričom 24-hodinový lístok ťa bude stáť 3,60 eura. Pokiaľ však využiješ mobilnú aplikáciu CVAK, stáť ťa bude len 2,80. Víkendové presúvanie sa bystrickou MHD ťa tak vyjde len na 5,60 eura.

Všetky vstupy za desať eur

Ako v prípade väčšiny veľkých slovenských miest, aj v Banskej Bystrici sa oplatí návštevu začať stredovekým centrom. To bolo ešte v roku 1955 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu a nájdeš tu prierez rôznych historických období spolu s mnohými výnimočnými budovami, známymi reštauráciami či pamätníkmi. 

image

Banská Bystrica

Brainee x Canva

Banská Bystrica ponúka pre turistov skvelú vec, ktorá dostala názov MÚZPAS. Vďaka nemu získaš vstup do šiestich múzeí, jednej galérie a na Hodinovú vežu. To všetko za smiešnych desať eur.

Zblízka si tak budeš môcť pozrieť ikonický obraz „Trh v Banskej Bystrici“ od Dominika Skuteckého v jeho Vile, stálu expozíciu o histórii mesta v Matejovom dome či tajomstvá vzniku máp v Kynceľovej. Odtiaľ môžeš rovno zájsť do Múzea SNP v unikátnej budove, ktorá je zároveň pamätníkom.

Vďaka pasu sa dozvieš aj to, ako funguje pošta a spoznáš prírodu stredného Slovenska v Tihányiovskom kaštieli. Novinkou tohto roka je zapojenie novej THURZO – FUGGER zážitkovej expozície, ktorá prenesie jej návštevníkov do čias, kedy Banská Bystrica rozkvitala v oblasti baníctva.

image

Slovenské mestá za víkend - Košice. Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo

Kahance permoníkov

Ponuku MÚZPAS-u tento rok rozšírili aj o Literárno-hudobné múzeum s vysunutou expozíciou, Pamätný dom Jozefa Gregora Tajovského v Tajove a vstup na Hodinovú vežu. Tá je známa tým, že je slovenskou verziou šikmej veže v Pise.

Postupne sa totiž odklonila od zvislej osi až o 68 centimetrov. Keď vyjdeš po 101 drevených schodoch na ochodzu veže, naskytne sa ri nádherný výhľad nielen do hĺbky Námestia SNP, Kapitulskej ulice či na Mestský hrad.

Oplatí sa sem zájsť po zotmení, kedy sa na dlažbe námestia rozsvietia desiatky svetiel, ktoré symbolizujú kahance permoníkov – baníckych škriatkov z ríše pokladov.

image

Banská Bystrica

Brainee x Canva

Za návštevu rozhodne stojí mestský hrad, kde sa okrem iného nachádza aj spomenutá expozícia THURZO - FUGGER. Hrad vznikol na návrší, kde sa križovali významné obchodné cesty „Via Magna“. Boli tu uložené najcennejšie poklady mesta. Na budove Barbakánu (predsunutého opevneného vstupu) sa nachádza unikátny banícky orloj.

Pomôž Cesnakovi

Banská Bystrica ponúka netradičného historického sprievodcu po meste. Hlavnou postavou v hre je Július Cesnak, ktorý bol v Banskej Bystrici richtárom v rokoch 1893 – 1923. Hra začína tým, že prísažní mu schovali jeho richtársku feruľu.

Na ceste ulicami Banskou Bystricou budeš riešiť niekoľko úloh, lúštiť tajničku a odhaľovať šifru pomocou indícií, aby si pomohol richtárovi rozlúštiť záhadný odkaz, ktorý mu pomôže objasniť, kde sa nachádza jeho feruľa - palica na trestanie. Celé ťa to bude stáť 15 eur a naraz môžu hrať až piati ľudia. 

image

Slovenské mestá za víkend - Bratislava. Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo

Okolie mesta

Pokiaľ si vášnivý turista, ktorý vyššie spomenuté veci stihol navštíviť za jeden deň, máme pre teba tipy aj pre širšie okolie Banskej Bystrice. Za celodennú návštevu rozhodne stojí Špania dolina, unikátna historická banícka obec v Starých horách.

V budove Obecného úradu sa nachádza Múzeum medi, budova Klopačky – srdce baníckej dediny, banícky orloj či tradičnú banícku krčmu. V okolí sa nachádza aj unikátny historický vodovod zo 16. storočia. Bol dlhý 36 kilometrov a privádzal vodu spod Prašivej v Nízkych Tatrách. Tento unikátny zdroj energie pre banské diela je najstarším a najdlhším svojho druhu na Slovensku.

image

Špania dolina

Brainee x Canva

Neďaleko Banskej Bystrice nájdeš aj majestátny hrad Ľupča. V Hronseku na teba zase čaká skvost sakrálnej architektúry – drevený artikulárny kostol. Táto kultúrno-historická pamiatka patrí medzi 8 najvzácnejších drevených kostolíkov Karpatského oblúka, ktoré sú zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Ak máš rád prírodu, určite si vyšliap cestu k Görgeiho tunelu. Nachádza sa pod vrcholom Kremnických vrchov na rozhraní Banskobystrického a Žilinského kraja.

Zaujímavosťou je, že počas 2. sv. vojny cez tunel partizáni prepašovali zlatý poklad, ktorý sa po vojne stal základom „Zlatého pokladu Československa“. Obsahoval 183 kilogramov zlata, 4 534 kilogramov striebra a iné vzácne kovy.

image

Slovenské mestá za víkend - Prešov. Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo

Temnejšiu históriu nájdeš v Národnej kultúrnej pamiatke Kalište. Ide o obec, ktorú do základov vypálili a vyvraždili nacisti. Expozícia pozostáva z dvoch zrekonštruovaných domčekov, malej zvoničky a základov zhorených obytných domov, ktoré pripomínajú tragédiu v obci.

Stravovanie

Lacné - Reštaurácia v uličke. Táto rodinná reštaurácia funguje v Banskej Bystrici už takmer 30 rokov. Aj keď sa nachádza ďalej od centra, ponúka poriadne porcie a možnosť výberu z minimálne (!) desiatich jedál. Pokiaľ si dáš k menu aj polievku, zaplatíš tu od 5,50 eura po maximálne 6,50. Tu si vyberie rozhodne každý.

DrahéPlzenská Reštaurácia U Kemov. Presúvame sa priamo na hlavné námestie. U Kemov majú skvelú atmosféru a ako prví na strednom Slovensku začali čapovať nepasterizovaný Pilsner z tanku. Ceny hlavných jedál začínajú na desiatich eurách (halušky), za černohor zaplatíš necelých 13 eur.

Klasické - Slovenská reštaurácia a piváreň. Pod hotelom Arcade priamo na hlavnom námestí nájdeš tradičnú slovenskú reštauráciu v unikátnych historických priestoroch. Za kapustnicu s klobásou a smotanou tu necháš 3,40 eura, halušky ťa vyjdú na 5,50. Jedlo tu prekvapivo môžeš zapiť tmavým Guinnessom.

image

Banská Bystrica

Brainee x Canva

Netradičné - Bottova. Mnohí Bystričania tento podnik nazývajú klenotom. Môžeš sem zájsť na obed, my ti však odporúčame skočiť sem hlavne na raňajky. Menu je nabité skvele vyzerajúcim jedlom, za ktoré zaplatíš od 4,70 do osem eur.

Vegánske - Alanda. Toto je miesto, kde si na svoje prídu vegetariáni, vegáni a aj makrobiotici. Varí sa tu bez mäsa, mlieka, bielej múky, bieleho cukru a podľa ročných období. Cena obedového menu s polievkou začína na hranici ôsmich eur.

Ubytovanie

NajlacnejšieGRAN hostel. Toto ubytovanie s terasou sa nachádza priamo v historickom centre mesta, takže na námestie to budeš mať naozaj len na pár metrov. Za najlacnejšiu dvojlôžkovú izbu zaplatíš len 41 eur (36, ak cestuješ sám), no musíme zdôrazniť, že zariadenie disponuje spoločnou kúpeľňou.

image

Banská Bystrica

Brainee x Canva

Najrozumnejšie - Štúdiový byt v centre (privátne ubytovanie). Takto si predstavujeme ideálne ubytovanie v slovenskom meste. Samostatný byt s kúpeľňou, terasu s posedením v súkromnej tichej záhrade a len dve minúty pešo od historického námestia.  To všetko za 47 eur na noc.

Najdrahšie - Apartmán so súkromným wellness (privátne ubytovanie). Aj v Banskej Bystrici nájdeš ubytovanie pre tých najnáročnejších. Nachádza sa neďaleko historického centra a okrem luxusného priestranného apartmánu s terasou máš k dispozícii ešte aj súkromný wellness. Jedna noc ťa tu však vyjde na 292 eur.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 17:47