TrenčínWikipedia
StoryEditor

Slovenské mestá za víkend - Trenčín. Tipy na výlety, ubytovanie, zaujímavosti aj skvelé jedlo

Miroslav Kamody19.04.2023., 15:00h

Pripravili sme si pre teba dokonalý víkendový plán, ktorý ťa nielen presvedčí o tom, že Trenčín je skvelé miesto na víkendový výlet, ale zároveň ponúkne aj ceny a tipy podľa toho, aký máš budget.

Lajkuj Brainee.sk na

Trenčín sa v roku 2026 stane ako vôbec druhé slovenské mesto Európskym hlavným mestom kultúry. Prvým sa ešte v roku 2013 stali Košice. Pokiaľ si chceš mesto užiť predtým, než sa do neho nahrnú turisti, teraz máš ideálnu príležitosť. A my sme ti v rámci našej série článkov pripravení pomôcť.

Tentokrát sme si na mušku zobrali práve toto centrum stredného Považia a ôsme najväčšie mesto našej krajiny. V rámci série Slovenské mestá za víkend sme ti už priniesli BratislavuKošicePrešov a Banskú Bystricu. Na konci článku nájdeš aj tipy na ubytovanie a gastrozážitky.

Cesta do Trenčína

Do Trenčína sa najpohodlnejšie dostaneš vlakom. Cesta z Bratislavy trvá len niečo vyše hodiny, z Košíc vyše štyroch hodín. Pomerne prekvapivé je, že z hlavného mesta Slovenska sa sem dostaneš len jediným priamym autobusovým spojom, ktorý však má príchod vždy o 1:10 ráno.

image

Požiadali sme ChatGPT, aby nám naplánoval dovolenku na Slovensku. Odporučil tieto lacné destinácie či reštaurácie

Aj z Košíc ide priamy autobusový spoj len raz za deň (smerom do Prahy), no na druhú stranu je nutné dodať, že vlak je rozhodne najideálnejšou a najpohodlnejšou možnosťou, ako sa do mesta Matúša Čáka dostať. 

Čo sa týka MHD, ceny patria k najnižším v rámci slovenských krajských miest. Za 24-hodinový lístok zaplatíš len dve eurá (u vodiča), v prípade kúpy v samoobslužnom automate a platbe kartou sa suma znižuje na polovicu. Víkendové presúvanie po meste ťa tak v najlepšom prípade vyjde len na dve eurá.

Historické centrum je základ

Pokiaľ sa sem nedopravíš vlastným autom, do centra mesta sa z autobusovej/vlakovej stanice dostaneš cez Park Milana Rastislava Štefánika, ktorý má už viac ako 150 rokov. Park má bohatú históriu, no okrem oddychu miestnych a občasným podujatiam je pre mnohých len miestom, cez ktoré prechádzajú.

image

Pohľad z hradu

Wikipedia/MarkBA

Za ním však už však naplno otvára historické centrum. z ktorého máš dokonalý výhľad na historický symbol mesta - Trenčiansky hrad. Na Mierovom námestí, považovaným za centrum centra, nájdeš bronzovú fontánu Marca Aurélia či Morový stĺp Najsvätejšej Trojice

Zaujímavosťou je, že chodníky na námestí sú vytvorené z 1,25 milióna rezaných kociek  o rozmere 6 x 6 centimetrov. Tie boli, spolu s ďalšími 400-tisíc kockami na hlavnej ploche, uložené ručne.

Kúsok od neho sa nachádza zase Štúrovo námestie, ktoré je známe sochou vodníka Valentína. Neďaleko námestia nájdeš aj synagógu, ktorá patrí k najkrajším a najzaujímavejším dielam svojho druhu na Slovensku. Pozrieť si ju však môžeš iba zvonku, interiér je momentálne neprístupný.

image

Travel blogeri pre Brainee: Aké miesta doma i v zahraničí odporúča Milan bez mapy, Janka Travelhacker či Martin Navrátil?

Dom mestského kata aj legendárny nápis

Za návštevu rozhodne stojí aj Mestská veža v historickom centre. Vstup na ňu stojí len jedno euro, za čo sa ti naskytne pohľad na všetky svetové strany a panorámu mesta. Aby toho nebolo málo, vo veži sídli aj galéria.

Vynechať by si nemal ani Katov dom, v ktorom nájdeš rovno tri expozície. Prvá ukazuje pôsobenie a profesiu mestského kata, druhá je zameraná na činnosť cechov a tradíciu remesiel na území Trenčína a okolia, posledná čo to prezrádza o bývaní, hygiene a živote mešťanov.

Šancu by si mal dať aj Piaristickému kostolu sv. Františka Xaverského, Farskému kostolu Narodenia Panny Márie, Trenčianskemu múzeu, Galérii Miloša Alexandra Bazovského či galérii Nová Vlna a Vážka. Jasnou povinnosťou však je rímsky nápis na hradnej skale, ktorý má takmer dvetisíc rokov. 

image

Víťazný nápis cisára Marca Aurélia

Wikipedia

Historický odkaz z roku 179 je jednou z mála rímskych písomných zmienok, ktoré potvrdzujú pobyt Rimanov v strednej Európe. Pozrieť si ho môžeš priamo v luxusného historického hotela Elizabeth. Návšteva ťa nebude nič stáť a prípadne ju môžeš spojiť s obedom.

Ak máš rád netradičné zážitky, navštíviť môžeš interaktívne letecké múzeum HANGÁR X. Niektoré exponáty ti predstavia aj priamo vo vzduchu, no pokiaľ si netrúfaš, nemusíš byť smutný. K dispozícii totiž máš aj letecký simulátor. A ak sa rád držíš pri zemi, oproti hotelu Elizabeth nájdeš malú expozíciu áut značky Škoda vyrobených v rokoch 1929-1951.

Ikonický hrad

Pokiaľ prídeš do Trenčína, absolútnou povinnosťou je návšteva hradu, ktorý sa týči nad mestom. Spolu so Spišským hradom a s hradom Devín patrí Trenčiansky hrad medzi najrozsiahlejšie hrady v Európe. 

image

Trenčiansky hrad

Wikipedia/Tatiana280483

Z centra mesta sa sem dostaneš po krytých renesančných Farských schodoch. Tie boli postavené v roku 1568 a v tých časoch boli obrannou komunikáciou. 

Z najvyššej Matúšovej veže hradu je krásny výhľad na veľkú časť Považia. V dolnej časti hradu si môžete pozrieť kasárne, hladomorňu, delovú baštu aj studňu lásky. Práve studňa sa viaže k povesti o láske tureckého mladíka Omara ku krásnej Fatime, o ktorej ti na hrade povedia viac.

image

Farské schody

Wikipedia/Jan Polák

Cena malého okruhu začína na ôsmich eurách (študenti zaplatia o euro menej), veľký ťa vyjde na 11 eur (študenti v tomto prípade zaplatia len 7,50 eura).

Pokiaľ máš chuť na netradičné spoznávanie, Trenčín a jeho okolie si môžeš užiť aj na vyhliadkovej lodi. Plavba po rieke Váh trvá približne 60 minút a lístok ťa bude stáť len šesť eur. Mysli ale na to, že miesto na lodi je nutné vopred rezervovať.

Kúpeľný raj

Pokiaľ budeš mať možnosť, rozhodne sa vyber do neďalekých Trenčianskych Teplíc. Nádherné kúpeľné mestečko si ťa získa nielen množstvom oddychových aktivít, ale aj unikátnou architektúrou či unikátnou budovou orientálneho Hammamu.

Dostať sa sem môžeš naozaj štýlovo vďaka Trenčianskej elektrickej železnice, ktorá spája Trenčianske Teplice s obcou Trenčianska Teplá. Vlaky pripomínajú skôr električky a jazdia od mája do septembra. Lístok ťa bude stáť len jedno euro.

Stravovanie

Lacné - Samoobslužná jedáleň. Pokiaľ preferuješ veľké porcie za rozumnú cenu a nepotrpíš si na ukážkový priestor, Samoobslužná jedáleň na Námestí sv. Anny je to pravé pre teba. Menu aj s polievkou začína na sume 6,20 eura. 

Drahé - Remy‘s Bistro & Pub. Tento podnik mimo centra ponúka poctivý hamburger v Trenčíne, kvalitnú kuchyňu a jedinečnú atmosféru. A ľudia si ju očividne skutočne obľúbili, keďže ide o jeden z najlepšie hodnotených podnikov v meste. Polievka s burgrom a hranolkami ťa vyjde na vyše dvadsať eur.

image

Gastropodnik PalmStreetBoyz ukazuje, že Prievidza nie je len diera. Dvojica bratov doniesla do centra mesta kvalitnú Áziu

Netradičné - OYSHI. Prevádzka priamo v centre mesta prináša do Trenčína sezónne jedlá a inšpirujeme sa Áziou a svetovou kuchyňou. Nechýbajú chutné týždenné špeciály, ramen, sushi, ale aj chobotnica či churros. Naješ sa tu aj do dvadsať eur, pokiaľ však budeš mať chuť na niečo netradičnejšie, priprav si viac peňazí.

Vegánske - Roots Vegan Food. Myslíme aj na vegánov. Roots priamo v centre ponúka denne čerstvé obedové menu, do ktorého pridávajú vypestované vlastné bylinky aj šaláty. Okrem toho si môžeš pochutnať na chutných koláčoch.

Ubytovanie

Najlacnejšie a najrozumnejšie - Útulný byt v centre (privátne ubytovanie). Tentokrát spájame najlacnejšie ubytovanie s tou najrozumnešou voľbou. Malý byt v historickej budove z 15. storočia s dokonalým výhľadom na hrad je totiž vynikajúcou voľnou nielen čo sa týka ceny, ale polohy. Za 82 eur (41 eur na noc) dostaneš okrem ubytovania v súkromí ešte aj prístup na vlastnú terasu, kde si môžeš vychutnať raňajky či pohár vína.

image

Cez Airbnb sa ubytuješ v historických hradoch a zámkoch. V niektorých stojí jedna noc pár desiatok eur

Najdrahšie - Hotel Magnus. Tak ako v prípade autobusových liniek z a do Trenčína, aj v prípade ubytovania sme našli jeden bizár. Bezkonkurenčne najdrahšou ponukou ubytovania v meste je nezrekonštruovaný dvojizbový byt v nie príliš lákavej lokalite. Cena za dve noci je v tomto prípade 468 eur.

Aj preto sme sa rozhodli radšej vybrať druhú najdrahšiu ponuku, ktorou je hotel Magnus. Za 316 eur na dve noci totiž dostaneš nielen luxusnú izbu s veľkou posteľou, ale aj výdatné raňajky či wellness.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:45