Vegánske podniky v BratislaveInstagram
StoryEditor

Bratislava je rajom pre vegánov. Toto sú najlepšie vegánske reštaurácie, ktoré si zamiluje aj zarytý mäsožravec

Miroslav Kamody14.08.2023., 15:00h

Bratislava patrí do prvej päťky európskych metropol, ktoré sú k vegánom najpriaznivejšie. Pozreli sme sa na tie najlepšie podniky v meste, ktoré sa o to veľkou časťou pričinili.

Lajkuj Brainee.sk na

Vegánska strava už dávno nie je o výstrednosti. Prešli na ňu ľudia nielen zo zdravotných dôvodov, ale aj kvôli uvedomeniu si vplyvu chovu zvierat na životné prostredie a zmenu klímy. A Bratislava na tento trend naskočila v najlepšom možnom čase.

Aby toho nebolo málo, podľa prieskumu z konca minulého roka sa naše hlavné mesto sa umiestnilo aj v prestížnom rebríčku. Ten porovnával viac ako 21-tisíc vegánskych reštaurácií v 62 veľkých mestách v Európe, aby zistil, ktoré z metropol sú k vegánom najpriaznivejšie. Bratislava sa umiestnila na fantastickom piatom mieste.

image

Vegánska strava je pre planétu výrazne lepšia. Neobstojí proti nej nič, čo obsahuje mäso, tvrdia vedci z Oxfordu

Aj preto sme sa pozreli na to najlepšie, čo naša metropola vegánom ponúka. Nechýbajú overené klasiky, ale aj novšie podniky, ktoré stoja za tvoju návštevu. Na záver sme si pre teba pripravili aj jeden bonus, po ktorom sa budeš určite zalizovať.

Balans bistro

Nie nadarmo sme tento podnik v minulosti označili ako raj pre vegánov. Príbeh Balans bistra sa začal písať v čase, keď vegánske možnosti v Bratislave boli ešte veľmi obmedzené, čisto vegánskych a vegetariánskych podnikov bolo málo a klasické podniky ešte neponúkali toľko rastlinných alternatív ako dnes. 

Dopriať si tu môžeš skvelé burge, burrito, bezlepkový bowl, vegan gyros či klasické obedové menu, ktoré ťa poriadne zasýti. A ich recept na úspech? „Je dôležité nerobiť to pre peniaze,” hovorí v rozhovore pre Brainee spolumajiteľka bistra Renáta Mišová.

BEMBA

Tento podnik na Kollárovom námestí môžeme označiť za historický míľnik pre Bratislavu. Počas otvorenia v roku 2011 totiž išlo o vôbec prvú raw food a plant-based reštauráciu v celom meste. Už viac sa ako desať rokov si domáci aj turisti môžu pochutnať na vynikajúcich a čerstvo pripravených jedlách, šalátoch, dezertoch a nápojoch.

Ochutnať tu môžeš známe kelpové ázijské nudle, cuketové špagety, kokosový jogurt či skvelú kimči gazpacho polievku, ktorú si jednoducho zamiluješ. Prevádzkovatelia mysleli skutočne na všetko, takže medzi prílohami nechýba kešu majonéza, raw horčica alebo edamame.

Vegan Sushi Šmak

Tento vegánsky podnik spája dokopy až tri super veci: dobrú hudbu, ešte chutnejšie jedlo a jasné vymedzenie sa voči politickému extrémizmu. To určite stojí za ochutnávku. Ako už napovedá samotný názov, naložiť si môžeš vynikajúce sushi rolky, polievky či rastlinné limonády.

Prevádzku nájdeš na Klariskej ulici v Starom meste Bratislavy; na skok od zastávky Zochova alebo Kapucínska. Je na ľahko viditeľnom mieste - aj keď je možné, že skôr než tabuľu s menu, si asi všimneš antifašistickú vlajku s dúhovými pruhmi v okne. Pokiaľ ťa zaujíma, akú ponuku v Šmaku majú a kto stojí za jeho vznikom, prečítaj si náš rozhovor

Made with laf

Tento podnik pôvodne začínal na Dunajskej, nakoniec si svoje stále miesto našiel na Kyčerského neďaleko Úradu vlády a Slovenského rozhlasu. Aj keď sa priestor zmenil, kvalita zostala.

Na tanier ti tu naložia všetko od výmyslu sveta - od šošovicových fašírok či zeleninového wrapu až po nebryndzový demikát s pažítkou a vegánske halászlé. A pokiaľ máš chuť na niečo netradične-tradične slovenské, ochutnať tu môžeš aj obľúbené nebryndzové halušky s neslaninkou.

Góvinda

Táto reštaurácia už od roku 2004 ponúka svojim návštevníkom pestré vegetarianské, vegánske a bezlepkové menu inšpirované prevažne indickou, ale aj domácou a medzinárodnou kuchyňou. Nachádza sa v pekných pivničných priestoroch na Obchodnej v centre mesta a je súčasťou celosvetovej siete reštaurácií, ktorá pôsobí vo viac ako 72 krajinách sveta. 

Góvinda si ťa získa skvelými chuťami, no napríklad aj tým, že jeden z mála podnikov v meste nepoužíva pri príprave svojich jedál cibuľu ani cesnak. Preto je možné toto jedlo nazývať sattvickým, čo ocenia najmä milovníci jogy. 

BONUS - SoupCulture

Nataliia Baran a Sergij Gavrylko, mladý pár z Ukrajiny, spôsobili pred rokmi na Slovensku revolúciu v rýchlom stravovaní. Otvorili spoločne SoupCulture, podnik, ktorý ti naservíruje chutné a hlavne zdravé polievky do jedlých pohárov. Z Košíc sa postupne rozšírili po celom Slovensku a nájdeš ich aj v Bratislave. 

Okrem originálneho konceptu myslia v Soup Culture aj na ekológiu. Tým, že ti polievku naservírujú v chlebových pohárikoch, minimalizujú odpad. Na výber máš vždy z niekoľkých druhov polievok aj pohárikov, takže si môžeš namixovať chuť presne tak, ako ju máš najradšej. Viac sa o SoupCulture dozvieš v našom rozhovore.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 09:16