Záber zo seriálu Wednesday.Netflix/
StoryEditor

Na vlastnej koži: Mesiac som nepozeral Netlix, HBO ani telku. Jedna závislosť vystriedala druhú

Michal Čiernik10.01.2023., 09:00h

December bez obľúbených filmov a seriálov? To znie ako dosť depresívne prežitý sviatočný čas. Nemusí to byť však pravda. Ako obrovský fanúšik seriálov a filmov som podstúpil mesačný detox od obľúbenej dennej rutiny. Ako sa zmenil môj život?

Lajkuj Brainee.sk na

Subjekt číslo 1.0, vek 27, muž, výška 178 centimetrov, váha 80 kilogramov. Takto nejako sa začínal December v roku 2022 v mojej hlave. Po celosvetovo známych výzvach ako fúzatý Movember či menej známy, a podľa mňa oveľa menej príjemný, No Nut November, som chcel niečo vyskúšať aj ja. 

Keďže fúzy už mám a tá druhá výzva je podľa mňa úplná blbosť, rozhodol som sa pre šialený paradox. Ako fanatik do sci-fi a fantastických seriálov, ktorý je schopný pozrieť 20 hodinových epizód za 12 hodín, som si povedal, že práve toto bude to, čoho sa vzdám. Teda to aspoň vyskúšam.

Na úvod pár pravidiel - žiadne filmy, seriály ani iné televízne vysielanie v priebehu jedného mesiaca. Jediná výnimka boli majstrovstvá sveta vo futbale. Áno, viem, je to dosť veľká výnimka, ale takú silnú vôľu zase nemám.

image

Jediná výnimka boli majstrovstvá sveta vo futbale.

Pexels/jeshootscom/

Začiatky boli celkom v pohode, väčšinu dňa som bol zaneprázdnený zamestnaním alebo prácou okolo rodinného domu. Po pár dňoch som sa však stále častejšie pristihol s telefónom v ruke. Facebook, Instagram, YouTube, TikTok a zrazu som len vnímal čas vďaka nočnému režimu na displeji môjho mobilu, ktorý je automaticky nastavený na východ a západ slnka.

Fotky, príspevky, obrázky a videá od influencerov o ktorých som pred tým ani nevedel že existujú, nahradili Scorseseho, Camerona či Finchera. Hanbil som sa. Rýchlo som si uvedomil, že som pred obrazovkou ešte častejšie ako predtým. Potreboval som si nájsť nejaký systém a naplánovať si aj svoj voľný čas. Možností bolo veľa. Mám rád knihy, dôkazom je plná knižnica bestsellerov túžobne čakajúcich na prvé otvorenie. Pred istým časom ma dokonca chytila mánia stolových hier. Nemyslím Monopoly alebo Dostihy, ale skôr komplikovanejšie zberateľské kartové hry. Na tie však potrebuješ buď dobrú a ochotnú partiu kamarátov, alebo si vybrať hry so sólo variantom a spolu so svojim schizofrenickým ja si to rozdať na stole v nejakom fiktívnom hernom svete.

image

Jednu závoslosť nahradila druhá.

Pexels/ Roman Odintsov/

Ďalšou, a azda najideálnejšou, variantou bolo zvýšiť si svoj sociálny koeficient. Ukázať svojim priateľom, frajerke a rodine, že som skutočný a nie len fotka na mojom profile na Facebooku.

Po zhruba desiatich dňoch a sebaobmedzení týkajúcich sa telefónu si ľudia okolo mňa začali všímať, že sa niečo deje.

Nechápavá staršia generácia v rodine tú výzvu nepochopila ani do teraz a asi si myslia, že mi preskočilo. Na druhej strane som sa o nich počas sviatkov bez filmov dozvedel dosť nových vecí. „Nikdy si sa takto dlho so mnou nerozprával, deje sa niečo?“ Hovorí mi jeden večer mama za kuchynským stolom. „Som nevedela, že si taký komunikatívny.“ Popravde som to o sebe nevedel ani ja.

image

Neurovedec o sledovaní porna: Nie je dobré ani zlé, keď si však nedáš pozor, budeš mať v posteli problémy

„Čože? To si akože so mnou nepozrieš ani jednu rozprávku či vianočný film?“ rozzúrená reakcia frajerky, s ktorou je pozeranie filmov druhá najčastejšia vec, ktorú robievame. Tá prvá je počúvanie, ako opisuje filmy, ktoré videla alebo knihy, ktoré prečítala.

Našťastie tu boli aj moji kamaráti. Na jednej strane vedia, čo znamená slovo streamovacia služba a na druhej im to bolo úplne jedno, že ju celý mesiac nevyužívam. Spoločné chvíle pri dobrej hudbe, v bare plnom smiechu nad vtipnými témami sú oveľa lepšie ako dusiť sa popkornom a kaziť si oči pred telkou.

image

Prekliate filmy zabíjali. Tieto snímky sprevádza smrť a paranormálne javy

Samozrejme, zvyšovať si sociálne body s kamarátmi sa môže dosť rýchlo zvrhnúť. Pokojne sa totiž môže aj po dlhých rokoch zobudiť punk rocková duša pubertiaka, čo som si myslel, že už nie je možné. A mihnutím oka sa ocitneš jeden decembrový večer v trnavskej pivnici s pivom v ruke, ako poguješ v skupinke desiatich podobne naladených jednotlivcov na slovenský ska-rege-punkrockový underground. 

Sviatky však prešli a s nimi skončil aj môj kinematografický celibát. Samozrejme som ho mohol využiť kreatívnejšie a vysúšať nejaké nové koníčky. Pohodlie domova a lenivosť to však zariadili za mňa. Na záver však musím povedať, že to nebolo také jednoduché ako sa na prvý pohľad môže zdať.

image

Na vlastnej koži: Viac ako rok nepijem alkohol. Čo sa v mojom živote zmenilo?

Na rozsvietené obrazovky a monitory som narážal na každom kroku. Do neba vychvaľujúce hodnotenia mojich kamarátov na dlho očakávaného Avatara či negatívne recenzie na nový seriál o mojom obľúbenom Zaklínačovi. Podnetov a nutkaní bolo veľa. No nastolením aspoň nejakého systému nielen v práci, ale aj vo voľnom čase, sa dokáže každý plnohodnotne venovať rovnako tak svojim obľúbeným záľubám, tak aj rodine a kamarátom.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 16:07