Celomesačné výzvy ako Movember či No Nut November sú späť a nútia mužov robiť zaujímavé predsavzatia.Twitter/nuorten Tampere/
StoryEditor

​Movember a No Nut November. Populárne výzvy upozorňujú na zdravotné problémy aj depresie, takto sa zapojíš aj ty

Michal Čiernik16.11.2023., 15:30h

November sa stal posledné roky mesiacom mužov. Aspoň čo sa týka pozoruhodných výziev na sociálnych sieťach. Celomesačné výzvy ako Movember či No Nut November (NNN) sú späť a nútia mužov robiť zaujímavé predsavzatia.

Lajkuj Brainee.sk na

No Nut November je každoročná udalosť, ktorá povzbudzuje mužov, aby vydržali tridsať dní bez uspokojenia. Či už s partnerom alebo sami, žiadna ejakulácia nie je povolená. Počiatky tejto konkrétnej výzvy siahajú do roku 2011, kedy sa na fórach ako Reddit a 4chan prvý krát objavili zmienky o No Nut Novembri.

Ide o rozšírenú záležitosť s veľmi prísnymi pravidlami, ktoré zakazujú sex a masturbáciu počas celého mesiaca. Dokonca máš obmedzený aj počet vlhkých snov, akonáhle máš viac ako jeden za mesiac si mimo. Na druhej strane je sledovanie porna paradoxne povolené.

Nárast energie

Niektoré z výhod, ktoré ľudia podporujúci NNN tvrdia je, že zvyšuje hladinu energie, zlepšuje sebavedomie, zvyšuje duševnú jasnosť, zvyšuje testosterón aj fyzický výkon v telocvični. Dôkazom toho je aj muž, ktorý sa na Reddite zdôveril, že vraj nemasturboval už 90 dní.

Jeho život sa vďaka tomu natoľko zlepšil, že sa údajne rozhodol seknúť s tým nadobro, uvádza ladbible.com „Mal som viac energie a môj mozog prestal sexualizovať normálne veci,“ prezradil. „Je pre mňa jednoduchšie sa stýkať a začať konverzovať. V posilňovni som tiež zažil obrovský nárast energie a počas týchto 3 mesiacov som videl obrovský pokrok,“ dodal.

Pozor na zdravie prostaty

Urologička Dr. Rena Malik vysvetľuje, že samotný fenomén zdržania sa akejkoľvek ejakulácie nie je žiadna novinka. „Starodávna taoistická literatúra diskutovala o zadržiavaní semena ako o spôsobe sebaovládania. Verili, že ejakulácia v skutočnosti znamená stratu kontroly nad sebou samým a jej udržanie je v skutočnosti spôsob, ako zlepšiť zdravie a kontrolu nad svojím telom,“ hovorí urologička na svojom YouTube kanáli.

To však neznamená, že ide o zdravé a hlavne dlhodobé riešenie. Práve naopak, lekári a vedci vo svojich štúdiách ejakuláciu podporujú a tvrdia, že je pre telo priam potrebná. Štúdia Harvardskej univerzity dokonca naznačuje, že častá ejakulácia môže znížiť riziko vzniku rakoviny prostaty. „Pre najlepšie zdravie prostaty lekári odporúčajú, aby muži dosiahli orgazmus približne 21-krát za mesiac,“ hovorí klinický psychológ a certifikovaný sexuálny terapeut David J. Ley.

image

Jedenie výkalov či fyzické ubližovanie. Žilinka dal preveriť kontroverznú aplikáciu Sulíkovho syna

Movember

Ďalšia novembrová výzva nie je taká extrémna, jej dosah je však oveľa citeľnejší. Hnutie Movember vzniklo v roku 2003 v austrálskom Melbourne. Dvaja kamaráti a fanúšikovia štýlových fúzov, kde inde ako pri pive, dumali nad tým, prečo sa tento estetický mužský kúsok nad hornou perou pomaly vytráca. Inšpirovaní kamarátovou matkou, ktorá zbierala prostriedky na rakovinu prsníka, sa rozhodli urobiť kampaň o zdraví mužov a rakovine prostaty.

Do prvej výzvy sa zapojilo 30 mužov. Týchto prvých 30 Mo Bros si nechalo narásť fúzy s takým nadšením, že v roku 2004 sa rozhodli spoločnosť oficiálne zaregistrovať a vytvorili aj webovú stránku. Za prvý rok sa vyzbieralo 54-tisíc austrálskych dolárov, čo je asi 35-tisíc eur. Tie putovali na konto Austrálskej nadácie pre rakovinu prostaty a podporili šesť konkrétnych projektov.

image

Počul si už o výzve triezvy október? Vedci ponúkajú návod, ako ho čo najlepšie zvládnuť

Dnes fúzatý november financuje viac ako 1250 projektov v oblasti mužského zdravia vrátanie duševného zdravia a prevencii proti samovraždám či rakoviny prostaty a semenníkov. Od svojho založenia podporili tento projekt už viac ako šesť miliónov Mo Bros a Mo Sisters. Pre tých, ktorí nedisponujú hustým porastom pod nosom, si Movember pripravil alternatívy.

Pre športovo zdatných je tu alternatíva, v rámci ktorej musíš za mesiac odbehnúť alebo odkráčať 60 kilometrov pre 60 mužov, ktorých na celom svete každú hodinu stratíme v dôsledku samovraždy. Teraz si stačí už len vybrať, do ktorej z novembrových výziev sa zapojíš. Či sa hecneš držať mesiac celibát a uvidíš čo to s tvojím telom spraví, alebo si vypestuješ nejaký umelecký výtvor pod nosom, necháme len na tebe.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:38