Avatar: Way of Water20th Century Studios
StoryEditor

Avatar 2 sa blíži do kín. Jeho výroba bola taká nákladná, že musí v kinách zarobiť najmenej dve miliardy

Miroslav Kamody26.11.2022., 16:00h

James Cameron hovorí, že náklady na výrobu filmu Avatar: Cesta vody boli ku*evsky vysoké. S tým súvisí aj to, že film musí zarobiť ku*evsky veľa peňazí, aby režisér mohol v rozprávaní príbehu pokračovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď v roku 2009 dorazil do kín Avatar, išlo o filmovú udalosť desaťročia. Režisér James Cameron celému svetu ukázal, čo všetko ponúka 3D zážitok, čo sa nakoniec odrazilo aj na tržbách.

Snímka prekonala všetky rekordy a stala sa najzárobkovejším filmom histórie. Túto pozíciu si drží už vyše desať rokov s malou prestávkou, kedy ho prekonal Avengers: Endgame.

Keďže sa ale Avatar do kín vracia častejšie ako telenovely na slovenské televízie, dokázal si svoj titul zobrať naspäť. Momentálne sú jeho celkové tržby 2,92 miliardy dolárov a je pravdepodobné, že jedného dňa prekoná aj trojmiliardovú hranicu.

image

Dočkali sme sa. Nový Avatar je za dverami a my ti prinášame informácie, ktoré by si mal o pokračovaní vedieť

Miliardový biznis

Treba si ale uvedomiť, že tržby nie sú zisk. A to je to, čo v konečnom dôsledku zaujíma filmové štúdiá. A keďže pokračovanie Avatara s podtitulom The Way of Water vznikalo celé roky, je jasné, že sa to muselo odraziť aj na peniazoch.

Ak by si sa režiséra Jamesa Camerona opýtal, aká drahá bola tvorba pokračovania, dostaneš veľmi strohú odpoveď„Ku*evsky veľmi.” Mnoho ľudí je zvedavých, čo vlastne vyše desať rokov Cameron chystal, no otázkou je, koľko ich je.

Musí ich totiž byť poriadne veľa. Zatiaľ čo Cameron zostáva v súvislosti so skutočnými nákladmi celého projektu strohý, odhalil, že film plný CGI bol „najhorším obchodným prípadom v histórii filmu“, keď ho predložil štúdiám.

Vysoké očakávania

Ako dodal pre GQ, film sa musí stať „tretím alebo štvrtým najlepšie zarábajúcim filmom v histórii“, aby sa dostal do zelených čísel. A to znamená len jedno - film musí v kinách zarobiť viac ako dve miliardy dolárov.

To sa však podarilo iba piatim snímkam v histórii kinematografie, nehovoriac o tom, že žiadna z nich nešla do kín po pandémii koronavírusu. Cameron už dívnejšie povedal, že má scenár pre ďalšie pokračovania, v prípade finančného neúspechu vie celú sériu zatrhnúť treťou časťou.

Po pandémii sa v kinách darilo v podstate len dvom filmom - Spider-Man: No Way Home (1,97 miliardy dolárov) a Top Gun: Maverick (1,48 miliardy dolárov). Vysoké ceny lístkov a fakt, že pokračovanie Avatara prichádza dlho po premiére prvej časti by mohli sťažiť Cameronovi vyrozprávať svoj magnum opus podľa jeho predstáv.

image

Pokračovanie kultového Avatara 

Twitter/the Hollywood Handle/

Desať rokov práce

Natáčanie filmu začalo už v roku 2017, pričom na filme sa pracovalo od roku 2012. Cameron vysvetlil, že najväčšou výzvou pri tvorbe filmu bola skutočnosť, že sa odohráva pod vodou, čo, ako si vieš predstaviť, značne sťažilo jeho tvorbu.

Na natáčanie bola potrebná špeciálne postavená nádrž s objemom 900-tisíc galónov. Jedinou jej prednosťou je, že ju môžu použiť aj v prípade pokračovaní. Ako sa to celé vyvinie sa dozvieme už čoskoro, film príde do kín 15. decembra a najzásadnejší pre jeho tržby bude otvárací víkend.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:49