Letecké spoločnosti odhalili, čo vo vzduchu chutí najlepšie.Brainee/canva/
StoryEditor

Cestoviny s paradajkami áno, rizoto s parmezánom nie. Kvôli čomu? Letecké spoločnosti odhalili, čo vo vzduchu chutí najlepšie

Michal Čiernik01.06.2023., 08:00h

Lufthansa a letecká spoločnosť VistaJet odhaľujú vedu okolo svojich jedálnych lístkov. Vysvetľujú, prečo jedlá chutia vo vzduchu inak a čo rozhodne neodporúčajú.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak sa najbližšie budeš sťažovať na nejaké jedlo počas letu na dovolenku, alebo sa budeš čudovať prečo nikdy nepodávajú tvoje obľúbené rizoto s parmezánom alebo kačacie prsia. Spomeň si, že vo výške 10-tisíc metrov chutí všetko inak.

Podľa výskumu Fraunhoferovho inštitútu pre Lufthansu, spoločnsoť Artemis Aerospace poznamenala, že v priemernej letovej nadmorskej výške vnímame soľ o 20 až 30 percent menej intenzívne a cukor o 15 až 20 percent menej. Je to spôsobené kombináciou faktorov vrátane úrovne decibelov hluku motora a menej ako 12-percentnej vlhkosti, ktorá konkuruje púštnemu prostrediu. „Ako by to nestačilo, nízky tlak v kabíne tiež znižuje hladinu kyslíka v krvi, čo znamená, že vaše čuchové receptory, ktoré zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri vnímaní pachov, sú menej citlivé,“ doplnila spoločnosť Artemis.

Štúdia vysvetľuje, že približne 85 percent toho, čo považujeme za „chuť“, je v skutočnosti spôsobených čuchom. „Takže keď ľudia obviňujú jedlo leteckých spoločností z nevýraznej chuti, nemusí to byť celkom spravodlivé hodnotenie,“ vysvetľuje v správe výskumná letecká spoločnosť.

Ideálne letecký jedálniček

Profesor Charles Spence z Crossmodal Research Laboratory na Oxfordskej univerzite úzko spolupracoval s leteckým priemyslom na jedlách, ktoré fungujú a nefungujú vo vysokej nadmorskej výške. Pre MailOnline Travel povedal, že ideálne sú „potraviny s výraznou chuťou umami.“ Ide o jedlá, ktoré obsahujú vysokú hladinu kyseliny glutámovej ako napríklad ryby, huby, vyzreté syry, paradajky, či špenát.

image

VIDEO Muž počas letu otvoril núdzové dvere lietadla. Dusil som sa, obhajoval sa pred úradmi

Podľa nemeckej dopravnej spoločnosti Lufthansy sú najideálnejšie všetky dusené jedlá a kari. „Koreniny ako napríklad zázvor, rasca, škorica, chilli, paprika či kardamon zostávajú „chuťovo stabilné“ aj pri nízkom tlaku. Nie je teda potrebné zvyšovať ich množstvo v bežnom recepte,“ vysvetľuje pre Dialy Mail letecká spoločnosť.

image

Súkromná letecká spoločnosť VistaJet súhlasí a za ďalšie veľmi vďačné jedlo spomína klasické cestoviny.

Unsplash/ Elena-leya/

Súkromná letecká spoločnosť VistaJet súhlasí a za ďalšie veľmi vďačné jedlo spomína klasické cestoviny. „Špagety alebo cestoviny vo všeobecnosti sú dobrou variantou v lietadle, najmä ak sú správne zohriate. Napríklad vo VistaJet ohrievame cestoviny v rúre na 300 stupňov v alobale do takej miery, že dbáme na to, aby sme „len prihrievali“, nie prevarili,“ vysvetľuje podnik.

image

Letuška prezradila, ako si cestujúci zničia zážitok z lietania. Robíš niektorú z týchto vecí aj ty?

Pokiaľ ide o nápoje, profesor Spence doporučuje Bloody Mary, remeselné pivá či vysokohorské vína. „Ideálne je, ak fľaša pochádza z vinohradu vo vysokej nadmorskej výške, ako je to napríklad pri mnohých čilských vínach. Tieto vína sú totiž vyrobené pri podobnom atmosférickom tlaku, aký sa nachádza v typickej kabíne leteckej spoločnosti.“

Toto si v lietadle určite nedávaj

Naopak tradičné tanínové vína, ktoré na zemi môžu chutiť úžasne, v kabíne lietadla strácajú svoje kúzlo. Z jedál by profesor Spence určite nedoporučoval parmezán. „Tento syr môže v nadmorskej výške pripomínať vôňu spotených ponožiek,“ prezradil profesor.

image

VistaJet zase neodporúča ustrice a kačacie prsia.

Pixabay/siala/

Lufthansa označila za nevodné rizotá, pričom uviedla skutočnosť, že „pri ohrievaní sú suché a lepkavé“. Nemecká spoločnosť je tiež opatrná v súvislosti s niektorými druhmi zeleniny. „Ružičkový kel, karfiol a kyslá kapusta by sa mali používať len s mierou z dôvodu silného zápachu,“ vysvetľujú. Navyše tiež ťažšie stráviteľné ako iná zelenina.

image

Čaká ťa tento rok dlhý let? Odborník objasňuje, čo sa s tvojim telom počas toho deje

VistaJet zase neodporúča ustrice a kačacie prsia. „Ustrice sú skutočnou chuťou mora, ale zo zdravotných a bezpečnostných dôvodov ich na palube nepodávame, pretože nie je možné zaručiť správnu teplotu od kuchyne až po podávanie,“ objasňuje spoločnosť. Kačacie prsia sú síce klasickou pochúťkou, vo vzduch sa však nedajú rovnako pripraviť. „V nadmorskej výške sa prsia rýchlo vysušujú, koža nie je taká chrumkavá a môže chutiť zatuchlo,“ dopĺňa VistaJet na záver. 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 11:33