Letuška prezradila, ako si sami znepríjemňujeme cestovanie lietadlomBrainee x Canva
StoryEditor

Letuška prezradila, ako si cestujúci zničia zážitok z lietania. Robíš niektorú z týchto vecí aj ty?

kam25.12.2022., 10:00h

Podľa bývalej letušky sme to hlavne my sami, kto sabotuje svoje pohodlie a celkový zážitok z lietania. Aké najväčšie chyby robíme?

Lajkuj Brainee.sk na

Nie je nič lepšie, ako po dlhom čase sedieť v lietadle, vypnúť pracovný mód a tešiť sa na zaslúženú dovolenku. A nie je nič horšie, ako sedieť v lietadle plnom arogantných ľudí, ktorí sa nevedia správať.

Portál Insider priniesol vyjadrenie ženy, ktorá v minulosti pracovala ako letuška na medzinárodných letoch. Obsluhovala a sedela na každom jednom mieste od toho najluxusnejšieho až po stredné sedadlo v zadnom rade ekonomickej triedy.

A ako sama tvrdí, nespočetne veľakrát videla cestovateľov opakovať dookola tie isté chyby. Najsmutnejšie na tom je, že podľa nej sme to hlavne my sami, kto si sabotuje svoje pohodlie a celkový zážitok z lietania. Aké najväčšie chyby teda robíme?

image

Kam letieť priamo z Bratislavy? Do týchto miest môžeš letieť za pár drobných a nemusíš cestovať na Schwechat

Prášky na spanie

Tí, ktorí samotné lietanie príliš nemajú v obľube, sú jasnou voľbou prášky či lieky na spanie. Treba však myslieť na to, že to ešte neznamená, že budeš spať vtedy, keď chceš.

Niektoré lieky na spanie môžu viesť k omámenosti a iným vedľajším účinkom. Mysli na to, že v prípade mechanického problému alebo iných núdzových situácií v lietadle musíš byť pohotový a bdelý.

Vankúše na krk

Pre mnohých povinná cestovateľská výbava. Skúsená letuška však častejšie videla nespokojných ľudí, ktorí ich vôbec nepoužili. Podľa nej je dôležité, aby si si tento objemný doplnok príručnej batožiny otestoval doma. Uistíš sa, či ti dobre sedí.

image

Pozor sa správny výber vankúša

Brainee x Canva

Bez topánok v kabíne

Ľudia si často po vzlietnutí lietadla vyzujú topánky. Na tom by ešte nemuselo byť nič zlé (aj keď asi všetci vieme, ako to môže dopadnúť), keby takto ľudia nebehali aj po lietadle aj napríklad na záchod.

Bývalá letuška hovorí, že koberce v týchto dopravných prostriedkoch sa príliš často nečistia. Treba myslieť aj na to, že keď lietadlo preletí turbulenciou, kvapalina na záchodovej podlahe nemusí byť vždy voda.

Ľuďom preto odporúča vziať si so sebou na dlhé lety papuče (aj necestuješ v prvej triede na interkontinentálnom lete). Vyhneš sa tak priamemu kontaktu s podlahou a ešte sa aj budeš cítiť príjemne.

image

Najhoršia letecká katastrofa v Československu je dodnes záhadou. Udiala sa neďaleko Bratislavy

Zlá voľba oblečenia

Je naozaj ťažké vyhovieť všetkým, a to platí najmä vtedy, keď ide o teplotu vo vnútri lietadla, ktoré sa rúti svetom tisíce metrov nad zemou. Existuje vysoká pravdepodobnosť, že v určitom okamihu v ňom pre teba bude príliš horúco alebo chladno.

Môžeš síce požiadať letušku o úpravu teploty, no musíš myslieť na to, že iný z desiatok cestujúcich mohol práve požiadať o jej opačnú zmenu. Istotou je obliecť si vrstvy oblečenia, ktoré sa dajú ľahko nahromadiť alebo odstrániť.

Nespoliehaj sa na výbavu lietadla

„Načo by som si bral knihu či nabíjal mobil, keď pred sebou budem mať dostatočne veľký displej so širokou ponukou filmov?” To je veta, ktorú možno jedného dňa budeš poriadne ľutovať.

Maj na pamäti, že tieto zariadenia nemusia vždy fungovať. Pokiaľ nepatríš k tým, ktorí dokážu prespať celý dlhý let, vždy mysli na záložný program, ako stráviť let.

image

Nie všetky obrazovky v lietadle musia vždy fungovať

Unsplash/Suhyeon Choi

Pitie alkoholu

Piť pred či počas letu nie je zakázané (pokiaľ nie si sťatý pod obraz Boží). Nezabúdaj ale na to, že kvôli zníženým hladinám kyslíka v krvi v dôsledku nízkeho tlaku v kabíne a dehydratácii z nízkej vlhkosti ťa môže alkohol „zasiahnuť” oveľa silnejšie.

Ak si aj neurobíš počas letu nejakým spôsobom hanbu, veľké množstvo alkoholu v spojení s dehydratáciou môžu viesť k brutálnemu prípadu pásmovej choroby, varuje letuška.

Dehydratácia

Množstvo cestujúcich pred odletom nepije dostatok vody a potom do cieľovej destinácie prichádzajú dehydratovaní. Mnohí to robia aj preto, že sa boja či hanbia ísť počas letu na záchod.

image

Suchý vzduch a vysoká nadmorská výška však môžu prispieť k dehydratácii, ktorá potom môže zhoršiť symptómy jet lagu alebo viesť k iným zdravotným problémom. Pokiaľ sa necítiš dobre, neváhaj požiadať letušky o pomoc. Ideálne je, ak si do lietadla zoberieš svoju fľašu s vodou, ktorú si môžeš kúpiť po prekonaní letovej kontroly.

Mysli na pohodlie

Ľudia si často zabúdajú so sebou zobrať predmety, ako štuple do uší a zvlhčovače, vďaka ktorým je cesta výrazne pohodlnejšia. Samozrejme, pokiaľ cestuješ v prémiovej triede, ponúkaný servis to vybaví za teba. Ostatní však musia myslieť sami na seba.

Kvôli nízkej vlhkosti sa oplatí nosiť si do lietadla balzam na pery. Ak nemáš slúchadlá s potlačením okolitého hluku, prines si štuple do uší. Nezabúdaj ani na masku na oči a pri dlhších letoch aj cestovnú pastu a kefku alebo aspoň žuvačku.

image

Na tieto veci si daj pri lietaní pozor

Unsplash/JESHOOTS.COM

Zlá voľba jedla a nápojov

Jedlá na palube lietadiel často pripomínajú lacný fast food a nie prémiové reštaurácie. Dáva preto zmysel, že cestujúci sa radšej najedia ešte na letisku. Mysli však na to, že nie každé jedlo je pred lietaním ideálne.

Nízky tlak vzduchu vo vysokej nadmorskej výške totiž spôsobuje expanziu plynov. Sýtené nápoje a jedlá spôsobujúce plynatosť ti potom môžu z cesty na dovolenku urobiť hotové peklo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:28