Ženy o zvýšenie platu nežiadajú. Zarábajú menej ako mužiBrainee x Canva
StoryEditor

Ženy sa boja požiadať o zvýšenie platu. Zarábajú pritom oveľa menej ako muži, proti nim idú aj roky strávené na materskej

Nikola Michalkova16.04.2024., 08:00h

Len málo percent žien požiada o zvýšenie platu. Dôvod si prečítaš v článku.

Lajkuj Brainee.sk na

Ženy na Slovensku zarábajú o 18,8 percenta (311 eur) menej ako muži. Ukázali to štatistiky z roku 2022, ktoré vydal Štatistický úrad SR. Dôvodom, prečo je mzda žien nižšia, je kratší pracovný čas.

„Ženy totiž v určitom veku opúšťajú trh práce v súvislosti s materskou či rodičovskou dovolenkou, a to na niekoľko rokov. K prehlbovaniu platových rozdielov začína dochádzať práve po ich návrate do pracovného života a rozdiely pretrvávajú ešte niekoľko rokov,“ vysvetlila Eva Sadovská, ktorá pracuje ako analytička spoločnosti Wood & Company.

image

Na TikToku sa šíri antifeministický trend. Ženy by sa podľa neho mali len starať o mužov a domácnosť, nič iné

O zvýšenie platu nežiadajú

Ak žena neodíde na materskú dovolenku, aj tak je ich plat nižší ako v prípade mužov. A na rozdiel od nich tiež o zvýšenie platu svojich nadriadených nežiadajú. Štatisticky len 43 percent žien, nabralo odvahu a počas ich kariéry skutočne o zvýšenie platu požiadali. A to aj napriek tomu, že väčšina žien si myslí, že na súčasnej pozícii nie sú dostatočne platené, píše sa na portáli Euronews.

„Ženy sa, žiaľ, zvyčajne cítia menej komfortne ako muži, keď žiadajú o zvýšenie platu alebo spravodlivú odmenu. Často nevedia, ako sa dostať k správnym nástrojom na posúdenie toho, aký plat by mali mať,“ vyjadrila sa Jessica Jensen, marketingová riaditeľka spoločnosti Indeed.

Výskum, ktorý sa zameriaval na to, prečo ženy o vyšší plat nežiadajú, priviedol zaujímavé výsledky. Respondenti sa podelili o rôzne dôvody, prečo nespochybňujú svoju výšku platu. Ako najčastejšiu prekážku uvádzali strach z negatívnych dôsledkov.

image

Práca vie byť poriadne strecujúca

Archív HN

K téme sa vyjadrila aj profesorka organizačných štúdií na Portsmouthskej univerzite Karen Johnstonová. Vysvetlila, že ženy môžu byť v organizáciách vnímané ako „iné a môžu sa cítiť vylúčené kvôli diskriminačným praktikám.“

„Je to, akoby boli skôr hosťami v dome než súčasťou domácnosti, a preto sa necítila komfortne žiadať o zvýšenie platu,“ dodala.

A čo ženy, ktoré o zvýšenie požiadali?

Tri zo štyroch žien, ktoré sa predsa len rozhodli zariskovať a požiadať o zvýšenie platu, skutočne dosiahli zvýšenie. Najsľubnejšie výsledky sa pritom ukázali v Indii a Nemecku, kde sa zvýšenia platu dočkalo až 83 percent žien.

Na to, aby sa podmienky vyrovnali, 72 percent žien uviedlo, že prostriedkom sú transparentné procesy povyšovania a odmeňovania. Druhá skupina, ktorú tvorilo 71 percent podporuje zavedenie právnych predpisov, aby sa platy vyrovnali.

image

PREHĽAD Takto vyzerajú priemerné platy v Európskej únii. Od Slovenska je na tom horšie už len jedna krajina

Ako o zvýšenie požiadať?

Jenny Garret, podnikateľka a kariérna koučka radí, ako sa môžu ženy zasadiť o spravodlivejšie odmeňovanie. „Ak budeme žiadať o zvýšenie platov, musíme do rozhovoru vstupovať s faktami,“ hovorí.

Zároveň dodáva, že by mali byť pripravené preukázať, že niečo v organizácii skutočne zmenili. „Očakáva sa, že svoju prácu budete robiť dobre, musíte preto ukázať, že ste prekonali očakávania a už pracujete na vyššej úrovni,“ tvrdí. K radám sa pridáva aj Jennifer Tomlinsonová, profesorka rodových a zamestnaneckých vzťahov na Leeds University. Zdôraznila, že je veľmi dôležité aj samotné načasovanie žiadosti o zvýšenie.

„Vyjednávanie na začiatku pracovnej zmluvy je dobrou príležitosťou na stanovenie platových očakávaní na novej pozícii a do budúcnosti. V prípade získania väčšej zodpovednosti alebo povýšenia je to tiež dôležitý moment, kedy by ženy mali zdôrazniť svoju hodnotu a vyjednať si svoj plat,“ uzatvára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 18:12