Ilustračná fotoBrainee X Canva/
StoryEditor

POROVNANIE PLATOV Pracuješ ako projektový manažér či inžinier? Pozri si, kde v Európe by si zarobil najviac

Nikola Michalkova08.12.2023., 10:00h

Nové zozbierané dáta ukazujú najobľúbenejšie zamestnania a rôzne zárobky v Európe. Slovensko sa pri jednom z nich umiestnilo na poslednom mieste.

Lajkuj Brainee.sk na

Rozdiely v platoch naprieč Európou nie sú žiadnou novinkou. Dáta zozbierané z roku 2022 ukazujú, ako sú na tom najvyhľadávanejšie zamestnania. Pri skúmaní sa zameriavali na priemerného slobodného pracovníka. Z hrubej mzdy sa tiež odpočítala priemerná daň z príjmu fyzických osôb a príspevky na sociálne zabezpečenie. Výsledkom je konečný údaj, ktorý vychádza z údajov OECD za minulý rok.

Projektový manažér

Na základe údajov z portálu Euronews najvyšší plat majú v Dánsku, kde sa ročná hrubá mzda pohybuje okolo 159 252 eur. Čistá mzda je vo výške viac ako 102 tisíc eur. Na druhom mieste sa umiestnil Island, kde je hrubá mzda vo výške viac ako 129 tisíc. Top trojku uzatvára Švajčiarsko, kde je hrubá mzda vo výške viac ako 121 tisíc, čistá mzda je viac ako 99 tisíc. Slovensko sa v rebríčku umiestnilo na 14. mieste, pričom hrubá mzda sa pohybuje okolo 64 tisíc eur.

image

Projektový manažér

Oecd, Glassdoor/

Ak však ľudia dávajú prednosť silným právam zamestnancom, širokej škále podpory sociálneho zabezpečenia a tiež aj nejakému dobrému vínu, Francúzsko je tiež dobrou voľbou, hoci sa umiestnilo na 16. mieste. Na poslednom, 25. mieste, sa umiestnila obľúbená dovolenková destinácia, Chorvátsko.

Dátový analytik

Dánsko kraľuje aj v tomto odvetví a opäť sa umiestnilo v grafe na prvom mieste. Hrubá mzda je vo výške viac ako 123 tisíc ročne, nasleduje Švajčiarsko s hrubou mzdou vyše 107 tisíc a napokon Fínsko, kde sa pohybuje okolo 77 tisíc. Belgicko sa umiestnilo na štvrtom mieste a nasleduje Slovinsko. Ak sa bavíme o Slovensku, to sa umiestnilo rovnako na 14. mieste. Hrubá mzda je vo výške vyše 49 tisíc, čistá mzda sa tu pohybuje okolo 37 tisíc eur ročne.

image

Vývojár softvérov

Oecd, Glassdoor/

Vývojár softvéru

Ani tu ťa prvé miesto nijak neprekvapí a opäť sa tu nachádza Dánsko, kde je priemerná hrubá mzda vývojára vo výške viac ako 266 tisíc ročne. Na druhom mieste sa nachádza Fínsko s hrubou mzdou vyše 173 tisíc a nasleduje Belgicko. Slovensko si v prípade tohto zamestnania pohoršilo a umiestnilo sa na 16. mieste, pričom hrubá mzda sa pohybuje vo výške viac ako 73 tisíc.

image

Inžinier

Oecd, Glassdoor/

Inžinier

Na prvom mieste sa neudiala zmena a stále sa na ňom nachádza Dánsko s hrubou mzdou vyše 111 tisíc eur.  Na druhom mieste sa umiestnilo Švajčiarsko (viac ako 109 tisíc) a za ním nasleduje Island s hrubou mzdou viac ako 80 tisíc. Najhoršie na tom je Slovensko, ktoré sa umiestnilo na poslednom mieste. Hrubá mzda sa pohybuje vo výške vyše 22 tisíc ročne a čistá mzda je viac ako 16 tisíc.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 06:34