Angličanka Tamzin si žije svoj senProfimedia
StoryEditor

FOTO Nikto jej neveril. Prestavbu dodávky zvládla úplne sama a má vysnívaný domov, po ktorom túžia aj mnohí Slováci

iDnes.czLenka Weberová11.04.2024., 12:30h

Neplatí nájom, býva v dodávke. Angličanka Tamzin Imogen Adamsová sa úplne sama pustila do prestavby bielej dodávky na bývanie. Všetky práce zvládla bez akejkoľvek pomoci. Väčšina ľudí jej to neverí. A o to viac je na výsledok pyšná. Teraz má svoj vysnívaný domov.

Lajkuj Brainee.sk na

Dvadsaťpäťročná Tamzin z Leedsu pracovala v marketingu, keď si zaobstarala dodávku Ford Transit T350 LWB z roku 2011 za 4-tisíc libier (približne 4 700 eur), píše Lenka Weberová z portálu iDnes.

Tamzin, ktorá teraz zarába 28-tisíc libier (32 700 eur) ročne a pracuje online pre e-learningovú spoločnosť, túžila cestovať a žiť v dodávke od svojich trinástich rokov. Týmto nomádskym spôsobom života bola úplne posadnutá.

Po ukončení univerzity v roku 2020 kúpila spomínaný Ford Transit a vrhla sa na prestavbu. Vyšla na ďalších 4-tisíc libier. Za svoj sen zaplatila celkom v prepočte 9 500 eur. Boli to jej všetky úspory.

image

Vďaka sólo výletu v dodávke zistila, že je lesba. Vygooglila si to. Po návrate domov opustila manžela

Učila sa z videí

Za prerobenie dodávky na kľúč by zaplatila 20-tisíc libier (23-tisíc eur). Takú sumu však nemala. Preto sa Tamzin rozhodla prerobiť dodávku svojpomocne.

Mladá žena bývala u rodičov, ktorí ju v jej koníčku podporovali. Prestavba jej zobrala nielen všetky úspory, ale aj všetky víkendy a voľné dni. Remeslu sa naučila z videí na YouTube. Hovorila si, keď to zvládnu oni, prečo nie ona? Dodávku si zariadila presne podľa svojich predstáv. Je útulná, domácka a krásna. Nevyzerá ako štandardný interiér karavanu.

Kvalitná prestavba však vyvolala nedôveru. Málokto jej veril, že dodávku prestavala sama. Vraj si tajne najala profesionálnu firmu. Tamzin tieto reči považuje za kompliment a dodáva, že aj mladá žena môže byť šikovná, mať financie a odvahu sa do podobného projektu pustiť.

image

Angličanka Tamzin si žije svoj sen

Profimedia

Všetko si urobila sama

Tamzin sa pustila do izolácie, inštalatérskych prác, stavby nábytku, inštalovala solárne panely atď. Najskôr bolo nutné vytrhať všetko pôvodné vybavenie.

Potom Tamzin pridala solárne panely na strechu a zapojila elektriku, ktorú priviedla ku všetkým spotrebičom, svetlám a elektrickým zásuvkám. Nasledovala izolácia, obloženie stien, stropov a položenie vinylovej podlahy.

Bolo nutné zostaviť nábytok z drevených dosiek a preglejok. Tamzin postavila posteľ, kuchynskú linku, horné závesné skrinky a sedenie. Potom sa vrhla na inštalatérske práce vrátane potrubia, ktoré privádza čerstvú vodu z nádrže pod dodávkou a iné odvádza odpadovú vodu do druhej nádrže.

image

Kanadský študent namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta. Ušetrí tak obrovské množstvo peňazí

Tvrdá práca sa jej vyplatila

Najťažšia na celej prestavbe bola neskúsenosť a nutnosť všetko sa za pochodu učiť. Spočiatku sa tiež veľa vecí pokazilo. Klasická cesta pokus omyl.

Tamzin zápasila aj s elektrickým náradím. Spomína, že sa jej raz zasekol sveter v elektrickej brúske. Ten sa roztrhol a brúska sa dostala až na kožu na bruchu. Našťastie sa jej podarilo rýchlo vytiahnuť zásuvku.

image

Angličanka Tamzin si žije svoj sen

Profimedia

Nakoniec sa krv, pot a slzy vyplatili. Šikovná mladá žena priznáva, že ručná výroba čohokoľvek je ten najlepší zážitok vôbec. Zakaždým, keď nastupuje do dodávky, nemôže uveriť, že to dokázala sama.

Za posledné roky Tamzin v dodávke precestovala Európu, vrátane Škótska, Írska, Nemecka, Belgicka, Luxemburska, Francúzska a Monaka. Žije svoj sen a je šťastná.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 20:49