Takto vyzerajú priemerné platy v Európskej únii.Brainee x Canva
StoryEditor

PREHĽAD Takto vyzerajú priemerné platy v Európskej únii. Od Slovenska je na tom horšie už len jedna krajina

Michal Čiernik21.11.2023., 09:01h

V porovnaní s ostatnými členskými štátmi sme na úplnom chvoste. Na Islande majú priemerný ročný plat trikrát vyšší ako my.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa najnovších zistení portálu Statista sú rozdiely v priemerných ročných platoch medzi členskými štátmi Európskej únie priepastné.  Pohybujú sa od 73 642 eur na Islande až po 24 067 eur v Grécku.

Priemerná hodinová cena práce v únii bola 30,5 eura. Priemerná ročná mzda nezadaných zamestnancov bez detí bola 26 136 eur. Pracujúce páry s dvoma deťmi zarobili v priemere 55 573 eur ročne.

Slovensko je na chvoste

Slováci zarábajú priemerne len 24 337 eur ročne. V Európskej únii je na tom horšie len Grécko s priemerným ročným platom 24 067 eur. Tesne nad nami je potom Maďarsko (26 376 eur), Portugalsko (29 540 eur) a Česká republika (30 967 eur).

image

Často utrácaš a každý mesiac končíš v mínuse? Vďaka týmto znakom zistíš, či míňaš peniaze zle

Podľa webu Euronews môžu za extrémne rozdiely v platoch viaceré faktory, od zákonov, cez dopyt práce až po infláciu. Grécko sa napríklad stále snaží zotaviť z krízy štátneho dlhu, čo vedie k tomu, že priemerné mzdy sú oveľa nižšie ako vo zvyšku Európy. V poslednom čase krajina dokonca zaviedla aj niekoľko prísnejších opatrení na trhu práce, ako napríklad snahu zamestnávať mladších, čerstvých absolventov, ktorí môžu dostávať nižší plat.

image

Slováci zarábajú priemerne len 24 337 eur ročne.

Brainee X Canva/

Slovensko podľa portálu zápasí s nízkou produktivitou práce a následkami zrúteného sovietskeho režimu, ktorý udržiava mzdy na nízkej úrovni. Na druhej strane, Česká republika čelí skôr kultúrnemu problému, keď väčšina zamestnancov váha s vyjednávaním o vyšších mzdách. V dôsledku toho sú aj odborové a zamestnanecké zväzy slabšie, ako by mali byť, a nedokážu veľa urobiť pre presadzovanie agendy zamestnancov.

Najlepšie je na tom Island

Na opačnej strane rebríčka kraľujú prekvapivé krajiny. S priemernou mzdou nad 70-tisíc eur ročne sa na prvých dvoch miestach umiestnil Island (73 642 eur) a Luxembursko (72 529 eur). Prvú päťku potom dopĺňa Švajčiarsko (67 605 eur), Belgicko (63 758 eur) a Dánsko (59 405 eur).

image

Vysoké platy na Islande sú spôsobené tým, že veľká časť súkromného sektora v krajine sa spolieha na kolektívne zmluvy.

Unspalsh/annie-spratt

Vysoké platy na Islande sú spôsobené tým, že veľká časť súkromného sektora v krajine sa spolieha na kolektívne zmluvy. K určitému zvýšeniu došlo aj v dôsledku pridania výhod počas pandémie Covid-19. Island je tiež jednou z najdrahších krajín na svete s trvalo vysokou infláciou, čo tiež prispieva k tomu, že zamestnanci požadujú vyššie mzdy.

V Luxembursku tvorí hlavnú váhu atraktívnych platov finančný a bankový sektor. Krajina tiež každé dva roky prehodnocuje svoju minimálnu sociálnu mzdu v porovnaní s priemernými mzdami a vývojom cien, čím udržiava mzdové štandardy veľmi aktuálne.

Dá sa zbaviť týchto rozdielov?

V roku 2020 Európska komisia oznámila stratégiu, ktorá sa pokúsi tento rozdiel preklenúť do roku 2025. Nasledovalo spustenie smernice o transparentnosti odmeňovania v júni 2023, na ktorú komisia vyčlenila 6,1 milióna eur. Vďaka tomu mohli zamestnanci ľahšie rozpoznať diskrimináciu v odmeňovaní. Fungovala aj ako usmernenie pre zamestnávateľov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 00:59