Výskum priniesol výsledky, v ktorých európskych krajinách sa ženám žije najlepšieBrainee X Canva/
StoryEditor

Výskum odhalil, v ktorých európskych krajinách sa ženám žije najlepšie. Slovensko nájdeš na tragickom mieste

Nikola Michalkova25.10.2023., 14:30h

Výskum sa pozrel na život žien v európskych krajinách. Výsledky ukázali, kde sa im žije najlepšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Ženy sa v niektorých krajinách stále istým spôsobom považujú za to slabšie pohlavie. Necítia sa bezpečne, zažívajú ponižovanie či zosmiešňovanie. V utorok bol predstavený index mieru a bezpečnosti žien. Zaoberá sa hodnotením krajín po celom svete z hľadiska postavenia ženského pohlavia. 

Inštitút pre výskum mieru v Osle, ktorý je zároveň aj spoluautorom spomínaného indexu, prišiel so zaujímavým zistením. Najlepšie krajiny sveta pre ženy sa nachádzajú v Európe. Okrem toho sa zistilo, že spoločnosti, „v ktorých sa ženám darí dobre, sú tiež mierumilovnejšie, demokratickejšie, prosperujúcejšie a lepšie pripravené prispôsobiť sa zmene klímy,“ uvádza sa na portáli Euronews.

image

Ako sú na tom európske krajiny s recykláciou? Umiestnenie Slovenska ťa prekvapí

Top desiatka

Výskumníci z Inšitútu pre ženy pri Georgetownskej univerzite pracovali s údajmi, ktoré merali začlenenie, spravodlivosť a bezpečnosť žien. Použili pri tom 13 ukazovateľov, ktoré siahali tiež do zákonov o vzdelávaní a zamestnávaní, až po vnímanie bezpečnosti a násilia. Treba poznamenať, že výskum sa zameriaval na celý svet, avšak portál Euronews sa zameral predovšetkým na výsledky v Európe. 

V rebríčku sa na prvom mieste umiestnilo Dánsko, hneď za ním nasleduje Švajčiarsko a Švédsko. Slovensko v prvej top desiatke ale nehľadaj. Za Švédskom nasleduje Fínsko, ktoré získalo 4. miesto spolu s Islandom a Luxemburskom, keďže získali rovnaké hodnotenie. Na 7. mieste sa umiestnilo Nórsko, nasleduje Rakúsko, Holandsko a prvú desiatku uzatvára Belgicko.

Lepšie umiestnenie ako Slovensko majú aj naši českí susedia, ktorí sa umiestnili na 14. mieste. Obľúbená dovolenková destinácia mnohých Slovákov – Chorvátsko – sa v rebríčku umiestnila na 19. mieste, pričom ho predbehlo Francúzsko a Nemecko. 

Umiestnenie Slovenska

Určite ťa zaujíma, ako vo výskume dopadlo Slovensko. Nie je na poslednom mieste. Na ňom sa umiestnila Ukrajina. Naša krajina sa umiestnila na 23. mieste, pričom sa pred nami nachádza Španielsko a  Poľsko. Naši maďarskí susedia sa umiestnili na 25. mieste. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 11:37