Mae WestPinícules & Flims, Walter Parada/Twitter
StoryEditor

Žena, ktorá svojho času pobláznila celý svet. Písal o nej Karel Čapek, na obal albumu ju chceli aj The Beatles

iDnes.cz01.09.2023., 10:00h

Síce sa narodila pred 130 rokmi, ale nenechaj sa zmiasť. Svojím spôsobom života by Mae Westová spoľahlivo šokovala aj dnes. Jej revírom boli škandály, excesy, pikantné historky a chúlostivé situácie. Písal o nej Karel Čapek, na obal svojej platne ju chcela skupina Beatles a obraz podľa nej namaľoval Salvador Dalí.

Lajkuj Brainee.sk na

Inšpirovala tiež vojakov bojujúcich v druhej svetovej vojne, ktorí po nej pomenovali záchranné vesty. Keď sa nafúkli, pripomínali svojím objemom jej hrudník. Mae Westová nebola len herečkou, tanečníčkou a spisovateľkou, ale aj celosvetovou ikonou. Stala sa prototypom celebrity, ktorá má kariéru postavenú na vyzývavosti, provokáciách a nevídanej sexuálnej otvorenosti. V podstate stačilo, aby vyšla na ulicu, a moralisti už bili na poplach, píše sa na portáli iDnes.

Pre ilustráciu stačí uviesť niektoré jej výroky: „Len málo mužov vie dobre bozkávať, ale ja som, našťastie, mala vždy dosť času ich to naučiť“; „Je to revolver vo vašom vrecku, alebo ste taký rád, že ma vidíte?“; „Je lepšie, keď si nás muži prezerajú, než keď nás prehliadajú.“

Vymodlené dieťa

Športovec a modelka. Tieto dve profesie sa priťahujú dnes rovnako ako v 19. storočí. Emigrantka z Bavorska Matilda Doelgerová si medzi predvádzaním korzetov v New Yorku našla čas na pletky s Johnom Westom, ktorý bol pomerne úspešný boxer. Vzali sa v roku 1889 a čoskoro priviedli na svet dcéru Kate. Tá ale po niekoľkých mesiacoch zomrela. Pár sa o ďalšie dieťa snažil niekoľko rokov, bohužiaľ márne. Keď začínali strácať nádej, 17. augusta 1893 sa im narodila ďalšia dcéra. Mary Jane sa stala žiarivým príkladom vymodleného, starostlivo opatrovaného a tiež náležite rozmaznávaného dieťaťa. 

image

Ikona zmyselnosti aj špiónka počas druhej svetovej vojny. Josephine Bakerová svojou krásou opantala každého

Potom, čo jej otec skončil s boxerskou kariérou, pracoval pre políciu a nakoniec si založil detektívnu kanceláriu. Matka Matilda sa okrem predvádzania šiat pokúšala o hereckú kariéru a dcéru často brávala so sebou. Mary Jane sa prvýkrát postavila pred publikum v piatich rokoch a v roku 1907 začala vystupovať pod pseudonymom Mae. Už vtedy zaujala podivnou hojdajúcou chôdzou, ktorú v ďalších rokoch doviedla k dokonalosti, takže necudným krútením bokov privádzala pánsku časť obecenstva do šialenstva. Niet divu, že ju začali nazývať „Baby vamp“. 

Najskôr jazdila s kočovnými spoločnosťami, v 17-tich rokoch si prvýkrát zahrala v divadle na slávnom Broadway. Vzápätí sa o nej objavila zmienka v New York Times, čo naplno odštartovalo jej kariéru. 

Smerovanie jej života ale narobilo v širšej rodine množstvo zlej krvi. Najmä jej teta a babička z otcovej strany netajili zdesenie. Naopak, Matilda za dcérou pevne stála. „Mama bola vždy presvedčená, že všetko, čo robím, je fantastické,“ spomínala Mae, ktorá už vtedy mala za sebou prvú svadbu. V 16-tich rokoch sa zamilovala do kolegu z kabaretného predstavenia Franka Szatkusa a o dva roky neskôr sa za neho vydala. Spolužitie im ale vydržalo sotva pár týždňov a Mae sa neskôr tvárila, že manželstvo nikdy neexistovalo. Tiene minulosti ju však predsa len dohnali. 

image

Mae West

Walter Parada/Twitter

Ako jedna z prvých začala predvádzať provokatívny tanec shimmy, ktorý spočíval v trasení ramenami, vďaka čomu rozvlnila svoj hrudník. A pretože bola mimoriadne obdarená, muži mali o zábavu postarané a strážcom morálky naskakovala husia koža. 

To ale nebolo zďaleka všetko. Pod pseudonymom Jane Mastová začala písať divadelné hry, samozrejme, so značne ostrým dejom. Navyše prehlasovala, že ich tvorí v hypnóze, takže obsahujú jej najintímnejšie a najdivokejšie predstavy. V roku 1927 sa pokúsila uviesť predstavenie s názvom Sex, v ktorom mala, samozrejme, hlavnú rolu. „Hru som napísala v posteli. Všetci vedia, že tam som jednoducho najlepšia,“ hovorila. Keď sa v New Yorku schyľovalo k premiére, úrady najskôr nevedeli, či majú zakročiť. Nakoniec sa pod tlakom časti verejnosti rozhodli konať a Mae sa postavila pred súd za ohrozovanie mravnej výchovy. 

Aj takú nepríjemnosť dokázala premeniť na sledovanú show. Mala možnosť vyhnúť sa pobytu v cele. Stačilo, aby zaplatila pokutu, ale herečka dobre vedela, že desaťdenný pobyt za mrežami pritiahne oveľa viac zvedavých očí. Navyše večerala v reštaurácii s riaditeľom väznice a hliadkujúcim novinárom nezabudla prezradiť všetky podrobnosti vrátane faktu, že na sebe mala hodvábne nohavičky. Z väzenia sa vďaka dobrému správaniu dostala o dva dni skôr a hra Sex sa nakoniec skutočne odohrala. Kritika ju síce nešetrila, ale na lístky čakali fronty a Mae sa vďaka tomu otvorili dvere k vytúženej filmovej dráhe. 

image

Nikto ju nemal rád. Režisér Priateľov odhalil, že sa s postavou Emily ťažko pracovalo, pretože nebola zábavná

Debutovala v roku 1932 v komédii Noc po noci. Aj napriek tomu, že sa objavila len v niekoľkých záberoch, suverénnym vystupovaním si celý film doslova ukradla pre seba. O rok neskôr už hrala hlavnú rolu v komédii Krivdila mu. Po jej boku sa objavil začínajúci Cary Grand, ktorého si do filmu sama presadila. Keď ho totiž prvýkrát zahliadla v štúdiu, hneď sa jej zapáčil.

„Ak vie hovoriť, tak ho beriem,“ oznámila režisérovi. Film mal obrovský úspech, bol nominovaný na Oscara a zarobil vtedy nevídané dva milióny dolárov. Vďaka tomu zachránil štúdio Paramount pred skrachovaním. Mae si užívala slávu ďalších desať rokov. Počas tej doby sa objavila v desiatich filmoch a u väčšiny sa podieľala aj na scenári. Na mnohých z nich sa vybúrili cenzori, čo ešte zvyšovalo divácku atraktivitu. 

Diva v úzkych

Mala množstvo milencov a sama tvrdila, že sa ocitla na mužských kolenách častejšie než akýkoľvek obrúsok. Jej životom prešli známi herci, speváci a športovci, a s každým „úlovkom“ sa nezabudla náležite pochváliť. Všetci tak vedeli, že medzi nimi bol aj známy gangster Bugsy Siegel. Vysneného dieťaťa sa ale nikdy nedočkala, čo neskôr veľmi ľutovala. 

image

Mae West

Ricardo Hirooka/Twitter

V roku 1935 ju v románe „Válka s Mloky“ spomenul Karel Čapek. Zahrnul ju do imaginárnej ankety medzi slávnymi osobnosťami, ktoré sa mali vyjadriť, či Mloci majú dušu. Mae v Čapkovom podaní štýlovo odpovedala, že nemajú žiadny „sex-appeal“, čiže nemajú ani dušu.

V rovnakom roku sa diva stala ústrednou postavou ďalšieho škandálu, ktorý ju tentokrát skutočne dostal do úzkych. Za všetko mohla jej dávna svadba s Frankom Szatkusom, ktorú sa nikdy nenamáhala anulovať. Oficiálne tak bola stále vydatá. A v roku 1935 istý všímavý úradník našiel v archívoch jej svadobný list, podľa ktorého sa v roku 1913 vydala za herca Guida Deira. Nastalo veľké „haló“ a o herečku sa opäť začala zaujímať polícia, tentokrát kvôli podozreniu z mnohomužstva. Nikdy sa ale nepreukázalo, že by svadba s Deirom skutočne prebehla, a tak vyviazla bez trestu. Kauza ju ale prinútila k tomu, aby po rokoch požiadala o rozvod so Szatkusom. 

image

Svätá trojica mafie: Al Capone, Bugsy a Lucky zmenili kriminálny svet. A s ním aj Las Vegas a Sicíliu

Pikantnými historkami nešetrila ani v rádiu. „Doprajem si ranné klystíry. Koža je po nich hladká a človek sladko vonia na oboch koncoch,“ opisovala v jednom rozhovore, ktorý vyvolal nielen lavínu sťažností, ale tiež jedno preventívne opatrenie. Rozhlasové stanice prestali Mae pozývať do živého vysielania. 

Čo nezvládli cenzori, dokázal čas. Keď sa Mae priblížila k 50-tke, začala v sexuálne ladených rolách pôsobiť neprimerane. V roku 1943 sama odišla z Hollywoodu a vrátila sa do sveta kabaretu, kde sa cítila ako ryba vo vode. Vystupovala okrem iného v Las Vegas v predstaveniach plných mladých kulturistov, medzi ktorými si v roku 1945 našla aj životného partnera. Stal sa ním o 30 rokov mladší Paul Novak, ktorý sa pýšil titulom Muž Kalifornie. „Bol som na Zem poslaný z jediného dôvodu – aby som sa staral o Mae,“ hovoril zamilovaný Paul.

image

Mae West

Pinícules & Flims/Twitter

Aj napriek mnohým neprajníkom ich láska vydržala dlhšie než štvrť storočia a dvojicu rozdelila až herečkina smrť. V auguste 1980 prekonala mŕtvicu, po ktorej prestala hovoriť, zomrela o tri mesiace neskôr vo svojom dome v Los Angeles vo veku 87 rokov. 

Predtým sa ale ešte dočkala nečakaného filmového návratu. V roku 1970 sa objavila vo filme Myra Breckinridgea a potom nasledovala komédia Sextette. Najmä druhý film ale u divákov neuspel. Pozerať sa na 85-ročnú starenku, ktorá trúsi sexistické narážky zvládol len málokto. Ako poznamenal jeden z kritikov: „Je to ako vážna autonehoda. Je to príšerné, ale aj napriek tomu nemôžete odtrhnúť zrak.“​​

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 19:31