Tipy, ako sa cítiť bezpečnejšieBrainee X Canva/
StoryEditor

Ideš domov sám a stále máš pocit, že ťa niekto prenasleduje? Tieto tipy ti pomôžu, aby si sa cítil o niečo bezpečnejšie

Nikola Michalkova21.08.2023., 11:30h

Ulice niekedy bývajú nebezpečné a naháňajú strach. Ak nimi budeš kráčať sám, tieto tipy ti môžu pomôcť, aby si sa cítil o niečo istejšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak si zažil situáciu, kedy si mal nepríjemný pocit, keď si bol osamote na ulici na ceste domov, tieto tipy ti môžu pomôcť zvládnuť takéto situácie lepšie. Na Reddite sa riešila otázka, čo ľudia robia, aby sa cestou domov cítili bezpečnejšie, píše sa na portáli Yahoo.

Buď všímavý

Je veľmi dôležité, aby si si všímal veci okolo seba. To neznamená, že musíš každého hneď podozrievať a prebodávať ho pohľadom, ale len si všímať dianie okolo. „Nedostatok situačného povedomia môže viesť k niektorým zlým veciam,“ píše používateľ Redditu.

V podstate to znamená, že niekedy sa stáva, že sme zahĺbení do myšlienok a jednoducho si nevšímame, čo sa deje okolo nás. To nám bráni všimnúť si isté veci včas, aby sme im mohli zabrániť. Okrem toho aj tiene dokážu byť veľkí pomocníci. „Tiene môžu byť užitočné aj vtedy, keď sa snažíš pozrieť za seba alebo zistiť, či je niekto za rohom.“

image

Pavúky po celom strope či stretnutie so sektou. Ľudia sa podelili o najpodivneješie zážitky na ubytovaní cez Airbnb

Veľkým rozptýlením ti môžu byť slúchadlá. Je pochopiteľné, že mnohí z nás ich nosíme, aby nám cesta rýchlejšie ubehla a poskytuje nám to trochu istotu. Lenže nie vždy sa toto rozptýlenie môže vyplatiť a ľahko sa môžeš stať ľahkým terčom, aby sa k tebe niekto zakradol.

Používaj okná

Ak prechádzaš vedľa výkladov či okien, využi ich ako zrkadlo, aby si sledoval dianie za sebou. Budeš sa cítiť istejšie, keď budeš vedieť, čo sa deje za tebou bez toho, aby si sa musel otáčať. „Pozri sa do každého okna, okolo ktorého prejdeš, a len rýchlo skontroluj situáciu za tebou,“ napísal ďalší používateľ. 

Investuj do slzného spreja

Samozrejme, použi ho len v krajných prípadoch, ale ak sa naozaj necítiš bezpečne vo svojom meste a máš pocit, že by si sa s ním cítil bezpečnejšie, určite do neho zainvestuj. Pravdepodobne sa to bude týkať najmä žien, ale človek nikdy nevie. 

image

Ulica

Brainee X Canva/

Dávaj si pozor na rohy

Pri chôdzi, najmä ak zabáčaš za roh, radšej rob širšie oblúky. Budeš mať aspoň istotu, že sa s nikým nezrazíš a neocitneš sa v nepríjemnej situácii, ak narazíš na niekoho nepríjemného.

„Raz som išiel domov z baru. Býval som dva bloky od neho. Približne v polovici cesty domov som zašiel za roh a bum, išiel som k zemi. Nejaký chalan, ktorý nevyzeral ani na 18 rokov, ma udrel skateboardom do tváre,“ opísal svoju skúsenosť používateľ Redditu. 

Obklop sa ľuďmi, s ktorými sa cítiš bezpečne

Toto nemusí znamenať hneď to, že máš vždy prosiť svojich priateľov, aby ťa chodievali vyprevádzať domov. Ak vidíš väčšiu skupinku ľudí, ktorá ide rovnakým smerom a cítiš sa bezpečne, keď si nablízku, nevzďaľuj sa. Samozrejme, daj si ale pozor, aby to nevyzeralo, že si to ty, kto ich prenasleduje. 

image

Kamoš sa ti zverí, že "má depku", a ty to ignoruješ? Chyba. Riaď sa týmito pokynmi, možno niekomu naozaj pomôžeš

Keď ťa niekto prenasleduje

Používateľ na Reddite pri situácii, keď máš pocit, že ťa niekto sleduje, odporúča: „Ak si myslíš, že ťa niekto sleduje, alebo ak počujete, že za vami niekto stojí, pokojne sa otočte a pozrite sa priamo na neho, pretože tým ukážete, že sa nebojíte všímať si svoje okolie.“

Okrem toho radia, aby si mal vytiahnuté kľúče predtým, ako vojdeš do bytu či auta. Môžu byť v prípade núdze dobrou zbraňou, ale okrem toho sa nerozptýliš tým, keď ich budeš hľadať. Ani do mobilu sa počas chôdze nepozeraj, môže ťa to tiež rozptýliť. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 17:33