Fóbia, pri ktorej máš úzkosť, keď sa na teba niekto pozerá.Vibezcrazy/Tiktok
StoryEditor

Cítiš úzkosť, keď sa na teba niekto pozerá? Možno trpíš skopofóbiou. Ak ju máš, toto VIDEO radšej nepozeraj

Nikola Michalkova20.08.2023., 11:00h

Video na TikToku slúži ako nelekársky test, či trpíš skopofóbiou. Čo to je sa dozvieš v článku.

Lajkuj Brainee.sk na

Na TikToku nájdeme množstvo videí, ktoré pobavia, ale naopak, aj vystrašia. Používateľ vibezcrazy zverejnil video, ktorého cieľom je zistiť, či trpíš istým druhom fóbie. Je ale dôležité povedať, že je možné, že video ťa má len vystrašiť, určite nejde o lekársky alebo inak schválený test. Napriek tomu, strašidelnosť tomu rozhodne nechýba. 

Čo je skopofóbia?

Je možné, že tento pojem nie je úplne známy, pretože ide o špecifický druh fóbie. Súvisí najmä s tým, keď ťa niekto pozoruje alebo sa na teba pozerá, píše sa na portáli LadBible. Cítite veľký odpor k tomu, keď vás niekto pozoruje, čo pravdepodobne asi nie je úplne príjemné nikomu z nás. Všetci teda trpíme skopofóbiou?

Samozrejme, nepríjemné pocity ešte neznamenajú, že máš fóbiu. Skopofóbia sa prejavuje najmä pocitmi úzkosti, skutočnými pocitmi nebezpečenstva alebo silnú potrebu dostať sa preč. Okrem toho to môže mať naozaj veľký vplyv aj na tvoj normálny život. Sú totiž prípady, kedy sa ľudia trpiaci touto fóbiou vyhýbajú takýmto situáciami alebo zmenili svoj život, aby sa im vyhli. 

@vibezcrazy #fyp #foryou #phobia #scopophobia ♬ Horror, suspense strange sound - DN.FACTORY

Množstvo ľudí vďaka videu objavuje svoj strach

Tento druh fóbie má svoje príznaky, medzi ktoré patrí pocit strachu, potenie, tras, dýchavičnosť, búšenie srdca, nevoľnosť či závraty. Video na TikToku teraz ale spôsobilo, že mnohí ľudia po jeho pozretí našli svoju skrytú skopofóbiu. 

Jedna osoba komentovala pod video: „Určite mám skopofóbiu, doslova sa rozplačem.“ Ďalší komentár znel: „Áno, ľudia majú prirodzený strach z toho, že ich v noci niekto pozoruje, je to prvotný strach, ale to, ako intenzívne ovplyvňuje váš život, z neho robí fóbiu.“

Ďalší sa čudoval, kto by sa toho nemohol báť. „Nemá každý strach z tienistých ľudí, ktorí sa skrývajú vo vašej izbe?“

Je naozaj dôležité poznamenať, že video vyzerá naozaj desivo a nevystraší asi pravdepodobne len silné žalúdky. Okrem toho, nie je to žiadny vedecký či lekársky test, čiže ak sa aj vystrašíš, nemusí to hneď bezpodmienečne znamenať, že trpíš skopofóbiou. A je dosť možné, že počas noci si úplne sám a nikto sa na teba nepozerá. Aj keď, človek nikdy nevie. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 07:45