Climate quitting je čoraz populárnejšíReuters/David Mcnew
StoryEditor

Ľudia pracujúci v ropnom priemysle dávajú výpovede, nechcú sa podieľať na ničení Zeme. Climate quitting je čoraz aktuálnejší

Miroslav Kamody26.03.2024., 08:30h

Možno ste urobili dobrú prácu, ale cieľ, ku ktorému smerujete, je svojím spôsobom zlý, hovorí jeden z ľudí, ktorý pracoval v spoločnosti, ktorá prispievala ku klimatickým zmenám na planéte.

Lajkuj Brainee.sk na

Klimatická kríza a jej následky sa neustále zhoršujú. Aj z tohto dôvodu má aktuálne priemysle fosílnych palív problémy s náborom nových talentov, informuje podcast The Conversation Weekly.

Aby toho nebolo málo, viacero aktuálnych zamestnancov sa rozhoduje opustiť svoje zamestnanie - niektorí potichu, iní ostro a verejne - kvôli obavám zo zmeny klímy. Tento dôvod dostal aj svoj vlastný termín - climate quitting.

image

Nevydarené pokusy o záchranu sveta: Pochod, po ktorom zomreli tisíce ľudí a charita, ktorá spôsobila ekologickú katastrofu

Obavy narastajú

Vo videu zverejnenom na LinkedIn v roku 2022 Caroline Dennett, vedúca bezpečnostná konzultantka pracujúca vo veľkej ropnej spoločnosti, oznámila, že ukončuje svoju pracovnú zmluvu kvôli rozdielom medzi slovami a činmi spoločnosti o klíme.

Keď Grace Augustine a jej kolegyňa Birthe Soppe videli video, ktoré sa stalo virálnym, rozhodli sa začať pátrať po ďalších ľuďoch, ktorí opustili prácu kvôli obavám z klimatických zmien. A postupne pribúdali ďalší.

image

Climate quitting je čoraz populárnejší

Reuters/Bing Guan

Augustine, docentka pre obchod a spoločnosť na Univerzite v Bath vo Veľkej Británii, a Soppe, docentka organizačných štúdií na Univerzite v Innsbrucku v Rakúsku, počas prebiehajúceho výskumu doteraz uskutočnili rozhovory s 39 ľuďmi z celého sveta. Väčšina, aj keď nie všetci, ich opýtaných sú mladí ľudia, ktorí pracujú ako biele goliere v ropnom a plynárenskom sektore.

Mimo morálneho kompasu

Jeden muž, s ktorým hovorili, im vysvetlil pocity, ktoré ho viedli k odchodu z práce. „V piatok popoludní, keď som cestoval domov, som sa cítil fyzicky nepohodlne. A premýšľal som: prečo sa tak cítim? Mal som dobrý týždeň, odviedol som dobrú prácu. A potom si uvedomíte, že ste možno urobili dobrú prácu, ale cieľ, ku ktorému smerujete, je svojím spôsobom zlý; nezodpovedá vášmu morálnemu kompasu.”

image

Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete. Nie sme pripravení na extrémy, ktoré prídu, varujú odborníci

Mnohí hovorili o pocite kognitívnej disonancie – myšlienke, že tvoje správanie nezodpovedá tvojmu systému viery. A nemohli s tým ďalej žiť. Augustine vysvetlila: „Čoraz viac pociťovali pocit naliehavosti v súvislosti s klimatickou krízou... niečo, o čom si mysleli, že sa môže stať o desať, 15, 20 rokov, ako napríklad lámanie teplotných rekordov alebo klimatické udalosti. Cítili čoraz väčší pocit, že už nemôžu čakať, kým opustia toto odvetvie.” A postupne sa pridávajú ďalší.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 11:37