Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentomBrainee x Canva
StoryEditor

Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete. Nie sme pripravení na extrémy, ktoré prídu, varujú odborníci

ČTK16.03.2024., 09:00h

Európa nie je pripravená na rýchlo rastúce klimatické riziká, ktorým čelí. Vo svojej hodnotiacej správe to uvádza Európska environmentálna agentúra (EEA), podľa ktorej mnohé z týchto hrozieb, napríklad požiare či sucho, dosiahli kritickú úroveň a bez naliehavých a rozhodných opatrení by sa mohli stať katastrofálnymi.

Lajkuj Brainee.sk na

„Európa je najrýchlejšie sa otepľujúcim kontinentom na svete a klimatické riziká ohrozujú jej energetickú a potravinovú bezpečnosť, ekosystémy, infraštruktúru, vodné zdroje, finančnú stabilitu a zdravie ľudí,” uvádza sa v správe EEA. Správa sa zaoberá tým, aké závažné sú klimatické hrozby a ako dobre je Európa na ich riešenie pripravená.

Uvádza, že najnaliehavejšími rizikami, ktoré sa s ohrevom planéty znečistením z fosílnych palív stále zhoršujú, sú tepelné stresy, bleskové povodne a záplavy riek, zdravie pobrežných a morských ekosystémov a potreba solidárnych fondov na obnovu po katastrofách.

image

Oceánske dno sa mení na obrovské svetové smetisko. Jedinečný ekosystém ničia mikroplasty, ale aj tony rádioaktívneho odpadu

Veľké katastrofy

Podľa správy je tiež potrebné prijať naliehavé opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti úrody a na ochranu ľudí, budov a prírody pred požiarmi. Dôkazov o adaptácii pribúda, ale „rozhodne to nestačí”, povedal Robbert Biesbroek, autor správy z univerzity vo Wageningene. „Nejde to dostatočne rýchlo a nedostáva sa to k tým, ktorí to najviac potrebujú. V tomto zmysle je to celkom desivé,” dodal.

Niektoré regióny v Európe sú ohniskami viacerých klimatických rizík. Južná Európa je obzvlášť ohrozená požiarmi, vplyvmi horúčavy a nedostatkom vody na poľnohospodársku produkciu, prácu vonku a ľudské zdravie. Záplavy, erózia a prienik slanej vody ohrozujú nízko položené pobrežné oblasti Európy, vrátane mnohých husto obývaných miest.

image

Lesný požiar

Unsplash/Issy Bailey

Správa tiež varuje pred „kaskádovými a zložitými” rizikami, ktoré podľa nej súčasné záťažové testy vo finančnom sektore pravdepodobne podceňujú. Horúce počasie napríklad vysuší južnú Európu, čo zničí úrodu a zmenší zásoby vody, ale tiež stvrdne pôda, čo zvýši pravdepodobnosť bleskových povodní, a vysuší vegetáciu, čo znamená, že sa požiare môžu šíriť rýchlejšie.

Posledný budíček

Vlády, ktoré sa budú snažiť reagovať na viaceré krízy, podľa správy nebudú mať dostatok zdrojov, rovnako ako nepripravené obce.

image

Svetovo uznávaný klimatológ otvorene: Keby ste vedeli to, čo viem ja, tiež by ste sa báli

Ľudia by však mali pochopiť, že vlády, mestá i jednotlivci majú možnosť znížiť riziká - a že opatrenia v tomto smere prinesú výhody, ako je čistejšie ovzdušie a lepšie bývanie. Denníku The Guardian to povedala Daniela Schmidtová z Bristolskej univerzity, ktorá zasadala v poradnom zbore správy, ale nepodieľala sa na jej písaní.

V správe EEA sa uvádza, že niektoré klimatické riziká už dosiahli kritickú úroveň. Ak sa teraz neprijmú rozhodné opatrenia, väčšina klimatických rizík môže podľa nej dosiahnuť kritickú alebo katastrofickú úroveň do konca tohto storočia. „Toto by mal byť posledný budíček” povedala výkonná riaditeľka EEA Leena Yläová-mononenová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 15:48