Rekordná zbierka pre ťažko chorého Martina pomohla.Donio.cz/
StoryEditor

Rekordná zbierka pre ťažko chorého Martina pomohla. Chlapcovi liečba zabrala a zvyšné peniaze chce rodina darovať iným deťom

Ivana LeskováiDnes.cz25.03.2024., 12:00h

Z malého Martina so vzácnym genetickým ochorením je podľa rodičov „úplne iný chlapec“. Robí pokroky, nemá bolesti a neužíva žiadne lieky. To všetko sedem týždňov po zákroku vo Francúzsku, kde mu do mozgu aplikovali liek Upstaza za takmer štyri milióny eur. Státisíce ľudí mu poslali vyše šesť miliónov. Z peňazí, ktoré zostali, chce rodina pomáhať ďalším chorým deťom.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa rodiny Zatloukalových zo Šumperska liečba u Martínka zaberá. „Každým dňom sú jeho pohyby istejšie a koordinovanejšie. Vymizli stavy, kedy bol pred operáciou stuhnutý v kŕči, so zovretými pästičkami a plakal bolesťou. Prestal zvracať, čo bolo predtým na dennom poriadku. Pomaly začína držať hlavičku. Objavuje svoje ruky a skúša siahať na veci okolo seba. To najdôležitejšie ale je, že už netrpí,“ popísali rodičia zlepšujúci sa stav dvojročného chlapca.

Informácie zdieľali verejne na platforme Donio, kam ľudia prispievali, keď Česká priemyselná zdravotná poisťovňa odmietla liečbu uhradiť.

image

Česi sa spojili a pre chorého chlapca vyzbierali rekordnú sumu peňazí. 131 miliónov pôjde na liečbu zriedkavej choroby

Rodina žiadala o úhradu zákroku opakovane, ale márne. Jej advokát Zdeněk Joukl sa odmieta vzdať. Chce sa proti rozhodnutiu poisťovne odvolať, plánuje aj žalobu a zároveň rokuje s ministerstvom zdravotníctva o tom, ako uľahčiť liečbu ďalších detí so vzácnymi chorobami.

Zvyšné peniaze chcú rozdať

Peniazmi z verejnej zbierky, ktoré po liečbe Martina zostali, chce rodina pomáhať ďalej. V štyroch vlnách postupne rozdelí vyše 1,5 miliónov eur.

Prvý dar vo výške 13-tisíc eur už získala deväťročná Markétka z Českej Lípy, ktorej sa ľudia skladajú na operácie ruky vo Viedni. Prvý z dvoch plánovaných zákrokov už má za sebou. Druhý ju čaká po štyroch mesiacoch.

Dievča má ľavú ruku čiastočne ochrnutú, vytočenú a kratšiu ako pravú. Nevyvíja sa rovnako rýchlo ako zvyšok tela. Podľa matky je to vinou zdravotníkov. Aj kvôli veľkosti plodu a aj preto, že predchádzajúci pôrod skončil ťažkou komplikáciou a zlomenou kľúčnou kosťou aj ľahšou obrnou ruky syna, žiadala žena o cisársky rez, neuspela. A stalo sa to, čoho sa bála.

„Markétka sa pri pôrode rovnako ako predtým môj syn zasekla ramenom za lonovou kosťou. Išlo o život. Zdravotníci ťahali dcéru von za hlavičku tak silno, až jej spôsobili ťažkú ​​parézu brachiálneho plexu – vytrhli časť nervov, ktoré vedú z chrbticovej miechy v oblasti krku a ovplyvňujú pohyb horných končatín,“ opisuje matka troch detí Hedviga Schützová.

Dnes ju postihnutie ruky veľmi obmedzuje. Potrebuje pomoc druhých, v škole má asistentku. „Stav ruky môžu zlepšiť len ortopedické operácie. Odborníci vo Viedni, ktorí sa na to špecializujú, ale vyčíslili cenu dvoch zákrokov na 40-tisíc eur,“ opisuje matka dievčaťa.

image

VIDEO Muž behá po meste s chladničkou na chrbte. Zvláštny tréning má zaujímavý dôvod

Pretože rodina by toľko peňazí nikdy dohromady nedala, založila dve zbierky, jednu z nich na Doniu. V jej prípade si advokát Zatloukalových spolu so zakladateľom platformy Donio.cz Davidom Procházkom vyskúšali technickú stránku pomoci.

„Vrátili sme časť peňazí zo zbierky pre Martínka na účet Donia a odtiaľ putovali na účet Markétky. Jej rodina ale musela pri založení zbierky doložiť lekárske správy a teraz musí doložiť účty za operáciu. Všetko je ošetrené zmluvou. Ide o to, aby niekto nemohol dobročinnosť ľudí zneužiť,“ vysvetľuje Zdeněk Joukl.

Rovnakým spôsobom teraz chce rodina Martina rozdeliť prvých takmer 400-tisc eur zo zbierky medzi ďalšie choré deti, ktoré tiež nutne potrebujú peniaze. 

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 04:21